24 August 2014 (28 Syawal) - The easiest brownies recipe

Alkisahnya hari Jumaat hari tu aku tertengok BBC Lifestyle...
Kan hari berkabung Malaysia.. so most channels tak ada..
Tu yang terlayan BBC Lifestyle..
Chef ni jalan gi Boston and visit this bakery that have the best brownies is Boston...
Tengok citer ni punye pasal tetiba aku teringin nak makan brownies...
Not the cakey ones that we can easily buy in Secret Recipe... but the chewy with chocolate chunks that I just dont know where to find..
So aku pun google lah resepi... and I found one..
Memang senang nak buat...memang sedap and tidak mengecewakan...
And the ingredients pun sangat la simple...
Since ot is so good, Id like to share the recipe here...

Ingredients
400g caster sugar
225g butter melted
60g cocoa powder
1 teaspoon vanila extract
4 eggs
225g plain flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
60g walnut halves
200g chocolate chunks

Method
1. Mix all ingredients in the order given
2. Bake at 180 C for 25 minutes in a square 10x10 inches rectangular greased baking tin
3. Cool and slice into equal square portion

Yeap.. it's that simple..
Aku dapat recipe ni dari Allrecipes.co.uk cuma aku tambah chocolate chunks tu..

Makan sampai puas..
Janji dapat puaskan hati and tekak yang teringin ni... :p



XoXo

5 August 2014 (9 Syawal) - Salam Aidilfitri yang belated

Salam..
Lamanya la hai tak de entry ye...
Actually aku start cuti dari Khamis sebelum raya hari tu...
Lepas tu tak tau la duk busy buat ape sampai tak bleh nak blog.. malas la kot..

Citer pre raya, tahun ni 3 hari sebelum raya baru meredah Jalan TAR carik baju kurung aku dengan Qis..
Baju melayu Qaiser and Daddy senang je..
Kedai kat rumah ni pun ada.. kejap je settle...
Siang tu beli baju melayu dorang warna kelabu ..
Malam baru pergi Jalan TAR carik baju kurung...
Ya ampun... susahnye nak cari baju budak..
Dengan jalan sesak sesesaknya...
So next year kalau panjang umur, InsyaAllah aku akan settlekan baju aku dengan Qis dulu...
Haa tu dia... setahun awal dah planning...
Bahaha

Then sempat gak la aku jahit alas meja..
Nasib baik kain langsir blackout untuk bilik yang aku beli hari tu ada banyak lebih...
So aku keje kan jadi alas meja...
Ada gak la aku cari2 alas meja...
Tapi tak berkenan...
Yang aku berkenan harga dia plak seratus lebih dan ke atas...
Seratus lebih dan ke atas untuk alas meja???
Memang no no la..
So ni lah dia alas meja yang aku jahit...
Jadilah dari bogel je meja aku tu...


Amcam OK tak?
OK la kan... dah pakai buat raya pun...
Semangat je siap scallop2 bagai...

Malam raya lepas dah masak segala, kitorang balik kampung...
Jauh benar kampung nye... siap tapau food..
Kampung kat Rawang nun...
Bahaha... tahun ni giliran beraya dengan mertua dulu...
Alhamdulillah adik beradik daddy 5 org semuanya ada tahun ni...
Memang kalau nak compare kemeriahannya, belah daddy lagi meriah...
Sebab cucu nye saje ada 18 org...
Kalau belah aku, anak2 adik je la 4 org... bahaha...
Tapi Alhamdulillah bersyukur panjang jugak umur kita nak beraya dengan family tahun ni ye...

Syawal belum habis, aku dah rindu Ramadhan lagi...
Hmm..

Anyway, nilah gamba buat kenangan tahun ni...
Selamat hari raya kengkawan yang sudi baca blog aku ni... kalau ada..
Kalau ada coretan aku yang terkecikkan hati korang, aku mintak maaf ye...





XoXo

18 July 2014 (20 Ramadhan) - Aikkk

Lately ni aku busy sangat sampai tak sempat nak capture my history kat blog ni...
Balik rumah terus pergi param, then masak...
Mandikan Qaiser..
Tup tup dah bukak puasa..
Lepas dah bukak puasa, mata pun berat...
Kekadang tak larat pun nak terawih.. bantal dah panggil-panggil...

Since esok cuti, aku pun sesaje la bukak lappy ni since takde citer best kat TV nun...
Charlie's Angel??
Seriously..aku dah hafal dah jalan cerita dier...
So sesaje la tengok traffic blog..
Tengok keywords apa yang dorang pakai sampai landed kat blog aku nih...
Today I noticed ada orang searched for Hanie Rosly...!
Nampak tuu??


Aiyooo scary OK..
I hope it's not someone from work! hahaha
I like to keep my personal life, private..
Well, at least from the people I know lah... :P

Walapun normally I like to share about my life experiences, hoping that it will be able to help other people too..
Sometimes ada jugak posts about rasa tak puas hati ke ape..
Biasa lah manusia..
But I rather channel it here.. share it with strangers...
than argue with the faces that I have to see everyday...
How awkward will it be?

By the way, I read about MH17 right after sahur this morning...
I was shocked and sad of course..
My prayers are for the affected family of the tragedy..
Tuhan je tau perasaan mereka..
Innalillah...
And this tragedy affected the life of someone from work too.. just like MH370..
Be strong dear colleague..
My deepest condolences for you and your family...
Al-Fatihah..

Another sad day in Malaysia...

Not so XoXo

16 July 2014 (18 Ramadhan 2014) - Apron! Lotsa aprons!

The story about apron started on the day we went to Spotlight's grand opening last Saturday..
Qis suka sangat with this one plastic apron yang berharga RM50..
Plastic OK!!
I will not buy her a piece of plastic for RM50!
Memang lah cute... ada gambar cupcakes all over it..
But RM50!! for a piece of PLASTIC!!
No way...
 
So aku cakap tak payah la kakak... nanti aku jahitkan je..
SInce semalam cuti, dia pun tuntut lah apron yang aku janji nak jahit tu...
Maka bersemangatlah mama ni pun menjahit apron...
Senang je pun nak membuatnye...

 

* potong *

* jahit *

* siap! Qaiser pun dapat satu... well, most master chefs in the world are male right? *
 
Lepas tu aku pun happily post it on FB..
Tak sampai seminit ada sorang kawan adik aku mintak jahitkan for her 2 nieces..
Tak sampai hati plak nak kata tak... so I said yes..
Aku tau if I put it aside, entah la bila nak siap apron tu, so aku pun jahitlah terus...
Sempat gi param, masak semua, ngam² sebelum bukak puasa siap apron² tu...



* ta da~! *
 
Maka, ke laut lah plan aku nak jahit alas meja tuk raya...
Maybe this weekend?
 
XoXo

14 July 2014 (16 Ramadhan) - Kuih raya and SALE! Things that make me happy!

Last Friday lepas amik Qis balik sekolah, kitorang terus pergi TM Point nak purchase remote HyppTV sebab yang lama dah rosak..
Tetiba je rosak.. lampu ada tapi tekan² tak boleh..
Turned out, TM Point takde yang baru.. ada yang second hand je tapi in good condition..
Tak kisah la.. janji boleh guna..
So I bought it for RM10.. Kalau yang baru harga dia RM25..

Lepas tu Qis sebok ajak aku pergi Ampang Point sebab kawan dia kata ada Mr DIY baru bukak kat sana..
Lagipun dah lama tak jalan berdua dengan mama katanya..
Fine.. aku ikutkan je..
Luckily I did, if not we wont discover this cool new store, Spotlight!
Memang crafters heaven... Dari quilt, sewing, crafts, home accesories .. semua ada..
Memang jadi gila jap aku kat sana..
But since the promoter kata esok grand opening, SALE pun start esok so we didnt buy anything and decided to come back tomorrow...

Ngam² nak balik tu Ah Wai call kata nak hantar dapur...
Yippee! Double joy for me today... :D

So Saturday morning, bersemangat lah nak pergi Spotlight nye Grand Opening tuh...
Aku excited bukan sebab apa, sebab tengok Simplicity Sewing Pattern RM11 aje!!
Dah la susah nak carik kat Malaysia nih..
Kalau nak order online USD5 to USD20 satu OK.. mahal.. postage fee lagi?
Sampai je Ampang Point tu nak masuk parking dah jam..
Nasib baik ada gak parking space tuk keter buruk aku tu..

Naik je Spotlight tuuu dia ramainyeee manusia..
Terus pergi kat tempat sewing pattern tu..
Orang memang ramai la.. katalognye ada dua je..
Satu aku tengok elok je orang share..
Yang lagi satu nih, makcik (walaupun pangkat akak tapi sebab menyampah aku panggil makcik) ni take her own sweet time to browse..
Sakit hati tak?
Tak peduli pun orang tengah tunggu ke ape ke..
Amboi ko sorang je yang ada duit nak beli ye?
Geram aku.. Nasib baik bulan puasa..
Tapi last² aku selambe je cakap 'Sorry, share boleh?' sambil aku flip the pages kat sebelah kiri..
Tak tunggu dia respond. Tak kuasa.
Buku tu tebal.. ko flip pages kat sebelah kanan... bagi la org len tengok belah kiri..
Tak luak pun.. Dapat gak aku 6 pattern.. 1 for Qaiser, 2 for me and 3 for Qistina..
Lepas tu aku dah sesak nafas, kitorang dapat la grab a few other things..
Then pergi queue untuk bayar..
Line dia tuuu dia... daripada entrance sampai la exit...
Panajng gila..
Aku beratur dekat 2 jam ade..
Nasib baik atuk ikut.. tolong tengok Qaiser yang dah bosan..
So dia main toys dia kat luar..selamber..
Masa kitorang nak balik tu tengok dorang siap hold orang tak bagi masuk..
Sebab dah ramai sangat agaknye..
Padahal sale sampai 22 July...
Hehe Grand opening sangat... Pening!!


Balik je rumah Qis ajak buat raya cookies..
Bersemangat nak try oven baru...
Siang buat, malam buat,
Semalam lagi buat..
Hahaha tak tau la excited nak raya atau excited dengan oven baru..
 

 
* biskut oats *


*biskut koko krunch *

* Qaiser pun sebok nak tolong.. sampai bergaduh² dengan kakak *

* muka budak happy dapat buat biskut raya *
 
Esok cuti, malam ni plan nak buat lagi dengan Qis!
:P
Oh ye.. Suria FM dah start main lagu raya!
:D
 
XoXo
♥

10 July 2014 (12 Ramadhan) - Gloomy Thursday

Pagi ni gloomy je... memula aku tengok macam mendung..
Kejap lagi tengok kat luar dah basah..
Entah bila yang hujan aku pun tak tau..

Nak bangun pergi kerja, berat je..
Petang semalam boss panggil.. he wants me to help with recruitment..
RECRUITMENT!!
Haihh
Memang la ada buat pun selama ni..tapi takde lah 100% focus on recruitment..
Aku ni dah la cepat bosan...
Kalau tengok CV lelama bertambah rabun la mata aku yang dah memang rabun nih...
Besides, I thought I have told him that recruitment is not my forte...
Haihh

On top of that, I have to move again... this time from 26th floor to 17th floor..
Today!
So that I can be with the rest of the HRs..
Senang nak suruh aku buat kerja lah tuh...
Another sighs..

I just cant believe yang kat entity lagi satu yang punya lah ramai HR tuh semua pun tak boleh tolong buat recruitment..
Adakah dia suruh aku buat sebab dia ingat aku nih takde kerja nak buat?
Atau sebab dia ingat aku nih senang je nak di suruh buat itu ini..

I think I have more responsibilities than them.. I have to cover everything..
they are responsible for one thing.. ONE..!
For example if A is doing work permit, she just do work permit..
If B is handling the system, he just nees to look after the system..

Haihh I just feel like I needed to let it out..
Fine. I'll give it a try..
But dont say I didnt warn that recruitment is not my forte!!

Nama pun kerja kan..
Nasib baik bukan aku yang boss..
:P

Sampaikan hari pun meratapi kesedihan aku..
Gloomy as my heart..
Thank God tomorrow is Friday...


Not so XoXo

9 July 2014 (11 Ramadhan) - Sedih..

Terasa macam sangat selfish nye nak sedih pasal perkara kecik ni when somewhere in the world ada orang yang mengalami nasib yang lebih sedih beribu kali sedih compared to me..

Tapi tetap sedih jugak..

Ah Wai was supposed to deliver the standalone cooker yesterday, right?
But when I called him, katanya tak sampai lagi...
Oh sangat frustrated nye..
Orang nak buat kuih rayeeeee.... *cry*

Aku siap (dengan penuh kesabarannye) cakap kat Ah Wai tu 'Haaa lagi postpone ke?? Hari Khamis atau Jumaat??' dengan gaya ala-ala sedih dan frust..
I added 'Ah Wai... mau raya woo... I nak buat kuih rayaaaa, I mau nangis woo sekarang'
I just can't imagine how I look while saying that but I said it..
Dengan harapan Ah Wai akan bersimpati...
Ah Wai replied 'Ye kakak, saya tau mau raya... I tolong sama you... Khamis atau Jumaat ok..I try ok'
Pasrah je aku pun menjawab 'OK'

Sambil menggoogle 'hak pengguna'...

Dulu pernah kena sekali, tengok statement bank ada monthly deduction 200++..
Patutla rasa macam short je duit aku.. rupanya ada deduction haram..
So aku pun korek punya korek.. rupanya gym yang deduct.. untuk gym membership..
Sedangkan aku takde pun register untuk join memane gym..

Yang Maybank pulak, since dah ada standing instruction, dorang tak boleh suka² hentikan transaction tu walaupun tuan punya akaun kata no permission was given for the deductions...
Menyusahkan kan kan??

So I tried to settle it nicely with the gym.. tapi dorang beria ia kata aku dah sign borang membership tu..
So aku pun report kat Tribunal Pengguna.. I had to lodge a police report..
Kene isi form.. then hantar satu copy kat gym tu... then kena bayar RM5 kot..
Lepas tu wait until the tribunal schedule a court hearing for you.. Masa tu dua-dua party kena ada untuk selesaikan issue tu..

Masa aku pergi tu macam² la masalah yang orang lain kemukakan.. susu baby expired lah.. MLM lah..
Yes, it's an open court.. satu session ada a few cases camtu..
So tunggu la judge tu panggil nama..

Bila turn aku, the gym's representative sangatla sombong nye..
OMG.. Malay lady..
Aku tak perlu cakap apa² pun.. The judge baca my police report.. and then dia cakap kat gym's rep tuh 'If she said that is not her signature on the form then it's not her signature lah'
Sempoi kan? I still remember it clearly because I was shocked at how easy it was..
Then the judge ordered them to pay back my money yang dorang dah deduct..
Padan muka mereka..

Anyway, back to Ah Wai dan dapur ku...
aku masih lagi boleh menunggu dengan penuh kesabaran sampai Khamis atau Jumaat nih..
Dengan harapan Ah Wai akan menepati janjinya so that aku boleh buat kuih dengan Qis this weekend... cewah. Bahasa. Menepati janjinya... *muntah*

In the mean time, pasrah je..

Not so XoXo

8 July 2014 (10 Ramadhan) - Lagu raya feveret

One of the things that I love about bulan puasa is when shops and radio channels start to play lagu raya..
Radio belum dengar lagi.. mebbe after 2 weeks puasa baru dorang pasang kot..
And seakan routine, time bulan puasa je lah aku akan dengar radio channel melayu..
Macam Suria FM ke.. Ultra ke.. memana yang pasang lagu raya paling kerap!
Theehehe..
Macam budak² ke? Budak² pun tak jakun sangat nak dengar lagu raya cam aku kot..

Lagu raya cheers me up..
Always. Without fail.
Kadang kat office ni, walaupun bukan bulan puasa, kalau aku rasa down sangat aku akan dengar lagu raya..
Satu je jadi lah.. Cukup untuk bagi aku happy balik..

La ni baru 10 Ramadhan, semalam lagi aku dah busy mendownload lagu raya..
Nasib baik handphone dah canggih... boleh donlot kat sini je..
PC Ofis mana boleh donlot.. dorang block semua.. :P
Too early ka untuk lagu raya?
I dont care! Nak dengar jugak..
It's the only thing that can help me get through the day at work, at the moment.. cewah..

Ni lah lagu² yang aku donlot semalam:
1. Anugerah Aidilfitri - Siti Nurhaliza
2. Selamat Hari Raya - Fazidah Jonet
3. Selamat Hari Raya - Saloma
4. Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza
5. Seloka Hari Raya - Uji Rashid & Hail Amir
6. Aidilfitri - Sanisah Huri
7. Cahaya Aidilfitri - Black Dog Bone
8. Menjelang Hari Raya - DJ Dave
9. Satu Pagi di Hari Raya - Various artist
10. Suasana Hari Raya - Anuar Zain & Helina
11. Dari Jauh Ku Pohon Maaf - Sudirman
12. Suasana Riang di Hari Raya - Junainah
13. Satu Hari di Hari Raya - M Nasir
14. Nazam Lebaran - Siti Nurhaliza

Banyak jugak rupenye aku donlot .. :P
Lagu ape lagi yang best??
Googling *lagu raya top 40!! :P

XoXo


7 July 2014 (9 Ramadhan) - Saying hello..

To my antique sewing machine yang dah agak lama di abandoned...
Sorry la mesen.. mood tak sampai²..
Ni pun aku gigih kan jugak sebab takut sampai raya mood tak sampai, tak de la langsir baru tuk pintu² dalam rumah tu..
Langsir yang ada sekarang ni aku jahit masa Qaiser pun belum wujud rasanya..
Dah 4-5 tahun ada kot..
Walaupun elok lagi tapi warna dia coklat..
Buat ruang makan tu nampak suram.. Dah la dinding purple! :S
Daddy kata nak cat warna light brown(biji jambu??) cam warna pantry belakang.. tapi entahla sampai ke tak mood dia nak mengecat tuh..
 
So aku pun pilih warna creamish yang bright skit..
Dengan harapan boleh menceriakan sikit ruang makan yang suram tuh...
Alhamdulillah walaupun rasa cam terpaksa je menjahit semalam siap gak langsir tuh..
Bukan susah pun kan straight je..
Kiri, kanan, atas, bawah, siap!
Cuma nak melayan selingan² kerenah encik Qaiser and cik Qistina tu je..
Kalau tak lagi cepat siap kot.
 
Tak sabar nak pasang langsir baru..
Nak pasang sekarang ke?
Semangat je.. raya 3 minggu lagi kak..
:P

 
 
 
XoXo
♥

5 July 2014 (7 Ramadhan) - kenapela susah sangat..!!

Hari ni aku memang dah plan dari semalam nak pergi ke Jusco Alpha Angle (Aeon Wangsa Maju tu)...
Aku memang suka carik baju raya kat sana..
So hari ni pepagi bebudak dah bangun.. Ngam 5 minit pukul 10 aku dah sampai Jusco..
Semangat giler nak shopping!
Encik Daddy dah layan bola (German won against France!! Woot!) Pepagi tadi memang tak ikut la..
Ibu dengan abah je yg teman aku dgn bebudak shopping ari ni..

Sesampai je settlekan bebudak dulu...
Hari tu dah beli baju raya kat SOGO.. La ni tinggal carik 2-3 barang dorang yg tercicir macam jeans..and kasut..
Nak settle kan barang dorang je dah dekat 2 jam..
Nasib baik orang tak berapa nak ramai..
Tak yah nak beratur masuk fitting room and nak membayar..

Lepas tu baru pergi carik baju aku, atuk and nenek..
Malangnya takde la banyak baju yang menarik bagi aku lah... 
Tak tau la aku ni taste ape..
Time raya memang susah giler nak cari baju!
Ada yang aku berkenan takde saiz pulak..
Frust..
Sudahnye dapat sepasang je..
Jadi lah... sok esok pulak carik kat tempat len..

Yang encik Qaiser, orang nak shopping baju raya dia sebok nak toys...
6 batu jauh dier dah nampak Hotwheels.. *pasrah*
Terpaksa aku layankan..
Kalau tak jangan harap la dapat nak shopping dengan aman...

By 1 ish aku dah tak larat nak jalan..
Balik laaa..

La ni tengah fikir nak makan ape tuk bukak pose?
Semalam nenek yang masak pengat pisang..marvellous!!

Hari ni..? Bubur kacang plak kot?
:p

XoXo

4 July 2014 (6 Ramadhan) - Penantian itu satu penyeksaan...

UNtuk orang yang kurang sabar cam aku nih...

Remember the day when I bought the new standalone cooker?
Yeap that was in May...
A couple of weeks ago Qistina wanted to bake cookies...
So I said OK, let's test the new oven...
Luckily I decided to try to turn it on first before buta-buta je pergi beli barang...
That's when we found out that we got a gas oven instead of an electric oven!!
I was frustrated of course..
And pissed..

I remembered clearly the day we went to get the stove..
I asked the promoter over and over and over again if the oven was electric and he and my husband said yes..
SO ape lagi... Aku pun suruh Daddy tukar laaa!!
Aku dah bersemangat pergi survey semua sebelum beli...
Daddy yang beria nak beli stove Elba tu... tanpa kaji selidik about the product..

Kami pun pergi la kedai tu balik...
Coz Daddy dah call dah Ah Wai ni so he knew why we came to see him.. Dia cakap on the phone dia nak tengok dulu dapur tu.. + kena tambah RM800 untuk tukar standalone cooker with electric oven
Bila aku sampai kedai, dia cakap kalau dah pakai tak boleh tukar..
Aku pun naik angin la..
Aku cakap what do you mean dah pakai tak boleh tukar..
Aku beli dapur mesti la aku da pakai untuk memasak.. takkan nak simpan buat trophy kan?
Lepas tu aku suruh Daddy settle and aku terus keluar dari kedai tu..
Sebab aku tau perangai aku ni kalau da angin mana reti nak cakap bebaik dengan orang..
Kang tak pepasal je drama kat kedai letrik tuh..
So aku pun bawak bebudak gi Giant.. biar Daddy yang settle..

Ye la... salah aku, dah 2 bulan baru nak test oven...
Tapi as a promoter, he should know his product isnt it??
Kalau dia tau barang dia tak jadi la camni..
Haihh

Anyway masa tengah lepak dengan bebudak kat Giant, Daddy call kata Ah Wai dah agree nak tukar and we just have to add RM300 instead of RM800.
Fine. Entah ape yang Daddy ayat si Ah Wai ni...
Janji tukar..
Kalau tak sakit hati je aku tengok dapur gas tuh!

A couple of days after that Ah Wai call bagitau hari Khamis dia akan hantar dapur tu..
Which was supposed to be yesterday lah...
Tapi petang semalam pun nak harap kan aku call baru dia nak check barang dah sampai belum...
Tetengok barang belum sampai...
Dia cakap akan cuba lagi hari ni..
Tadi aku call katanya Selasa baru barang sampai..
FINE..

For those who know me, tau betapa susah nya aku nak menahan diri aku ni dari memaki hamun orang bila aku tak puas hati...
Nasib baik bulan puasa nih..
So yang aku boleh buat is bersabar dengan tabahnya sampai hari Selasa.

Fine. Aku lenjan la dulu dapur ni..
The delay is not my fault pun..
I have to cook!
Dah la frust tak dapat nak bake raya cookies this weekend..(semangat je)
Hmph.
Dia pun cakap 'Kakak, guna dulu dapur tu.. nanti cuci bagi bersih.. oven je jangan pakai'
Ha ye lah... tu pun nasib baik aku nak cuci tau!!!
Hampeh

Tengok la hari Selasa ni sampai tak dapurnye??

By the way, hari ni aku nak masak bubur pengat pisang..
Teringin plak nak makan..
korang buka ape?

Not so XoXo

1 July 2014 (3 Ramadhan) - Resepi buka puasa.. Ikan Masam Manis Bernenas Che Mat

I don't know about you guys but for me, ever since Ramadhan starts I can't stop thinking what to cook or to buy for Iftar..
So memang this time around the year aku akan sebok menggoogle resepi bila ada kelapangan..
Kalau banyak kerja kat ofis, mintak maaf la.. jawabnye makan je apa yang ada..
 
Semalam macam biasa bila Qis dah balik sekolah aku akan call dia..
Just to check on them..
So aku pesan rendam ayam.. nanti balik balik senang aku masak terus..
Balik rumah semalam tengok dia tak buat..
Sabar je bebulan puasa ni kan...
 
Nasib baik aku ada google a few recipes earlier..
Sempat gi bazaar beli kuih sesikit..
Singgah kedai beli ikan kerapu and nanas dalam tin...
Tinggi je cita² nak masak Ikan Masam Manis Bernenas yang aku dapat dari Dapur Tanpa Sempadan..
 
Cabaran yang perlu aku tempuhi ialah:
Ikan. Aku paling tak reti goreng ikan... mesti melekat.. ni kan pulak nak goreng ikan kerapu yang besar nih... memang aku pakai kuali paling besar yang aku ada and letak minyak banyak².. and tunggu sampai minyak da panas betul baru goreng...
Sambil baca Bismillah banyak²...!
 
Tapi Alhamdulilah... jadi jugak..
Nampak macam susah kan?
Tapi senang je..
Kalau aku yang tak berapa reti masak ni pun boleh buat apetah lagi orang yang hari-hari ke dapur...
:P
 
Selamat mencuba... and thank you pada Che Mat yang share resepi ni...

 
 
BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ikan kunyit bersaiz besar (atau ikan pilihan anda)
1 tin kecil nenas dalam tin
1 batang serai, diketuk
1 biji cili merah, dibelah 2, buang biji dan didadu
1 biji cili hijau, dibelah 2, buang biji dan didadu
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar penuh cili kisar
2 camca besar penuh sos cili JALEN
1 camca besar penuh sos tomato JALEN
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar sedikit. Lumur ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan 1 camca besar tepung jagung. Lumur rata2, kemudian goreng hingga ikan masak dan garing kedua2 bahagian. Angkat dan letak dalam bekas sesuai. Nenas dalam tin dikeluarkan dan dipotong kecik. Airnya diasingkan.
  2. Panaskan 2 camca besar minyak. Tumis serai, bawang putih, halia dan bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos cili dan sos tomato. Masak sekejap dan tuang air dari dalam tin nenas tadi. Kacau dan masak hingga pekat.
  3. Masukkan nenas yang dipotong kecil, cili merah dan cili hijau. Perasakan dengan garam secukupnya dan jika perlu baru masukkan sedikit gula. Kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang atas ikan, ratakan dan hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan dengan segera..
Hmmm hari ni nak masak ape???
And it's only 8.30AM!!

XoXo

30 June 2014 (2 Ramadhan) - Cara solat terawih di rumah

Kalau korang ada anak kecik macam aku, confirm lah tak dapat nak buat Terawih kat surau/masjid..
Unless kalau anak korang jenis yang baik duduk diam kat sebelah...
Well, according to Daddy kalau dia bawak Qaiser pergi masjid elok je dia duduk diam ikut sembahyang kat sebelah...
Kalau solat fardhu boleh la kot..
Kalau terawih yang beberapa rakaat ni aku rasa lepas 4 rakaat je Qaiser akan mula bosan..
So memang la tak boleh bawak dia...
 
Aku pulak kalau nak terawih kat surau, confirm dia nak ikut..
Kalau dia ikut confirm aku tak boleh nak solat..
Sebab solat kat surau kena ikut imam nye..
Kalau imamnya laju, cepat la habis..
Dapat imamnya perlahan/baca surah yang panjang², lambat la habis kan?
 
Terasa rugi pulak kalau tak buat Terawih...
Bulan Ramadhan je la chance nak buat Terawih kan?
So buat la kat rumah...Lagipun untuk perempuan kan afdal solat di rumah...
 
Ni lah cara² terawih di rumah...
Semoga dapat membantu :)



* surah tu boleh baca surah yang kita hafal je.. tak semestinya ikut surah yang di papar kat dalam gambar...
 Kemudian ruku' dan sujud macam biasa..







 
Kalau ada yang salah tolong betulkan ye...
Sebab aku pun copy dari FB aje...
 
Selamat berpuasa!
 
XoXo
♥

27 June 2014 - Age of extinction! SPOILER ALERT

Semalam tetibe je Daddy ajak tengok Age of Extinction..
Pukul 10.30mlm!
Sudah nye Qis tak sekolah hari ni..
Ye la kalau pukul 1 lebih baru habis, baru sampai rumah, baru nak tidur, camne nak gi sekolah?
Cian Qaiser kena tinggal..
Memang plan nak bawak tapi menunggukan pukul 10 tuh dia pun dah tertido..
Takpe la baby, nanti ma bawak tengok citer Dragon OK!
 
Age of Extinction, Duration: 165 minutes!
Amik ko.. sampai lenguh² pinggang aku duduk 165 minit!
If you ask me, I would say the movie is just so-so..
Will not be my favourite Transformers movie..
It's just weird without Megan Fox's hotness and Shia Lebouf's geekie but athletic character...
Too much going on in a movie.. with the Galvatron, Dead Lock, dinobots and watching Ratchet died at the beginning of the movie is a bit of a turn off for me..
But the resurrection of Optimus Prime kinda brought the movie back to life..
And Bumblebee of course.
but that's about it.
 
Or maybe I didnt quite enjoy the story because I was tired and sleepy..
And the family who sat on the couple sit behind us just couldnt stop talking..
And who would bring babies to this kinda movie??
I dont know.
Go watch and tell me how it goes OK?
 
 
 
On another note, balik keje semalam ibu cakap takde air since 2PM..
This morning macam kejap ade kejap ada..pastu slow..
macam takde pressure gitu..
Yes yes, it's all over the news...
But what the heck.. you expect me to believe that power failure for 2 hours is causing this issue??
Seriously man..
Or are you just covering up for the you-know-who's stupid call a couple of months back?
 
Come on la... nak puasa nih!!
Haihh!! This is unaaceptable..
Whatever it is, I hope the issue can be rectified ASAP..
 
Because
1- serabut la tengok pinggan bersepah dalam sink
2- Tak boleh nak masak
3- Daddy upah kawan dia pasang tiles kat pantry belakang ni... Nanti camne nak cuci bersihkan sumer?? Nak buat keje kena pakai air gak kan?? Haihh salah timing..
 
Apepun, moga Allah permudahkan untuk umat manusia yang affected by the water issue..
Lelagi yang ada anak kecik!



 
Have a great weekend people!
 
XoXo


23 June 2014 - Daddy hits the 4 series

Today encik Daddy turns 40..
So yesterday we went to Kak Long's house in Damansara to celebrate Daddy's birthday with Tok Ma..
Tak de la party ke apa..
Kak Long masak ayam masak merah favourite Daddy..
And then we ordered pizza..
 
Qistina bought the cake for her Daddy with her own money that she has collected..
and dia jugak yang pilih cake tu untuk Daddy..
Mama tolong drive kan ke bakery shop je.. :P
 
So Daddy,
Happy Birthday!
Semoga panjang umur dan murah rezeki...
Thank you for being a good husband and father..
We love you!
 
 

*Mama blur blur je letak 5 candles.. bila tengok photo balik baru perasan mama letak 5 candles... What is wrong with me! :P

XoXo

20 June 2014 - Little Caliph School Fee 2015

Since Qaiser dah stop pakai pampers, everyday he will say, 'Mama, adik nak pergi sekolah...'
Fine. He will turn 4 next January anyway...
I guess it's time for him to start schooling.
Qis dulu 3 tahun aku dah hantar gi sekolah..
Itu pun tak plan..
Kebetulan ada Smart Reader Kids baru bukak kat belakang rumah...
Tau² ayah nye dah enroll masuk...
Sebab tak plan, tu yang terasa sesak nafas aku membayar school fees dia tetiap tahun from she was 3 sampai la dia masuk sekolah rendah..
Bila dia masuk darjah 1 je, terasa sangat leganya...
Sebab apa? buku tak yah beli.. yuran takde..
Tinggal beli uniform je.. dengan buku tulis..
Bye bye to RM1500 school fees every quarter year...
*faint*

So semalam aku pun mula la Google sekolah tadika Islam yang English base yang ada kat Ampang ni...
Kalau ada yang dekat dengan rumah aku lagi bagus..
Tetengok memang ada  Tadika Cahaya Raudhah yang menggunakan program Little Caliph..
Kiranya one of LC's branches la ni..
So aku pun call nak tanya berapa yuran...
sebab bila aku Google tengok dalam RM1K total untuk registration.. kira OK lagilah...
Lepas tu per month baru RM100++ je camtu lah lebih kurang..

So aku pun call.
Ni dia yuran:
Registration : RM200
Annual Fee (for events/stationaries/trips etc) : RM1000 - banyak agaknya plan untuk event dengan trip ye? kalau setakat stationary tu bape sen la sangat kan?
Semester fee (there are 2 sems) 1 Semester : RM1500 - Yang ni ikut suka.. nak bayar 3 bulan sekali pun boleh.. 4 bulan sekali pun boleh... gitu.. kiranya RM250 sebulan
Buku untuk 4 years old - RM119.00
Uniform : RM60 sepasang
Uniform untuk PE : RM31 sepasang
Uniform untuk sport : RM 24 sepasang
Insurance : RM10

Total masa registration + 2 pasang uniform + Sem fee for 4 months = RM2504
May & September kena standby RM1000 untuk semester fee lagi
Kali 3 tahun sampai dia masuk darjah 1...?

Sekarang kena tanya diri sendiri.. mampu??
Hahaha
Kalau hantar gi PASTI je kang tak adil plak..
Sebab Qis dah pergi SRK...

InsyaAllah boleh la..
Mama memang dah start menyimpan untuk sekolah adik pun..
Tapi tak boleh la nak shopping² sesuka hati lagi dah...
Huhuhu

Seminggu dua ni nak fikir² kan lah dulu..
Bincang² dengan encik Daddy...
Tapi aku tau... Encik Daddy mesti kata boleh punya lah..
Anything for his children's education katanya...
Hmph -_-'

XoXo

18 June 2014 - Lost

I love my job but lately I'm feeling a bit lost..
I am not a manager..
I used to have one until she is transferred to another entity in March but she was supposed to still supervise me remotely..
And she is not even that far!
Just a couple of LRT stations away..

Turns out when she started her new role in the other entity, she got caught up with a lot of work and was always busy..
Often I feel neglected..
But somehow she manage to make me feel like everything is OK when she came by the office every once in a blue moon.

I was assigned to a new manager effective 1st June.
Just when I'm starting to feel like things are going to be OK with this manager, they hired a new manager who will be replacing this manager.
Are you following me?

Anyway, now I am stuck with a few things on my list which are supposed to be handed over to the new manager by my old manager!
I mean that's why they allow the old manager to stay when the new manager comes in right?
To do the hand over??
Instead they just left them hanging...with me!
I AM NOT A MANAGER!
Why do you have such high expectations on me?
I dont know what to freaking do!

I need to talk to someone.

Not so XoXo

16 June 2014 - The weirdest birthday party ever..

Last Saturday Qis got a birthday party invitation from one of our neighbors..
Kad tu tulis from 8PM to 10PM and the venue is the condo's swimming pool...
So I thought mesti dorang ni book the hall by the swimming pool..
Aku & nenek pun agreed to accompany Qis and Qaiser..
Sebab Qaiser mesti nak ikut kakak dia..
 
So pukul 8 sharp kitorang pun pergi lah ke swimming pool tu..
Tengok hall tu gelap je.. Nasib baik aku tak dress up... pakai t-shirt and jeans je..
but we waited..
and waited..
and I finally told the kids, kalau by 9PM takde orang jugak, kita balik...
Ramai jugak bebudak condo tu tunggu..
Sian dorang..
 
Pukul 9-ish budak² ni kata the birthday boy is coming...
So aku pun bagi la lagi 5 minutes..
Nasib baik dorang datang..
Tapi bukan buat kat hall..
Just kat tepi kolam je - literally.
Siap ada swimming contest.. dah memalam tuh..
Memang takde la aku nak bagi anak² aku join...
 
It was OK...as long as the children werent disspointed..
10.30PM aku ajak bebudak balik..
tu pun tak habis lagi..
-_-'
Ada contest tiup belon... sand art.. tiup tepung..
At least the children had fun..
 
But Qistina demam semalam...
Tadi pagi² dah call suruh aku amik kat sekolah...
Still demam and pening katanye..
Nasib baik Daddy still ada kat rumah.. kalau tak EL lagi la aku jawabnya..

 



 
 
 
On Qaiser pulak,
This is him bullying atok on Father's Day... :P
Kami tak celebrate Father's day sangat coz atuk's birthday just passed.
And Daddy's birthday is in 2 weeks time..
So we'll just celebrate their birthdays..
cukup lerr...
Besides, we appreciate them everyday anyway kan?
:P
 
Alhamdulillah, last weekend Qaiser dah pandai wee wee kat toilet..
Tetau kang dia dah bogel and told us 'adik dah kencing dalam toilet..'
So kitorang pun check la kot² dia kencing kat memane... takde..
Spender and seluar dia pun elok kering...
Good boy!
Cumanya lepas tu syok pulak dia bogel.. -_-'
 
Aku train dia starting last weekend guna method yang setengah jam sekali bawak gi toilet..
On weekend je coz aku cuti.. sehari je on weekday Qis train dia coz of the school holiday..
Nak train on weekdays sian kat atuk and nenek nanti nak lap kencing dia...
This week dah OK... Alhamdulillah..
 
Time nak tidur je aku masih pakaikan pampers...
Belum confident lagi nak biar dia tidur pakai spender..
 
Sekarang nak train dia guna toilet seat untuk poo poo..
Dia takut jatuh dalam...
One step at a time ye adik?
 
XoXo
 

15 June 2014 - Dapur dah raya!

Last Friday I brought Qis to the office with me...
Activity biasa if she's on school holiday...
Aku suka bawak dia gi beli kain.. or jalan..
Lagipun sejak Qaiser ada dah jarang kitorang keluar berdua...
Tak sampai hati nak tinggal Qaiser kat rumah...
Accept for Fridays.. kalau cuti sekolah, it's the perfect time to spend some time with Qis alone..
Coz she has no problem waking up early in the morning..
And she likes to play in the office..

So Qis la yang teman aku gi Jakel..
Cari kain untuk langsir dapur and langsir pintu.. dah berapa tahun tak bertukar...
Lepas tuh jalan gi SOGO cari kasut dia..sebab kasut yang dia pakai dah tertangal plak tapak kat ofis... :S
Sudahnya jalan gi Jakel sampai SOGO pakai selipar jepun aku...
Nasib baik ada selipar jepun buat gi solat kat ofis...
:P



Semalam aku kejekan kain langsir untuk tingkap dapur tu...
Some calculations are required... sebab this is my first time jahit tiered curtain...
Selalu straight aje....
sekeping dah... :P

ukur & tanda

potong

jahit

Dah siap!

Yang atas je aku pakai hook...sebab dah ada rail..
Yang bawah aku pakai dawai langsir je..
Senang..

Nak raya esok tinggal cuci je pintu dengan tingkap tuh..

Ibu kata dah raya dah dapur.. :P

XoXo

11 June 2014 - Sometimes we just dont have to plan...

Yesterday was my dad's 64th birthday...
Tak delah plan apa pun... cuma kebiasaannya aku akan beli kek or belanja abah makan luar..
This year since my dearest sister tengah gila membaking (and she bakes yummy cakes too!) so I thought ape kata kalau kita order cake dari maksu je..
But she was kind enough to bake one for us :)
 
Aku balik kerja semalam tengok Daddy dah siap kemas rumah.. :D (Kan Daddy dapat MC 2 minggu sebab knee and ankle injury tu... )
Manyak syok pak encik tak yah kerja 2 minggu... huhu..
Anyway, when I reached home yesterday Daddy was cooking in the kitchen...
Kalau mood nye sampai, memang macam tu..
Rumah akan jadi squeaky clean..
kalau aku kemas pun tak camtu.. (honestly kemas rumah is not my forte)
Daddy masak sup daging je.. so aku masak la some sayur kacang peas and udang..
And I thought food pun banyak so just invite my sister makan sekali...
 
So atuk have all of his grandchildren around...
and he got a yummy red velvet cake for his birthday..
We hardly get to have family gatherings..
So bila time macam ni memang riuh la satu rumah...
 
Danial(my eldest nephew) is busy with whatever gadget that he can get his hands on..
Dania(my eldest niece) will be busy playing with Qis..
Danish plays with Qaiser..
And sweet little Mia will look for baby books..and bantal busuk.. they make her happy..! :)
And just having them around makes me happy!

 
 
The family..just l.o.v.e this photo..even though I'm not in it..

The yummy red velvet cake with cream cheese.. I love the frosting deco!

My beloved parents..

My parents and their grandchildren.. Ibu looks awefully thin kan?

 
Daddy's nephew dropped by with his 2 friends..
It was a suprise visit..
Nasib baik ada kuah spagetthy and macaroni..
Kalau tak, takkan nak bagi makan kek aje? :P
 
I was dead beat last night..
Didnt have enough sleep..
Sunday night tak cukup tido ingat nak cover on Monday...
Monday sebok kemas dapur...
Semalam busy layan tetamu tetau dah pukul 12AM..
Hopefully tonight I can hit the sack at my normal bedtime : 10PM..
 
XoXo


10 June 2014 - Oh my kitchen cabinet!!! Finally!

Yesterday my kitchen cabinet is finally done!
Qis la yang bagitau through WhatsApp.. Siap hantar gambar...
Nasib baik masa tu lagi half an hour nak balik...
Kalau tak restless la mama dia ni kat ofis tak sabar nak tengok cabinet baru... :P
Too excited! 



Now we have a lot of space to keep our things..

I am not thrilled with the tiles work..
But they did a very good job with the cabinets..
Actually abang yang buat cabinet ni memang specialized in cabinets only...
Tiles tu orang lain yang buat.. kawan dia kot?

The built in dish rack


So last night jenuh la mengemas pinggan mangkuk and tupperware² masuk dalam almari..
Bila dah siap pun ada 1 whole cabinet still empty..
I am a bit sceptic on whether the dish rack can hold that many dishes or not..
But my dad said of course they have tested the quality..
OK. Im gonna give it the benefit of a doubt..
Hopefully it iwll not cost me my pinggan mangkuk... :P


Black granite table top and Hadassah door panels

If you like the cabinet, you can deal with Abang Fakhri..
I will not reccommend him for the tiles work though..
He is the owner of Zonara Cabinet Industries
He has a factory in Rawang and his contact number is 0126146654
I like him because he is very flexible.. boleh la kalau nak mintak tolong tampal dinding pecah kat area cabinet tu ke ape.. Something like that...
The total number of days worked on this cabinet is around 6 or 7 days..
It's just that they came in like 2 days a week, that's why it seems like it is taking so long to complete it...

So there...
My experience with kitchen cabinet...
Having contractors coming to your house for renovation..
The thing that I cant stand was merely the dust that comes from the tiles cutting...
Other than that I dont have anything else to complain..

Next on the list, build in wardrobe..
Simpan duit dulu ye...
:P


P/S: It's my dad's birthday today.. Happy 64th birthday Abah! Semoga panjang umur dan diberikan kesihatan yang baik.. I am thankful that you are around, helping me with the kids and sometimes even having to put up with my mood swings... There is nothing that I can do to repay you.. I love you!
XoXo