31 May 2014 - Sekali macam dah nak raya daaa

My husband is a weird guy..
Yeap Encik Daddy ialah seorang yang pelik...

Pagi-pagi tadi bangun je dia terus ajak kitorang gi tengok movie..
Citer ape tau? Cier Abang Long Fadil!!!
OMG.. aku memang tak layan la citer tu..
Tapi nasib baik bila nak beli ticket online, dier tulis age restricted to 18 and above only!!!
Selamat guwe...dan anak-anak.. :P
So aku suggest X-Men... but PG13..
So tak leh gak... takut Qaiser nightmare..
So aku pun cakap, dari tengok movie citer tak best baik gi shopping baju raya bebudak...
Ha ha too early??
Tunggu ye..

So in the end, Daddy cakap mama pergi lah dengan bebudak, Daddy bagi duit jek...
-_-'
Of course..
Me and the kids only.. again.. as usual..

Kalau aku nak beli baju bebudak, aku suka pergi ke Jusco Alpha Angel tu (sekarang da jadi AEON ek?)
Atau SOGO...
So aku pun ajak la Dayang kot kot dia nak gi...
Sebab aku tak suka nak park kat SOGO..
Aku tau mesti ramai orang...
Luckily Dayang wants to join us so I parked at LRT Dang Wangi and she picked us up at the station.


Memang la aku expect akan ada ramai orang kat SOGO tu...
Because SOGO tu sentiasa SALE!
Tapi takdelah aku nak expect ramai nye manusia macam esok lusa dah nak raya!!
OMG...
Seriously...
RAMAI!
Sesak nafas aku..
Orang ramai amik kesempatan cuti sekolah beli baju raya anak gak..
OK at least I know I'm not the weird one who buys baju raya before Ramadhan even started..!

Dah lah Qistina sekarang susah nak pilih baju...
Luckily ada lah 2 pasang baju yang dia berkenan from Seed Girls...
Somerset Bay tuh sumer dah tak berkenan dah dia...
Oh my.. my little girl dah besar...!

Dah settle kakak, Qaiser pulak...
Qaiser pun memilih tapi aku tau je taste dia buat masa ni...
Janji it's red and it has Cars on it..
Dapat sepasang untuk Qaiser, aku surrender...
Aku tak boleh ramai ramai sangat orang, lama-lama... aku jadi pening...

Lepas tu Qis nak makan... so kitorang makan je kat The Loaf kat luar tu..coz kat bawah dah sah sah pack..
Then balik..


By the time nak balik badan encik Qaiser dah macam suam-suam balik.. -_-'

At least adelah sepasang sorang... 
Esok kalau aku rajin ke tempat len pulak...
Kalau tak pun InsyaAllah banyaaaaak lagi masa...

Yang sedih tu, nak carik kasut sendiri pun susah nak jumpe yg berkenan di hati...
Balik dengan angan kosong untuk mama... :(

Nak pi ubat hati yang terluka dengan sewing skit..

XoXo

30 May 2014 - Oh my kitchen cabinet!!! Part 5

Health is not on our side lately...
Lepas Qaiser baik demam, aku pulak yang demam...
I am still sick.. :(
Semalam demam demam pun kene gi ofis jap.. settlekan one urgent thing..
Apa nak buat.. punca rezeki kan?

Aku pun tak baik lagi Qis pulak demam..
But since dia dah beaar, senang nak suruh makan ubat...
Suruh dia minum paracetamol tuh... selubung dengan selimut... bagi dia berpeluh2...
Alhamdulillah.. kebah demamnya..

Today Qaiser batuk pulak...
Bila aku gi klinik tadi Doc Burhan tanya aku..
How is my mom... aku cakap lately dia dah active balik...which is good...
Dia tanya if my parents are staying with me or my sister..
I said they are staying with me..my sister is in Gombak..
Then dia tanya macammana aku handle so many things...
Ha ha.. aku jawab sometimes kena jadi Superwoman lah... :p
And that aku dah biasa... it is really not that hard... :p
Because this is life.. my life... 

Anyway semalam baru dorg sambung buat kitchen cabinet aku...
Dorang pasang tiles putih kat bawah tu...
Aku tak tau pun bawah tu kene pasang tiles..
Ingatkan dorang terus tutup dengan kabinet kayu je...
Hiks.
So that is day 3 progress...
Hari ni sorang je yang datang buat keje...

Dia pasang granite top tu...
But dia kene potong2 jugak tiles tuh...
Habisla berhabuk satu rumah...
Huhu
Dah lah semua batuk tak baik lagi...
Terpaksa lah bersabar...
Salah timing..
Janji dapur I siap!!



Ok.. tu saje update dapur untuk hari ni...
Aku nak gi rest dengan encik Qaiser yang badannye pun macam dah nak suam2 balik...

XoXo

27 May 2014 - Walking Zombie

Hari ni takde update pasal dapur coz semalam contractor tak mai...
Abang tu kata tiles yang dia order tak siap lagi so tak boleh nak buat...
InsyaAllah dalam hari Rabu camtu tiles tu dah siap, boleh sambung keje..
But it's a good thing jugak dorang tak mai buat keje semalam coz around 9 ish camtu Daddy call kata Qaiser demam..
Muntah²..
When I called my mom, she said he was shivering after bath..
Alalalaaahai that is my worse nightmare!
Bila Qaiser demam.. coz he wont take any medicine... :(

So semalam aku keje half day and rushed home...
Terus bawak dia gi clinic..
Doctor said when the weather is hot yet he still has fever, maknanya bukan la viral..
so dia nak bagi antibiotic..
Tapi aku cakap Qaiser tak boleh makan ubat..
nanti dia muntah..
Ubat demam pun aku mintak rectal suppository je..
Good thing about Doctor Burhan is, he teaches you everything!
Selama ni kalau aku masukkan sup aku just celup dalam air and sumbat..
Itu ialah cara yang salah, OK.
Tak pun letak vaseline sikit then sumbat.
Itu ialah cara yang hampir betul tapi kurang tepat..
Cara yang betul ialah kita kena gentel² dulu ubat tu sampai keluar minyak, baru la masukkan dalam montot dier...
Gitu...
Kalau esok (today) tak baik, kene bawak gi clinic lagi amik jugak antibiotik..
Huhu

Coincidently Daddy kene gi hospital semalam amik jab for his ankle..
He did MRI scan last week and it showed that his ligament and meniscus are torn..
Tsk tsk..
So instead of a surgery he obviously opted for the jab..
Tak boleh drive, tak boleh bawak motor..for a week or so..
Luckily kawan dia nak tolong bawak dia gi hospital semalam..
And that is the reason why, I have to take half day yesterday..
Well actually kalau tak pun aku akan balik jugak...
Tak senang hatikan nak kerja kalau anak sakit?

Last night I was barely sleeping..
Ada la tido dalam 20 minutes per hour..
Bila rasa badan Qaiser panas sangat bangun and lapkan..
You know..stuff moms do when their children is sick..
Bagi air.. sapu vicks..etc etc..

I have 2 children right, while Qistina was growing up she hardly has fever..
Not as frequent as Qaiser does.. But that was when I learn that kalau baby demam, kita tak boleh selimutkan..
Or the heat wont come out..
So everytime dorang demam, aku akan bogelkan..
biar dorg tido berlenggeng..
Tapi tengok jugak la..kalau ada flu gitu takdela nak berlengeng sangat..
Kang dapat penyakit lain pulak..
Last night a friend of mine asked me to cover Qaiser with a blanket so that he will sweat and the heat will come off..
It got me confuse..
But I gave it a try at around 3AM.. Lepas dah bagi dia supp.
It actually worked.
Qaiser tido berpeluh² and his temperature went down..
Hopefully demam dia kebah hari ni..
I guess when they reached the age of 3 and above, we just need to cover them up with blanket!!

Baru nak lena, my alarm went off..
I came to work this morning feeling like a walking zombie..
But dah pesan kat abah siap², if his temperature goes up again, let me know..
I will go home ASAP.

Haihh..

I just hope it's not measles or chickenpox..

Not so XoXo

25 May 2014 - Oh my kitchen cabinet!!! Part 4 (and a little bit of some other stuff)

Last Friday masa aku sampai rumah around 12 ish 2 orang contractors tu tengah buat keje...
Nampak macam dorang tengah pasang frame kayu..
There were a lot of noises..
Bising..
So lepas lunch aku bawak Qis and Qaiser lepak rumah Min...
Dah lama tak visit baby Raykal..
Last time I visited them Mine was in her confinement..
Sekarang dah 2 bulan dah...


Since Dayang kena pick up Mia from school, we left Mine's house a little bit after 5PM..
Bila aku samapi rumah the contractors have left..
And dorang dah siap simen..
and kemas.. :)

The Management wont allow any renovation to take place on Saturday & Sunday (walaupun kekadang ade je aku dengar bunyik drilling pepagi bute on a Saturday or Sunday... very... annoying!)..
So Sabtu Ahad, cuti.


I guess this is where the 2 sinks are going to be...


I planned to do a LOT of sewing on Satuday but that did not happen...
Lepas lunch I took Qis and Qaiser pergi Specktrum Ampang AKA Giant..
Saje bawak dorang tengok movie..
Everyone kept saying Spiderman is awesome so it made me wanna see how awesome Spiderman is...
:P

Aku ingat nak gi KLCC ke..
But then Qis and Qaiser nak main kat Jungle... Nasib baik kat Ampang ni ada local cinema... :P



Love the couple seat!

Qis made that face coz the drink that she is holding is cold.. I dont know why Qaiser made that face.. but I just love this photo :P

Lepas dah habis movie dorang nak main kat Jungle pulak...
Jungle ni tempat bebudak main kat sebelah amusement park..
OK je ... dorang suke..
I let them play for almost an hour..

Yes.. it's just us three... Daddy bukan suke keluar lama-lama..
Kalau tengok movie, tengok movie je lah... lepas tu balik...
Besides Daddy sakit kaki..
So kene rest kat rumah...
I OK je.. asalkan Daddy yang sponsor.. :P





We reached home a few minutes before 7PM...
Tengok - tengok the ugly blue walls dah jadi putih...
Daddy kerjakan dinding dapur rupanya..
:)
I am just so glad that the ugly blue walls are gone!

I can't wait to give this kitchen a makeover!!

It's Monday again tomorrow...
I'll be looking forward to Friday again as usual..

In the meantime, I hope I can get some sewing done today...

XoXo

23 May 2014 - Oh my kitchen cabinet!!! Part 3

OK..So this is how my kitchen looks like after Day 1 of the renovation...
Half of my kitchen actually..
I'm gonna give this contractors 1 BIG STAR because they tidied up the place before they left for the day...
I mean takdela nak biar simen or batu bata bersepah in the kitchen...

And until the kitchen cabinet is ready, my kitchen is all over the house..
I mean thermos kat hall..
the food and everything...
:P
I dont mind it though..

Too excited kot?

Aku suka tengok dapur tu nampak luas je without the cabinet..
I've never seen it without the cabinets before..
I hope I'll like it more when the cabinets are completed!

We gotta get rid of the blue wall!! ugh!

Nampak cabinet atas yang dorang dah cabut tu?
They have moved it to the back as discussed.
Atas pintu..
And it looks neat..
Hopefully as neat as the new cabinet will be...


My reporter, Miss Qistina kata, dorang cucuk besi tu and potong, cucuk and potong tu yang ambik masa lama...
I guess that is the frame for them to put the cement on?
We'll see how the progress is today...
It's FERAIDAYY!!
Nothing can ruin my Friday coz I'll be home by 12.30PM..
Pick up Qis from school and..
Rasa cam nak bawak dorang tengok Spiderman today?
Hmm.


XoXo


20 May 2014 - Why are quilts expensive?

Lately memang aku tengah gila jahit quilt atau patchwork compare to jahit baju atau refashion..
Ada 2-3 helai lagi baju bundle yang tak terusik..and baaanyak sangat kain!
Sampaikan bila nak start satu projeck aku akan terduduk and finally just give up sebab tak boleh decide nak pilih kain yang mana satu...
-_-' 
That's why every time I have the urge to buy more fabric, I will remind myself of the frustration... 

Today I want to talk about quilts..
Kenapa ianya sangat mahal..
Well, compare to jahitan biasa, jahit quilt lebih meleceh kan...
Sebab..

First kita kena draft design camne yang kita nak...
Antara 2-3 yang popular ialah broken dish, pinwheel dan chevron...
Yang 3 -3 ni, cara potong kain dia sama je..
camne? sila lah google tutorial sebab aku tak reti nak ajar... :P
I am a lousy teacher.. I just dont have the patience to!
Ask Qistina if you don't believe me... kesian dia everytime ada exam...
Asyikk la kene marah dengan mama rimau ni...

OK back to quilting..
Lepas dah design, kene potong kain... 
Kena kira lah jugak, berapa pieces kain yang nak di pakai untuk dicantum kan jadi quilt..

Then the process starts...
There is a LOT of sewing involve to put the pieces together..


A LOT of pressing..
Kalau tak nanti jadi tak kemas, dan susah nak dapatkan jahitan yang selari..
Kalau senget² dan tak match, tak cantik lah quiltnye..


Oh yes, of course there are a LOT of trimming..


Lepas dah siap cantum petak² kecik tu, baru lah mula process quilting..
Iaitu melayerkan 3 lapisan, bawah atau backing, batting (lapisan tengah) dan bahagian atas nye (patchwork yang kita sambung penat² tadi)
Ikut suka hati lah nak jahit quilt camne...
Contoh yang bawah ni aku ikut je tepi chevron tu...


This is how the back looks like...
Kalau terlebih rajin boleh la handquilt...
Sebab aku pakai mesen SINGER yang antik, aku boleh jahit straight je...
Kalau mesen moden syok sikit... boleh buat free motion quilting...
Again, sila lah google.. :)


Tu baru siap quilt nye..
Lepas tu kena lah jahit nak jadikan blanket ke... table runner ke..
Cam yang ni aku buat cushion cover...
So aku jahit tepi je... kalau nak buat blanket kene lah binding..


Lepas dah siap, anak² tak boleh usik... kene bagi mama hayati dulu hasil kerja mama ni..
cewah.. :P

Quilting is a lot of work...
but it's a lot of fun too!
I guess sebab kita boleh eksperimen dengan macam² pattern..

Well, itulah antara sebab² nya kenapa quilting sangat mahal..
Belum kira lagi designer fabric 100% cotton yang mencecah harga RM50 semeter tu...
Hm bayangkan..?

XoXo

19 May 2014 - Oh my kitchen cabinet!!! Part 2

Semalam abang contractor tu datang nak discuss pasal material, colour etc etc..
Mula² abang tu tunjuk drawing dia.. 
Dia pun explain... ada berapa partition... ada berapa pintu... dish rack kat mana.. bla bla bla...


Lepas tu dia suruh pilih warna pintu cabinet..
Dia pun tunjuk lah catalog dia..
Initially I wanted black counter top and white cabinets..
Tapi aku tak nak solid.. aku nak yang ada texture.. urat kayu punya texture tu..
Tengok punya tengok... discuss punya discuss we ended up with the very light brown..
Gambar bawah ni yang sebelah dengan almost black punya surface tu...
Hadassah  kot namanya..
Sebab abang tu kata yang itu cantik... bila combine dengan counter top hitam jadi la macam dalam gambar tu.. lebih kurang..
fine..
You're the expert..
Fikir² balik pun at least tak berapa susah nak maintain..
Kalau putih confirmlah kene lap selalu...
And then dia bawak sekali sample handle tu...with Aluminium bind.. 
Dia kata kalau nak handle pun boleh..
Tapi aku rasa amik je la yang gini...
Lain sikit kot.. mebbe dah common cuma aku je yang tak pernah nampak..
I dont know....




Lepas tu dia tengok pantry belakang...
Sebab nak alih cabinet lama ke belakang kan..
Dia notice ada satu paip... so macam tak muat nak alih kabinet yang lama tu atas washing machine..
So dia suggest letak atas pintu aje.. It will be a bit high..
tapi boleh la buat simpan barang² yang tak nak pakai tu..
More storage for us! :P
If you are like us, jenis yang SAYANG sangat nak buang barang, then you will understand why more storage means a big plus.. :P

Lepas dah finalize all of the details and everything, abang tu amik final measurement..
Finalize the drawing and kami pun bayar la deposit..

InsyaAllah this Wednesday or Thursday dia akan start buat kerja..
Estimated date of completion is 2 weeks from the start date..
Mungkin lebih awal.
Katanya nak tunggu simen kering, nak pasang tiles tu yang amik masa sikit..
Nak pasang kabinet kejap je coz dia akan buat siap² di kilang dia..

Orang yang paling paling paling excited ialah.. surprisingly not me..
Qistina..
Semalam jugak dia ajak kemas barang² kat almari tu..
So last night aku pun agak bersemangat jugak lah pergi carik kotak nak simpan pinggan mangkuk kaca temporarily..
Yang tupperware plastik sumbat je dalam plastic sampah yang besar tu..

More cleaning to do today..

Hopefully it will go swell..

XoXo

16 May 2014 - Oh my kitchen cabinet!!!

We bought this apartment unit in 2008 from an owner who has abandoned the house for years..
Bayangkan lah masa kami beli tu bil air dia mencecah RM8K sebab ada paip bocor.... somewhere in the house..
But that is not what I want to talk about today..
Today I want to talk about the kitchen cabinet that came with it..
Pasal kitchen cabinet aku yang dah nak roboh ni...
Well actually, dah roboh pun malam raya tahun lepas..
What a drama!

But somehow Daddy managed to put it back together..
Tapi memang lah kalau tengok dekat² counter top tuh dah pecah²..
Dan pintu cabinet dah senget²..
Dah nak roboh - literally.
-_-'

It has never been a priority to change the cabinet..
Rasanya sebab terlalu sibuk menjalani kehidupan harian sampai takde masa nak sit down and  really  think 'Hey, I really need a new kitchen cabinet!'
Selagi ada tempat nak buat air. letak barang.. selagi tu lah tak fikir..
Until a couple of weeks ago.. baru aku realize, puasa dah dekat, raya nak datang lagi, I better do something about my kitchen!

And Daddy pulak jenis yang aku nak kena remind² hari² barulah perkata tu akan lekat dalam kepala dia..
Aku tak boleh nak tunggu dia..or nothing will happen..
Samalah cam dapur  aku hari tu.. kalau aku tak sebok² gi survey harga and bising kat telinga dia, sampai sekarang pun I will still have to cook on the RM50 stove..
Bukan lah nak kata dapur murah tu tak bagus. OK je..
But of course we would want to upgrade our home every now and then, kan?
It is our home..

So since 2 weeks ago aku dah start survey²..
Google.. I ask around..and I found a contractor in Instagram..
Dia kata kalau counter top simen and tiles dalam RM3000 aje.. tapi kalau nak accurate dia kena datang ukur..
Tak boleh dah pakai kayu sebabnye? Termites. Rumah ni pernah kena serang anai²...
Setakat cabinet tu ok la kayu... kalau kena tukar lagi after a few years pun baru berape je cost nya..
Takde lah semahal nak buat the whole cabinet kan?

Aku pun inform lah Daddy..
And Daddy being Daddy, dia nak panggil kawan dia lah... pak cik endon mana lah...
Fine. After 2 weeks. Nothing happen.
Semalam, elok je dia balik kerja, ada contractor tengah buat cabinet dapur untuk neighbor atas..
Daddy pun panggil lah abang tu tengok dan kira dapur aku..

Memula Daddy kata tak nak buang cabinet atas tu sebab elok lagi...
So dia suruh abg tu kira dua² belah.. gambar bawah ni bahagian sebelah kiri... then sebelah kanan ada fridge, dapur and ruang sikit..
ruang tu yg nak tambah cabinet..
Abang tu ukur².. kira².. dia bagi harga RM3680..
Counter top granite dengan cabinet cam dlm gambar kat bawah sekali tu..

- horror -

Lepas tu aku suruh abg tu kira.. kalau tukar atas bawah cabinet ni berapa..
Abang tu pun cakap kat Daddy cam ni:
Alah, tukar je la cabinet atas ni sekali.. nanti orang rumah nak masak pun hepi skit duk dalam dapur..
Pastu dia kata

Yang lama ni kita pindah kan letak kat atas washing machine kat belakang tu.. Saya tolong buat free je..
Tu yang aku suka dengar tu...tolong free je.. :P
Dia ukur cabinet atas sampai ceiling, pastu dia kira² dia bagi harga RM3420

Pastu of course la aku nak tengok gambar... nasib baik ada banyak gambar dalam tab dia..
I like what I saw..
Dia tunjuk built in dish rack kene tambah RM150..
Pujuk punya pujuk abang tu setuju la bagi kami last price RM3500 je!!
Ni baru JE!!!
Aku punya la dok baca blog orang, kabinet sampai RM5000 JEE.. RM10,000 JEEE!!!!
OMG. Show offs! :P

So hari ni keje aku ialah pergi bank dan bank in kan 50% deposit kat abang ni...

InsyaAllah aku akan update.. manalah tau entry ni boleh bantu orang lain yang nak buat kitchen cabinet..
Hopefully hasil kerja nya pun memuaskan...
Kalau OK baru lah aku akan share nama abang contractor tu ye..
Doa²kan lah semua nya berjalan dengan lancar dan raya tahun ni kami akan finally ada dapur yang sedap sikit orang memandang... :P



Lebih kurang gini lah kalau dah siap.. cuma kabinet atas sampai ke siling..
Warna.. mebbe aku akan buat counter top hitam dan kabinet putih / brown..

Until then,

XoXo

14 May 2014 - Teacher's Day sewing project

So, since semalam Public Holiday, I took the chance to complete the Teacher's Day sewing project..
Hari Jumaat ni sekolah Qis ada sambutan hari guru..
Memandangkan aku serabut tengok kain banyak sangat... yes.. banyak!! Beli ikut nafsu..
So I decided to sew a few totes for her teachers..

Aku ikut tutorial dari Make-it Love-it.com
Senang sangat nak jahit tote ni..
Cuma sebab aku pakai kain yang nipis so kena buat interfacing dengan kertas gam yang agak tebal..
Apekah interfacing? google aje.. aku tak reti nak explain..I just hate ironing them on the fabric..
Tu je lah part yang paling melecehkan untuk buat totes ni..for me..

Ada yang kata sekali tengok macam goodie bag!
Ha kalau kecik boleh juga buat goodie bag.. kalau rajin nak jahit banyak² la..
but this one is BIG..
Size dalam 18" x 15"..
Besarkan?

Just nice untuk cikgu² buat isi buku or bawak pergi grocery shopping..


Kalau tak nak guna boleh lipat² and simpan..

I hope her teachers will like it!
I've never seen Qis so excited to celebrate Teacher's Day before... :P


Now, on to the next project...!

I really need to stop procrastinating!!
Coz project ni dah linger in my head for a loooong time..
Tapi aku asyik tangguh², malam tadi baru potong kain..
-_-'


XoXo

12 May 2014 - My list!

Busy with what?
Nanti lah citer..

Last weekend semangat je plan dengan my sister nak celebrate Mom's day on Sunday...
She said she'll bake a choc moist cake.. So I asked her apa yang dia nak makan?
And she said kari ayam mak long yang sedap..
I was like wwhhaaatt.. Aku paling paling paling tak reti masak kari ayam! Camne boleh jadi sedapp?? hmm

But anyway, Daddy ajak lepak Serendah on Saturday..
Sian pulak kat MIL, dah lama tak jenguk rumah sendiri..
Ye la.. since my FIL passed away, she has been living with her children...
Kejap kat rumah Along.. kejap kat rumah Mak Ngah... kejap ke Sepang..
So I spent the weekend at Serendah..
Kemas² rumah sikit.. dah lama takde orang..
lantai pun bleh rasa berabuk...
Best part is I didnt have to cook!
Ye ler.. coz dah lama tak de orang kat rumah.. raw food pun tak simpan :P

On Sunday sampai rumah je dah pukul 4 petang..
Celah mana nak masak kari?
My sister pun dah dekat nak sampai.. so dia tapau KFC je..
and she couldnt bake Choc moist so she baked a lovely Red Velvet cake..
Still yumm!
No photo on the Mom's day celebration though..
Semua dah melekit.. malas nak amik photo.. :P

So today I was practically dragging myself to work..
Memikirkan esok PH je yg aku rajinkan jugak gi office..
I managed to do a little bit of sewing yesterday..
Nantilah dah siap semua baru aku share kat sini...

I have a looong to-do list..
Banyak sangat benda yang aku nak jahit..
Maybe I should start a list and a deadline to complete all of it..

At the moment this is what I have in mind:
1. quilted cushion covers and table runners (yes...'s' for a lot of them! :P)
2. Kitchen towel
3. Bed skirt
4. Qis's dress for Aidilfitri (kalau sempat... just look at the list!)
5. A little project for Teacher's Day

Ambitious kan?

When weekend is here, I wont even have time to look at the fabrics!
* sigh *

InsyaAllah.. I can do it!
I will!!

Tonite I'm going to finish up the Teacher's day project..
InsyaAllah... kalau mata ni tak rasa nak tido by 9PM..

XoXo


7 May 2014 - My first of May and first Moanday of May

Since Labour Day fell on Thursday I decided to take the Friday off too...
4 days went by sooo fast even though I only managed to do a little bit of sewing..
Time flies when Im not doing anything!

On Thursday I got so bored I curled my hair with my hair straightener.. how's that..
I plan do sew some handmade gifts for my nieces.. All 4 of them had their birthday in April..
That didnt happen..

On Friday, I bought myself a brand new freestanding cooker..
Lepas amik Qis balik sekolah, semangat la kami berempat; aku Qaiser, Qis & atuk pergi survey harga kat Bandar Baru Ampang..
Kalau ikut hati nak beli terus tapi encik Daddy suruh tunggu sampai dia balik kerja baru beli...
Lepas dah survey harga, aku balik and google for review.
Yep I like to do that..
And banyak review kata dapur Europa bagus..
The oven can bake nicely..
So aku pun buat keputusan nak beli Europa..
Kat BBA ni Europa cost RM1450.. Zanussi around RM1680 tapi kena order..
I dont have the patience to wait.. :P

So bila Encik Daddy balik, kitorang pun pergi merempit berdua ke BBA...
Sudah nya Europa entah kemana, Zanussi entah kemana...
Daddy decided to get an ELBA freestanding cooker for RM1600...just coz his mom is using ELBA *sigh*And he managed to made them to deliver it rightaway!
So I spend Saturday morning cleaning the kitchen, to give way to our new stove..


I love the glass polkadot cover... :P

Next on the list before Aidilfitri is a new kitchen cabinet..
Kalau korang tengok dapur aku sangat la daif nya..
Kitchen cabinet sekarang da macam nak roboh..!
Well actually raya last year dah roboh pun... Somehow Daddy managed to put it together again..
:S

And I spent the rest of Saturday running errands and stock up the groceries..
Kengkononnya nak bawak Tok Ma shopping kat Jakel.. but by evening semua dah kepenatan... tido..
:(

And then on Sunday, we went to a cousin's wedding at Langat...
That is the only time when I get to meet my makcik makcik...






When I came back to work on Monday, I had the worse Monday blues ever!
I had to move down to level 26th from 28th..
All of the packing and unpacking...
*sigh*

And to make it worse, my lunch buddy was transferred to another entity..
Which is 3 LRT stations away..
I felt so lost!

But we still catch up during lunch time..
I'll go and visit her at Ampang Park..
So things are not so bad after 3 days now..

I have soooo many sewing projects in my head..
I just couldnt find the time to do it..

I hope I'll get to complete some of it this weekend..
Look forward to Friday again!

XoXo