20 June 2014 - Little Caliph School Fee 2015

Since Qaiser dah stop pakai pampers, everyday he will say, 'Mama, adik nak pergi sekolah...'
Fine. He will turn 4 next January anyway...
I guess it's time for him to start schooling.
Qis dulu 3 tahun aku dah hantar gi sekolah..
Itu pun tak plan..
Kebetulan ada Smart Reader Kids baru bukak kat belakang rumah...
Tau² ayah nye dah enroll masuk...
Sebab tak plan, tu yang terasa sesak nafas aku membayar school fees dia tetiap tahun from she was 3 sampai la dia masuk sekolah rendah..
Bila dia masuk darjah 1 je, terasa sangat leganya...
Sebab apa? buku tak yah beli.. yuran takde..
Tinggal beli uniform je.. dengan buku tulis..
Bye bye to RM1500 school fees every quarter year...
*faint*

So semalam aku pun mula la Google sekolah tadika Islam yang English base yang ada kat Ampang ni...
Kalau ada yang dekat dengan rumah aku lagi bagus..
Tetengok memang ada  Tadika Cahaya Raudhah yang menggunakan program Little Caliph..
Kiranya one of LC's branches la ni..
So aku pun call nak tanya berapa yuran...
sebab bila aku Google tengok dalam RM1K total untuk registration.. kira OK lagilah...
Lepas tu per month baru RM100++ je camtu lah lebih kurang..

So aku pun call.
Ni dia yuran:
Registration : RM200
Annual Fee (for events/stationaries/trips etc) : RM1000 - banyak agaknya plan untuk event dengan trip ye? kalau setakat stationary tu bape sen la sangat kan?
Semester fee (there are 2 sems) 1 Semester : RM1500 - Yang ni ikut suka.. nak bayar 3 bulan sekali pun boleh.. 4 bulan sekali pun boleh... gitu.. kiranya RM250 sebulan
Buku untuk 4 years old - RM119.00
Uniform : RM60 sepasang
Uniform untuk PE : RM31 sepasang
Uniform untuk sport : RM 24 sepasang
Insurance : RM10

Total masa registration + 2 pasang uniform + Sem fee for 4 months = RM2504
May & September kena standby RM1000 untuk semester fee lagi
Kali 3 tahun sampai dia masuk darjah 1...?

Sekarang kena tanya diri sendiri.. mampu??
Hahaha
Kalau hantar gi PASTI je kang tak adil plak..
Sebab Qis dah pergi SRK...

InsyaAllah boleh la..
Mama memang dah start menyimpan untuk sekolah adik pun..
Tapi tak boleh la nak shopping² sesuka hati lagi dah...
Huhuhu

Seminggu dua ni nak fikir² kan lah dulu..
Bincang² dengan encik Daddy...
Tapi aku tau... Encik Daddy mesti kata boleh punya lah..
Anything for his children's education katanya...
Hmph -_-'

XoXo

3 comments:

najah salwa ismail said...

Thanks for the info dear. I'm thinking of sending my daughter to little caliph too. But still searching the nearest branch

Hanie Ly said...
This comment has been removed by the author.
Hanie Ly said...

No problem..! Sempat lagi nak register? :) maybe lain branch lain harga? Im not sure...