27 May 2014 - Walking Zombie

Hari ni takde update pasal dapur coz semalam contractor tak mai...
Abang tu kata tiles yang dia order tak siap lagi so tak boleh nak buat...
InsyaAllah dalam hari Rabu camtu tiles tu dah siap, boleh sambung keje..
But it's a good thing jugak dorang tak mai buat keje semalam coz around 9 ish camtu Daddy call kata Qaiser demam..
Muntah²..
When I called my mom, she said he was shivering after bath..
Alalalaaahai that is my worse nightmare!
Bila Qaiser demam.. coz he wont take any medicine... :(

So semalam aku keje half day and rushed home...
Terus bawak dia gi clinic..
Doctor said when the weather is hot yet he still has fever, maknanya bukan la viral..
so dia nak bagi antibiotic..
Tapi aku cakap Qaiser tak boleh makan ubat..
nanti dia muntah..
Ubat demam pun aku mintak rectal suppository je..
Good thing about Doctor Burhan is, he teaches you everything!
Selama ni kalau aku masukkan sup aku just celup dalam air and sumbat..
Itu ialah cara yang salah, OK.
Tak pun letak vaseline sikit then sumbat.
Itu ialah cara yang hampir betul tapi kurang tepat..
Cara yang betul ialah kita kena gentel² dulu ubat tu sampai keluar minyak, baru la masukkan dalam montot dier...
Gitu...
Kalau esok (today) tak baik, kene bawak gi clinic lagi amik jugak antibiotik..
Huhu

Coincidently Daddy kene gi hospital semalam amik jab for his ankle..
He did MRI scan last week and it showed that his ligament and meniscus are torn..
Tsk tsk..
So instead of a surgery he obviously opted for the jab..
Tak boleh drive, tak boleh bawak motor..for a week or so..
Luckily kawan dia nak tolong bawak dia gi hospital semalam..
And that is the reason why, I have to take half day yesterday..
Well actually kalau tak pun aku akan balik jugak...
Tak senang hatikan nak kerja kalau anak sakit?

Last night I was barely sleeping..
Ada la tido dalam 20 minutes per hour..
Bila rasa badan Qaiser panas sangat bangun and lapkan..
You know..stuff moms do when their children is sick..
Bagi air.. sapu vicks..etc etc..

I have 2 children right, while Qistina was growing up she hardly has fever..
Not as frequent as Qaiser does.. But that was when I learn that kalau baby demam, kita tak boleh selimutkan..
Or the heat wont come out..
So everytime dorang demam, aku akan bogelkan..
biar dorg tido berlenggeng..
Tapi tengok jugak la..kalau ada flu gitu takdela nak berlengeng sangat..
Kang dapat penyakit lain pulak..
Last night a friend of mine asked me to cover Qaiser with a blanket so that he will sweat and the heat will come off..
It got me confuse..
But I gave it a try at around 3AM.. Lepas dah bagi dia supp.
It actually worked.
Qaiser tido berpeluh² and his temperature went down..
Hopefully demam dia kebah hari ni..
I guess when they reached the age of 3 and above, we just need to cover them up with blanket!!

Baru nak lena, my alarm went off..
I came to work this morning feeling like a walking zombie..
But dah pesan kat abah siap², if his temperature goes up again, let me know..
I will go home ASAP.

Haihh..

I just hope it's not measles or chickenpox..

Not so XoXo

2 comments:

Shada Dadadoodoo said...

my baby had chicken pox-fever-measles starting last two weeks and boy that was so tough!
masa demam, mmg clingy habis!
pantang terkena apa apa kat badan, meraung macam apa hahaha.
kadang tu nak sarung selimut je.pun.

Hanie Ly said...

alaa cian tau kalau kekecik kene chicken pox... my daughter kene masa dia 3 years old ehari sebelum raya.. so gamba raya tahun tu dengan muka berchicken pox! :P

Tapi mmg sian la kalau kekecik da kene.. coz gatal kan.. dorg mane nak tau cakap... hopefully dah baik skang.?