24 August 2014 (28 Syawal) - The easiest brownies recipe

Alkisahnya hari Jumaat hari tu aku tertengok BBC Lifestyle...
Kan hari berkabung Malaysia.. so most channels tak ada..
Tu yang terlayan BBC Lifestyle..
Chef ni jalan gi Boston and visit this bakery that have the best brownies is Boston...
Tengok citer ni punye pasal tetiba aku teringin nak makan brownies...
Not the cakey ones that we can easily buy in Secret Recipe... but the chewy with chocolate chunks that I just dont know where to find..
So aku pun google lah resepi... and I found one..
Memang senang nak buat...memang sedap and tidak mengecewakan...
And the ingredients pun sangat la simple...
Since ot is so good, Id like to share the recipe here...

Ingredients
400g caster sugar
225g butter melted
60g cocoa powder
1 teaspoon vanila extract
4 eggs
225g plain flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
60g walnut halves
200g chocolate chunks

Method
1. Mix all ingredients in the order given
2. Bake at 180 C for 25 minutes in a square 10x10 inches rectangular greased baking tin
3. Cool and slice into equal square portion

Yeap.. it's that simple..
Aku dapat recipe ni dari Allrecipes.co.uk cuma aku tambah chocolate chunks tu..

Makan sampai puas..
Janji dapat puaskan hati and tekak yang teringin ni... :p



XoXo

5 August 2014 (9 Syawal) - Salam Aidilfitri yang belated

Salam..
Lamanya la hai tak de entry ye...
Actually aku start cuti dari Khamis sebelum raya hari tu...
Lepas tu tak tau la duk busy buat ape sampai tak bleh nak blog.. malas la kot..

Citer pre raya, tahun ni 3 hari sebelum raya baru meredah Jalan TAR carik baju kurung aku dengan Qis..
Baju melayu Qaiser and Daddy senang je..
Kedai kat rumah ni pun ada.. kejap je settle...
Siang tu beli baju melayu dorang warna kelabu ..
Malam baru pergi Jalan TAR carik baju kurung...
Ya ampun... susahnye nak cari baju budak..
Dengan jalan sesak sesesaknya...
So next year kalau panjang umur, InsyaAllah aku akan settlekan baju aku dengan Qis dulu...
Haa tu dia... setahun awal dah planning...
Bahaha

Then sempat gak la aku jahit alas meja..
Nasib baik kain langsir blackout untuk bilik yang aku beli hari tu ada banyak lebih...
So aku keje kan jadi alas meja...
Ada gak la aku cari2 alas meja...
Tapi tak berkenan...
Yang aku berkenan harga dia plak seratus lebih dan ke atas...
Seratus lebih dan ke atas untuk alas meja???
Memang no no la..
So ni lah dia alas meja yang aku jahit...
Jadilah dari bogel je meja aku tu...


Amcam OK tak?
OK la kan... dah pakai buat raya pun...
Semangat je siap scallop2 bagai...

Malam raya lepas dah masak segala, kitorang balik kampung...
Jauh benar kampung nye... siap tapau food..
Kampung kat Rawang nun...
Bahaha... tahun ni giliran beraya dengan mertua dulu...
Alhamdulillah adik beradik daddy 5 org semuanya ada tahun ni...
Memang kalau nak compare kemeriahannya, belah daddy lagi meriah...
Sebab cucu nye saje ada 18 org...
Kalau belah aku, anak2 adik je la 4 org... bahaha...
Tapi Alhamdulillah bersyukur panjang jugak umur kita nak beraya dengan family tahun ni ye...

Syawal belum habis, aku dah rindu Ramadhan lagi...
Hmm..

Anyway, nilah gamba buat kenangan tahun ni...
Selamat hari raya kengkawan yang sudi baca blog aku ni... kalau ada..
Kalau ada coretan aku yang terkecikkan hati korang, aku mintak maaf ye...





XoXo