12 March 2013 - Baju Copycat

Today I wanna copy a blouse from The P*plook...
Or at least try to copy... :p


This is the blouse..
Its actually navy blue...
But I have the perfect black paisley in mind...
The price? RM56

I used my sleeveless yellow shirt as the basic pattern...
Because I dont feel like fixing a zipper or button to it...
So baju ni mesti yang aku boleh sarung je...

Mula-mula potong badan...



Lepas tu leher...aku pakai method sama untuk leher baju kurung...
Cuma bulat je... takde slit...
Then jahit tepi badan...



Lepas tu potong lengan pulak...
Jahit tepi dan cantum dengan badan...



Kemaskan seam lengan, dan bawah baju...
Dah siap!



Total RM15 (aku bali kain remnant kat Jackel masa 50% discount)
Total hours: 2
Total money saved: RM41

Kalau aku jahit lagi skali, I will make it 1 inch bigger...
And lebarkan skit tang lengan and tambah getah...
This one is a tad too small..
But I love the print so so much so Im just gonna wear it until I couldnt fit in it anymore... :P

XoXo

3 comments:

siti kamisah said...

kalo nk jait getah kt tgn..potongan dia mcmna ne?

Hanie Ly said...

ohh alamak... sorry Saya baru perasan message ni... saya jahit simple aje... macam nak jahit lengan kat seluar tu...

jirus air said...

cantik nmpk kemas je..terima kasih share tutorial blouse.
Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Lain2 tiada.Dulu kini dan selamanya..