January 24, 2012 - 40.2°C punye pasal... kecoh satu klinik...

Since Qaiser nye demam still tak kebah after 5 days so I decided to take him to the clinic again...
Tak tau maybe because of the heat ke ape, memang tengah hari tadi panas giler kan?
When we reached the clinic, the nurse told me, doc takde... ade House Call...
Dalam half an hour baru dier balik...
So dier suruh call dulu before datang...
OK... so aku mintak la no clinic...
Masa nak pass contact card tu, nurse tu rasa badan Qaiser...
Panas giler... So dier amik temperature...
40.2°C OK...
So cepat² dier suruh bukak baju Qaiser, and lap kan dengan kain basah.
Lepas tu they decided to give him Supp - apekah Supp?
=(paracetamol yang dimasukkan melalui lubang dubur untuk bayi) atau dalam kata lainnye, ubat bontot. ;P
Sebelum tu dorang call doctor... Doctor approve baru dorang bagi.
Sambil lap-lap badan, kepala Qaiser dengan kain basah.
Dah 40°C katenye... panas sangat! So kene turunkan temperature immediately... takut fit!
Moms' worse nightmare...
Tu sebab kalau demam je memang aku tak senang hati...
Lelagi bile da dengar banyak cerita sedih mereka² yang kehilangan bayi disebabkan benda remeh (bagi lelaki) iaitu demam...
Ye! Kalau ikutkan Daddy dier, takpe lah... nak baik lah tu... bla bla bla...
Sudahnye memalam aku yang tak senang nak tidur bila dier sedap berdengkur.
Angin!

Anyway...
Lepas dah bagi ubat and lap badan Qaiser, (mase ni memang Qaiser da melalak... sian dier...)
Dorang suruh stay coz doctor dah on the way...
Jap lagi dalam 20 minutes camtu doctor pun sampai...
Doctor check temperature Qaiser lagi sekali... 39.8°C
Doctor tak cakap banyak, terus suruh nurse tu mandikan Qaiser...
Kat sink pun sink lah. Janji panas tu turun.
Doctor pun takut fit. nanti tangkap otak...
:S
Melalak la Qaiser kene mandi air sejuk...
;P
I don't care either...it's for his own good...
So nurse tu mandikan Qaiser, bagi basah the whole body, from top to toe...
Then lap bagi kering...
While Qaiser cried non-stop...
After 10 minutes, doc check temperature still 39°C...
Doc pulak mandikan...
Sampai 3 kali mandi, baru turun ke 36.8°C...
Baru la doctor pun lega...
Dah tu camne lagi nak buat kan?
Nak bagi ubat lagi kang OD plak.
Pastu doctor asked us to wait for a while... while she attend another patient, nak tengok temperature naik balik tak?
At last temp Qaiser stays at 38°C... So doc bagi ubat...
And advise suruh datang balik amik blood sample kalau tak kebah jugak malam karang...

The doctor is an Indian lady, Doc Sumitra...
She has a sharp tongue but she is a very nice lady...
Aku gi Panel Clinic Segara kat Taman Dagang...
If not for the nurses and their quick act, Qaiser would still be sick by now...
And God knows what would have happened to him...
Sorry baby, Ma didnt know nak kene mandi pakai air sejuk!
Anyway thanks to the nurses and Doc Sumitra...
Hopefully Qaiser nye demam baik lepas ni...

Balik je rumah aku mandikan dengan air sejuk lagi sekali...
:D
Ya Allah, sembuhkan la penyakit dia... kalau tak transfer je la kat aku...
Biar aku je yang tanggung...
Amin!

And that was the longest visit to the clinic ever...
Sejam stengah baru balik...Qaiser nye pasal drama satu clinic...
;P

Esok kerja.
Haih.

Not so XoXo


2 comments:

IxoR@ said...

Demam panas tak bole main2, takut kang menyesal seumur hidup......

Hanie Ly said...

Betul tu cik pora... if only his daddy feel the same way! haish dorang nie...