20 May 2014 - Why are quilts expensive?

Lately memang aku tengah gila jahit quilt atau patchwork compare to jahit baju atau refashion..
Ada 2-3 helai lagi baju bundle yang tak terusik..and baaanyak sangat kain!
Sampaikan bila nak start satu projeck aku akan terduduk and finally just give up sebab tak boleh decide nak pilih kain yang mana satu...
-_-' 
That's why every time I have the urge to buy more fabric, I will remind myself of the frustration... 

Today I want to talk about quilts..
Kenapa ianya sangat mahal..
Well, compare to jahitan biasa, jahit quilt lebih meleceh kan...
Sebab..

First kita kena draft design camne yang kita nak...
Antara 2-3 yang popular ialah broken dish, pinwheel dan chevron...
Yang 3 -3 ni, cara potong kain dia sama je..
camne? sila lah google tutorial sebab aku tak reti nak ajar... :P
I am a lousy teacher.. I just dont have the patience to!
Ask Qistina if you don't believe me... kesian dia everytime ada exam...
Asyikk la kene marah dengan mama rimau ni...

OK back to quilting..
Lepas dah design, kene potong kain... 
Kena kira lah jugak, berapa pieces kain yang nak di pakai untuk dicantum kan jadi quilt..

Then the process starts...
There is a LOT of sewing involve to put the pieces together..


A LOT of pressing..
Kalau tak nanti jadi tak kemas, dan susah nak dapatkan jahitan yang selari..
Kalau senget² dan tak match, tak cantik lah quiltnye..


Oh yes, of course there are a LOT of trimming..


Lepas dah siap cantum petak² kecik tu, baru lah mula process quilting..
Iaitu melayerkan 3 lapisan, bawah atau backing, batting (lapisan tengah) dan bahagian atas nye (patchwork yang kita sambung penat² tadi)
Ikut suka hati lah nak jahit quilt camne...
Contoh yang bawah ni aku ikut je tepi chevron tu...


This is how the back looks like...
Kalau terlebih rajin boleh la handquilt...
Sebab aku pakai mesen SINGER yang antik, aku boleh jahit straight je...
Kalau mesen moden syok sikit... boleh buat free motion quilting...
Again, sila lah google.. :)


Tu baru siap quilt nye..
Lepas tu kena lah jahit nak jadikan blanket ke... table runner ke..
Cam yang ni aku buat cushion cover...
So aku jahit tepi je... kalau nak buat blanket kene lah binding..


Lepas dah siap, anak² tak boleh usik... kene bagi mama hayati dulu hasil kerja mama ni..
cewah.. :P

Quilting is a lot of work...
but it's a lot of fun too!
I guess sebab kita boleh eksperimen dengan macam² pattern..

Well, itulah antara sebab² nya kenapa quilting sangat mahal..
Belum kira lagi designer fabric 100% cotton yang mencecah harga RM50 semeter tu...
Hm bayangkan..?

XoXo

No comments: