26 February 2013 - Sampul RM1

Dalam handbag aku ade sampul RM1...
Everyday, At the end of the day aku akan simpan semua RM1 yang ada dalam wallet dalam sampul ni.
Kat atas sampul tu aku tulis : My RM1 envelope. I'll open this on 14 May 2013...
Aku baru je start pada 14 February ari tu...
Dah ada banyak ni...
Tapi aku takkan kira sampai 14 May 2013...
Can you imagine?


I got this tips when I joined Group Rich Moms Poor Moms kat FB...
Ada yang buat sampul RM10... RM5... Sampul Susu anak... Sampul Duit Craft... macam² la!
So I thought, why not?
It will be like a bonus for me kan?
Lagi pun ala RM1... takkan terasa berat sangat kalau nak simpan...
But the fruits after 3 months...?
Jangan pandang rendah nilai RM1 tu...

Jom cuba?
Boleh buat shopping!
:P

XoXo

25 February 2013 - The colours in my life...

Plan hari Sabtu nak keluar dengan Qis cari seluar keje...
Sejak da merempit gi keje aku da malas nak pakai skirt...
Dalam almari aku plak ade bape helai je seluar...
Tapi Daddy pulak ade hal...
Aku pun tak sampai hati nak tinggal encik Qaiser dengan atuk and nenek kat umah...
So tak jadi nak keluar...

Semalam aku ajak atuk dengan nenek sekali gi...
At least boleh juge tolong tengokkan Qaiser bile aku nak membayar ke ape...
Kalau aku g bertiga je dgn Qis and Qaiser memang la tak cukup tangan!

Sejak keter kene curi malam raya aji lepas memang jarang sangat keluar..
Kalau keluar pon aku berdua dengan Qis je...
Daddy memang x ske nak kuar naik cab..
Ni tengah tunggu duit insurance...
Budget nak beli keter cash...
Malas nak berutang lagi... -_-'
Sementara tu bersabar je la... :p
Melalut la pulok citer aku ni...


* Qis and nenek dalam cab... :P *

So, semalam kitorang gi Sg Wang...
Aku tau dah mane nak cari seluar kat Sg Wang tu..
Aku tak cerewet sangat... asal muat nak pakai...ok!
Dapatla rembat 3 pasang...
Encik Qaiser pulak malas nak jalan..
Pastu taknak kat atuk...
Lengoh tangan duk dukung dia..
Alahai bucuk mama sorang ni...

Qis pulak baik je jalan x mintak pape pun...
Of course ade la habuan tuk dia n Qaiser for being a couple of angels...



Its actually dark turqoise...
I love weird colours lately..
Selalu black black black... :p
Simple konon. hehe

Lepas bih kurang 3 jam lebih, aku surrender...
Bukan penat ape..penang dukung Qaiser...
Semangaaat!

Alhamdulillah senang je nak dapat cab...
Pastu balik dorang ajak main dalam khemah pulak...
Layan kan aje lah...
Sunday kan family day?

Nih gambar Encik Qaiser kene buli dengan Sparky..
Qis's new kitten...



Xoxo

23 February 2013 - Refashion - L size sleeveless dress to S size sleeved blouse

Sabtu... tangan ni da gatal nak pegang mesin jahit...
Pagi da bangun coz Qis ada kursus Pengawas Cemerlang kat sekolah...
When she first told me, my reaction was;
kalau kursus pelajar cemerlang ke syok skit mama dengar... -_-'
Kejam. I know..

Anyway back to the topic..
This is the L size sleevess dress that bought at a 2nd hand shop at Ampang Park yesterday...
Aku suka print dia.. tak tau kenapa?
Dunno why Im so into orange colour lately...



Aku ni kan sangat 'rajin' so takde pattern... Pattern nye baju yang aku boleh sarung je untuk pakai coz baju ni takde zip or butang... Kalau pakai hentam takut tak muat plak...
So mula-mula aku ikut ukuran baju kuning tu... pin and potong... Lepas tu jahit tepi so that benangnye x keluar...




Lepastu jahit tepi badan dulu and tinggalkan lengan... Comel juge baju ni kalau sleeveless tapi misi aku ialah mengumpul baju yang sopan so that bile balik umah mak mertua takdela aku pakai baju itu itu itu aje...



Lepas tu potongkan lengan and cantum...

Dah siap la blouse...



Amcam? Ok tak?
:p
xOxO

21 February 2013 - Mood Dah Sampai

Lately aku sangat sangat sangat gila menjahit!
Mood menjahit dah sampai...
Dulu mesen jahit antik tu terperuk je dalam bilik belakang.
So aku suruh Encik Daddy alihkan masuk dalam bilik tidur..
Lepas dah alih tengok² serger pulak tak boleh nak jalan... dier jadi jammed.
So panggil lah Encik Ronnie tolong repairkan...
So sesaper yang ade problem dengan mesen jahit SINGER call je lah Encik Ronnie ni...
Dier naik motor je datang repair... :P
Encik Ronnie - Contact no: 019 338 3536
Untuk serger aku tu service charge dier RM60 saje... murah kan?

Bila dah okey, demi nak melepas kan gian menjahit, aku transform seluar daddy jadi seluar pendek...
Daddy pun cam tetau je aku tengah syok nak menjahit, semua seluar dier suruh aku pendekkan...
Yang lebih tu aku buat seluar Encik Qaiser...

Pastu ade pulak dress yang aku beli kat bundle entah berapa tahun lepas...
Tak pernah pakai pun.. so aku transform jadi shirt untuk Cik Qistina...
Dier pulak tanak pakai baju takde lengan...
So terpakse la aku belajar cara jahit lengan...
Thanks to En Google ianya satu lagi cubaan yang berjaya! :)
Qis suka pakai walaupun Daddy panggil baju tu baju bibik... :P


Lepas tu cuba cuba la jahit blouse untuk diri sendiri pulak...
Sebab terlebih rajin, takde la pattern...
Kalau tunggu aku buat pattern dulu kat atas kertas, maknanya tak jadi lah baju...
Just do it! kate nye...

Maka jadila baju...
Susah betul aku klu nak beli baju yang 'sopan' kat luar...
Maybe aku tak tau nak cari kat mana?
Kalau ade pun tak menepati ciri² yang aku suka...
So tu yang tekad jahit sendiri...



Tak habis gian lagi...
Try jahit baju untuk Qis pulak...
Orang dok sebok pakai peplum...
Cumenye peplum aku terpendek... and puffy sleeve tu tak berapa nak puffy sgt...
Lesson learnt.
Masih lagi dlm process nak belajar kan..?
Janji Qis boleh pakai and dia suka...
:P


Dah buat untuk kakak mesti buat utk adik...
So untuk Qaiser aku jahitkan playmat dari felt aje...
Tapi tak sempat nak siap dia dah buat main...
Dengan atuk pun dier ajak main sekali...
:D


Haaa dalam bape minggu ni aku sik menjaaahit je...
Kalau tak kene masak or jaga anak, confirm da bebakul² baju aku jahit...
Tapi sedo le diri tu mama slash bini orang so terpakse la buat sambil² je...
Tak habis lagi gian... siap borong kain kat Jackel... :P

Tengok la ape pulak project yang akan datang... :P

XoXo