September 30, 2011 - Raye dah habis...?

Tapi company aku baru buat Open house semalam...
;P
Well it wasnt actually an open house lah...
Kebetulan ade Lunch Talk so my boss decided to have raya lunch sekali...

~ The one in blue is my boss, Ms H... In brown is GM's secretary cum my lunch buddy if Syena or Nicole is busy, Kak F... and me... ~

~ The feast ~

~ Young engineers for sale... Kidding~ Aku bagi dorang jadi cameraman, gini la jadinyer... ~

The rest are some of my colleagues... Still don't know half of them! (I'm terrible with names! Ye la ye la I tau... camne jadi HR kalau tak cam customer nih!!)




Ok itu saje...
Japgi aku nak balik,
Have a nice weekend!

XoXo

September 29, 2011 - Kata Kit Kat!

Hari Isnin baru ni Qis nye sekolah buat jamuan Hari Raya...
So dier pun sebok la praktis menyanyi lagu raya kat umah...
Cikgu suruh dier nyanyi dengan kengkawan...

Pastu dier balik hari Isnin tu dier suruh aku carik lagu 'Kata Kit Kat, kata kit kat...'
Dier tengok bebudak Tahun 4 joget lagu tu, dier suka plak...
Aku punye la duk fikir lagu ape???
Sampai la baru sat ni dier mintak aku carik lagu tu lagi sekali...
Tetibe terdetik plak dalam kepale otak aku...
OOOoooooOOOO lagu nih kot???
Lagu ape??

Lagu Boom Boom Pow by Black Eye Peas.
-_-'

September 25, 2011 - It's dress up day!

This is what I've decided to wear for this work week...
My 3rd week at this new place...
Everything is not so foreign anymore...
But there's still a lot of things for me to learn!

For Monday, Who said cheap ain't good? ;P:
Shirt: thrifted for RM5!
Skirt: Times Sq.
Cardigan: Sg Wang (10 years ago I think! My BIL (he was still my sister's BF then) bought it for me... ;P)
Clincher: wholesale store in Jalan Pudu/Hang Tuah


For Tuesday, Keeping it simple:
Spaghetti top: Nicole, Times Sq
Cardigan: Agenda, Jusco
Pants: Scarlet, Jusco

Wednesday:
Top: Elle, SOGO (Love the half turtleneck! )
Skirt: Agenda, Jusco
Clincher: Sg Wang

Thursday, Baju Kurung day as usual:
Baju Kurung: Jalan TAR (If I wanna continue wearing baju kurung on a Thursday, I need to buy more~!)

Friday is wear what you want day cause nobody cares...
Everyone leaves at 12 anyway... ;P

Have a great week at work guys!

XoXo

September 24, 2011 - Ini ke lipan bara??

Semalam mase aku tengah layan Letters to Juliet (best gler citer nih... aku memang suke la citer jiwang yg ade mamat hensem cam nih...) tetibe Daddy dengan kawan dier kelam kabut kuar dari bilik belakang...
Cari benda nak tangkap lipan kate dier...
Senjak due menjak nih bilik belakang tuh memang bersepah giler dengan notebook dgn laptop punye parts...
Kengkawan Daddy bagi dier repair...
Sejak tengok citer Kings of Restoration kat History tuh tetibe plak datang mood dier nak me-repair barang... so.
Anyway Daddy kate 'Besar Mie! Besar giler lipan tu! Padahal baru je tadi saye baring² kat situ! Nasib baik laaaa!'

Aku pun gi la tengok...
Elok je lipan tu duk kat tepi katil tuh...
Ngeri aku tengok size dier ok!
Mase aku kecik² dulu duk umah kampung so every now and then ade la lipan...
Abah pernah jadi mangsa sekali...
Masa tuh da lewat malam... pastu kitorang dulu mane ade keter ke ape....
So menapak la orang tuwe tu keluar gi klinik kat pekan...
Doktor cucuk ubat balik umah da terhoyong-hayang drowsy...

Anyway this is the lipan...
Haaaa besar tak??
Ngeri kan?

Okeh aku nak pi lipat baju segunung...
Penangan seminggu tak lipat.
Duk basuhhh je...
;P

XoXo

September 23, 2011 - Pheewwiittt!

Semalam aku balik kul 5:30PM...
Dalam lift I bumped into Nicole... My ex colleague when I was with NCR 2 years ago...
So tumpang dier je balik...
Pastu aku ikut jalan bawah, I had to walk pass the swimming pools...
Ade la 4 org bebudak bujang tengah mandi... dengan shorts and separa bogel...
:S
Kalau la ade jalan lain memang aku divert je... janji tak yah lalu pass depa tuh...

Jap lagi yang sorang duk pweewwiitt²... yang sorang duk suit²...
Yang sorang tuh bagi salam...
Dah aku pun jalan je le buat dak...
Pandang bawah ok...
Nak elak kontroversi... ;P
Feeling sopan pakai baju kurung... hahaks!

Pastu dier kate 'Kalau tak jawab dosa...'
Kalau aku jawab kang ape? Gatal? Miang?

Jap lagi aku dengar ade sorang tu kate 'Entah² bini orang kot? Kang dier panggil laki dier kang...'
Then dorang gelak...

Human nature kan...
Kalau ramai² memang banyak hal...
Cube sensorang... kalau aku sergah, confirm terkencing!
Tapi kali ni aku yang sorang...
So control ala² bini-orang-yang-ayu je la ye... *perasan*

XoXo

September 22, 2011 - It's been a while...

It's been a while since I took the LRT...
But with my new work location I prefer to take the LRT coz:
1) It's so convenient!
2) It costs me almost the same as driving to work... maybe if I drive it'll cost a bit more...
3) I don't need to go through traffic, and someone actually 'drives' me home everyday! (just thought of this one on my way back home yesterday)
4) I get to see all kinds of different people every day!
5) I get to save the earth...

If that's not enough reason to like LRT, I don't know what else...
Lagipun LRT dekat giler dengan office so I don't have to rush back...
Semalam aku balik kul 7pm...
Buat keje pun tak rush... so I get to avoid careless mistakes...
Kalau tak rushing la... dengan nak beat traffic...
Kekadang Daddy dah tunggu kat bawah...
Benci...

And yesterday I had an encounter with the kind of people who likes to play games or watch videos on their handphone... OUT LOUD.
I don't know about you guys but I like to wonder in my own world when I'm on the LRT,
listening to the sound of the LRT running on the rail...
The awkward quietness that doesn't seem to be so awkward cause everybody on the coach actually enjoy minding their own business...
Maybe wondering how the other stranger was like at home, work...
Smiling to the texts on their hand phone...
Wondering what the text was or who they were texting to...
Stuff like that...
Makes me wonder why did I ever get myself a driving license??

Maybe today I'll get to sit on a coach with a different kinda people...
Maybe it'll bring me another reminiscent of the past...
:) Just the thought of that makes me smile...

Hey, its the World Car Free Day today people!
Let's all take the LRT!
:P

* credit to a friend in FB

XoXo

September 19, 2011 - Sunday is Mix and Match day!

Since I am not a morning person...
And waking up at 6am in the morning is my biggest enemy,
I've decided to spend a little time on Sunday to figure out what I'm going to wear for work this whole week so that I could spare that little time on snoozing a bit more in the morning...
Clever huh~ (as if)
I am officially calling this my Mix and Match Sunday...
Sebab aku takde banyak baju (or always rasa macam takde baju!) so terpaksa lah mix and match...
Kalau tak hari² itu la saje bajunye...
Baju² aku pulak, since saiz nye sameeee je, so kalau bleh tahan 10 tahun, maka 10 tahun tu jugak la korang akan tengok aku pakai baju tuh...
Selagi tak reput/rosak/turun kaler...

For today:
top: Agenda, Jusco
skirt: thrifted for RM10!
clincher: wholesale store in Jalan Pudu

Tuesday:
top: I think I bought this in a Pasar Malam in Jinjang 10 years ago... before Qis even existed! ;P
pants: Elle, SOGO
cardigan: Scarlet, Jusco

Wednesday:
dress: Comma, Sg Wang (If Im not mistaken Comma Sg Wang pun da tutup sekarang kan?)
cardigan: Agenda, Jusco
clincher: Sg Wang

Thursday:
Baju Kurung: Jalan TAR
Because I'm too lazy to think what to wear... already!

For Friday I'm just gonna wear a pair of jeans with t-shirt since it's Casual Friday...
Now I can sleep in for 10 minutes more everyday! Yippeee!
If only I could find a way to skip bathing... *sigh*

XoXo

September 18, 2011 - Macam² je..

Khamis ari tuh aku half day (baru keje da half day ye??)
Mase Daddy call banyak² kali aku tengah buat Portfolio and training assessment... Phone pulak aku tinggal dalam drawer...
By the time aku baca msg dier da kul 12 lebih...
Kate dier mami da meninggal...
Macam tak caye je, sampai aku baca message tu 2 kali baru bleh absorb dalam kepale otak aku yang orang yang meninggal tuh ialah kakak kepada abah...
Innallillah...
Yang terkilannya, dia di Putrajaya je tapi masa raya tu tak sempat pun nak jumpa... sebab tak tahu...
Sempat jugak jumpa dia December lepas masa tu pun she looked ill...
Then sebelum kebumi pun tak sempat jumpa...
Sampai² je Putrajaya semua orang da balik...
Zaman moden pun benda² gini stil lambat dapat berita... *kecewa*
Anyway, semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah Mami...
Jadi tinggal la Abah 2 beradik je...

On another note, Public Holiday on Friday... Hari Malaysia,
Aku bangun pagi je tengok bebudak tengah layan perarakan kat TV...
Semangatt... Aku je yang takde semangat patriotik...
So it was just another day to me, yang aku perlu penuhi untuk pergi ke rumah terbuka....
;P
1st we went to Encik Shahrin's house...
Aku tak kenal pun (ye ler baru keje bape hari kan...)... but since dia invite via email (I ignored) then dia bagitau lagi face to face... then boss aku lagi kate bagus jugak kalau pergi bla bla bla... so aku pun tebalkan muka and pergi je...
Even though the only 2 people I know there were the GM's secretary and my boss...
Makan, gerak sudah...
;P

Pastu ke Kajang pulak...
Rumah kawan sekolah... since sekolah rendah ok...
Habis high school terus tak jumpe dah...
Tenkiu to facebook je la... kalau tak memang da lost contact!
Safira, tiap kali aku tengok gamba kat bawah ni confirm aku tingat mase kite amik gamba kat Melaka tuh... hahaha
Tak tau la pesal?

Anyway Qis kate sedappp name ko... bleh tak dier nak tukar nama jadi Safira??
Hehe sesuka je ko ye anak?

* pic courtesy Safira's camera...

And then semalam, takde buat ape...
Gi rumah jiran² je beraya...
Sempat!
;P
Malamnye Encik Qaiser jatuh buai...
Elok je da jatuh tak nangis... kebal ke ape budak nih?
Aku pulak yang terkejut and terus buat dier nangis..
hahaha

Ok ler.. aku sbenanyer tak berape ade inspirasi nak tulis entry...
Jap lagi nak gi open house lagi...
Esok keje... Wee! ;P

Till then~

XoXo

September 15, 2011 - wapucanaikimelaumedai

Ade hamba Allah ni selalu buat aku sakit otak...
Kekadang tak pasal² nak marah²...
Aku pulak jenis kalau orang marah aku tak tentu pasal mule la aku nak angin!
Tapi aku tak suka nak marah²... aku cukup tak suka nak berperang dengan orang!
Buat kepale otak aku serabut lagi ade...
Tu yang buat aku tak paham...!
Ade gak manusia yang suke hidup marah²... ni bukan manusia.. ni setannn gaknyer!
Kan lagi seronok kalau cakap baik² instead of marah² bentak²... ko dapat ape pun...?
Kan lagi seronok kalau orang senyum² gelak² dari berkerut² muka macam kerbau sembelit kalau marah?
Aku tak paham la!
Memang aku tak paham!

No wonder there is no world peace...
Nih baru sorang yang mental....
Dalam dunia nih ade baper billion, trillion orang pulak?
Yang mental?
Yang macam kerbau sembelit??

Haiiihhhhh!!!
Ya Allah Ya Tuhanku. kalau aku kene hadap orang yang macam ni sampai aku mati, Kau berikan lah aku tahap kesabaran yang sangat tinggi...!
Amin~!!

p/s: wapucanaikimelaumedai tuh sebab aku tak bleh nak mencarut sangat kat sini.... anak aku da pandai bace blog... pbth!

XoXO

September 14, 2011 - Kasi lawan...

Hari ni masuk hari ke-3 aku bekerja...
Kalau korang nak tau, senjak aku keje ari Isnin post² nih sumer aku draft memalam and schedule tuk di publish kan pada tengahari esok...
So maknenye post yang ini aku draft malam tadi.
;P

So far everything went just as I expected...
I enjoy working in this environment...
Kat sini aku boleh choose whether nak keje 8 hours a day x 5 hari, Monday to Friday OR 9 hours a day Monday to Thursday + 4 hours on Friday...
Janji cukup 40 hours a week...
Cube teka aku pilih yang mane?

Since it's an Aussie's company so kebanyakan expat ialah Aussie...
OK, I could care less...
Yang best tu, this is the first non-local company yang kebanyakan staff ialah melayu!
Yeay...! Go Malay! ;P
Kalau tak da sah² kaum you-know-what yang conquer...
Sedangkan local company pun depa yang conquer...!
Pbth!!

Yang tak best is part nak menggagah kan diri bangun pepagi and mandi sesejuk tuh...!
Adoi terseksa sungguh!
Maklumler da bape lame duk umah...
At least Daddy nak anta aku gi keje (sebab dekat) so aku tak yah nak drive!
Yippeee!
(Tengok ler sampai mane mood dier nak anta aku gi keje tuh bleh bertahan... ;P)

Aku punyer idea nak bercerita pun cam ade takde je nih sebab kepale otak da fikir ke bantal...
So.
Sorry ler.
Aku sendiri pun tak tau ape motif citer aku kali nih...
;P
Saje je tanak miss 1 post/day

XoXo

September 13, 2011 - Geramm geramm gerammmm!

Tengok ler nih...!




Masuk gamba ke-3 aku da tak bleh nak handle...!
Camane la orang yang dapat anak² kembar tuh kan?
:D

September 12, 2011 - Nostalgia bagi aku...

Dulu mase aku kecik² arwah makcik aku selalu beli majalah Gila²...
Aku pun tumpang bace..

Sekarang dah tak de kot?

Lepas tu biler aku da besar sket tetiap bulan mesti mintak abah belikan majalah Doraemon...
Sampai aku pun siap create majalah sendiri ok...
Mingguan Kami name dier... siap jual kat sekolah dengan adik...
Singgit satu kalau tak silap...
Ade plak tu orang nak beli okeh...
Abah la rajin bawak kitorang gi kedai photostat kat town...
Buat copy tapi tak banyak la...
Mula² 5... lepas tu 10... lepas tu 15...
:)

Lepas tu bila dah naik sekolah menengah aku suka baca majalah Ujang...
Lawak ok...
Kalau nak compare dengan majalah lawak yang lain memang aku prefer Ujang...
Semalam gi kedai mamak dengan Qis nak beli roti sekali ternampak plak Majalah Ujang...
Aku tak sangka Ujang is still around weh!
Memang aku beli la.. nak pass the traditiontradition konon kat Qis...
Pastu aku belikan majalah Kuntum satu kat dier...
Mase aku sebaya dengan dia majalah tu ler yang aku baca...
Korang ingat tak?

Ye ler.. bile da tuwe² ni mane nak cari Ujang... nak cari majalah Female ke... Cleo ke... kan?
Tapi pasni aku berikrar! aku akan beli Ujang tetiap keluaran...!
;D
Majulah Ujang untuk aku!
OK wat... buat release tension kan? (since da tak merokok nih...)


XoXo

September 11, 2011 - Camne nak explain nih???

Hari tu layan TV dengan Qis...
Rutin minggu lepas... kul 9mlm tengok movie kat Ria pastu kul 11mlm sambung Prima plak...
Time raye ni je la aku nak layan citer melayu pun...
Kalau tak confirm la TV tuh melekat kat channel 611 je...

So hari tu si Enot nih berlakon 2 citer back to back...
Japgi si Qis cakap:
Eh? Dier ni lagi? Cepatnye dier tukar baju ma?

Aku boleh gelak je le...
Kekadang anak aku nih lurus bendulslow gak...
Abih aku nak jawab ape?
Magic??
Jawapan tu da tak laku OK...
Nanti dier jawab: Alah mama ni!! Magic magic magic...!
-_-'

Camne??
Layan je le..


P/S: Dari Pitbull tetibe Daddy layan Milli Vanilli..aik? Tingat kekasih lama ke?? ;P

XoXo

September 10, 2011 - Panjat jangan tak panjaaatttt!!!

Hari ni aku nak citer pasal encik Qaiser...
Dier nih tak berape nak merangkak...
Malas... bontot berat!
Tapi asal angkat je amik ko... da nak bertatih!
Pastu shuffle²... hehehe
Makcik² dier kate dier nih gayenye macam nak terus bejalan je esok nih...
Kalau betul Alhamdulillah la dik!

Since dier da rajin nak memanjat, terpakse la aku biarkan dier dalam play-pen dier je...
Sebabnye semua orang asyik la ade benda nak buat...
So kekadang biar je dier main kat depan sensorang...
Tetau da panjat kerusi...
Aiii! dik! Kalau terbalik ke belakang sesia je dik oi...
Serammm aku tengok!
So, solutionnye, letak dlam play-pen.
Panjat la pepuas... kalau terbalik pun ade tilam.
Memang kalau da jatuh dier nangis la... tapi kejap je...
Nangis mengade.
Bukan sakit pun...
Cak ba cak ba dier skit terus diam...

Lagi 4 hari nak tukar bulan...
Kejap je da 8 bulan ye dik!
Mama da berangan nak buat adik nye 1st birthday (lambat lagi oi!)
InsyaAllah...
:D


XoXO

September 9, 2011 - The devil wears Vincci!

Went to Damai Service Hospital to get the medical check up done for work...
All settled within an hour!
Efficient huh?

This will be my last weekend as a housewife...
Starting next week I'll be a working housewife yet again.
Cant wait (I know.. i know.. how many times do I need to mention that kan?)

Tapi...
Time aku start keje on Monday, Qistina pulak cuti sekolah seminggu due to UPSR...
Jadi,
tak dapat la nak berjalannn!!!
*cry*

Anyway that is not what I wanted to talk about today...

Malam tadi pas tengok citer Lagenda Budak Setanlembab giler kan ade The Devil Wears Prada kat Ria...
Citer feveret aku okeh... layan 60 juta kali pun aku takkan muak...
Terpaling² suka masa Andy transform jadik sorang stylista...
Fullamaaakkk dier punyer style... nangis aku tengok...
Sambil sambil berangan bileer la aku nak jadi cam tu...!

Tapi... takyah nak berangan sangat la kan..
Anne Hathaway tuh memang comel lote...
Ko??
Oil seed je bersepah kat muke... ngehehe
Ye saye sedar diri nih...
Skali skala je nak berangan...
;P

Okeh ler..
Nak sambung berangan lagi...
Sambil google² melayan obsesi sementara nih kejap...



XoXo

Part 6/∞ : Sebab you pakai boxer!

Macam hari² yang lain, hari nih aku, adik dengan Ain melepak kat tepi fountain KLCC...
Tolong pak guard jaga kolam katenye..
Tak tau la... sejak da habis sekolah ni hari² mesti nak melepak kat sini...
Tak de sen pun takpe! Sempoi...

Kitorang lepak²... Nyanyi²...
Kekadang Ain siap bawak gitar kapok dier...
Bukan kacau orang pun.. lepak² je buat hal sendiri...
Dari KLCC tuh bukak sampai KLCC tuh nak tutup!

Tapi hari tu lain sikit.
Tengah kitorang lepak² tetibe datang sorang mamat berambut blonde (karat habis) duk kat sebelah. (Cam Sisqo tuh... ingat tak mase Sisqo Thong song tuh buat rambut kaler putih? Tapi nih blonde)
Tetibe je.. buat muke tak malu..
Pastu sengih²
'Hi' kate dier.
Kitorang pun balas la balik... 'Hi!'
' Err, nak kenal dengan korang boleh tak? Korang ni cool la,' kate dier lagi...
' Cool ke?' tanyer aku
' Cool! Cam TLC!' jawab dier.

Pas tu dier kenal kan name dier, A**een...
Dier datang dengan kawan dier, chubby giler, it's a guy, tapi panggil Baby... bleh?

Pastu tetiap malam kitorang kuar...
Gi ronda²... lepak...
Hartamas, PJ, Mamak, bukan buat ape.. borak²...

Rupe²nye on the day kitorang kenal, he was challenged by his friends to talk to me...
Cam betting gitu...
Just because I wore a boxer...
Haha Yes... zaman jahiliah dulu² aku akan berpakaian (kurang sopan) macam ala² TLC tuh...
Complete dengan seluar baggy dan boxer!
Jangan harap nak tengok aku dress up ala² pompuan sejati nih...
Never in hell katenyer...

Sekarang tengok...?
Hahaha

1999 in memories...

Something happened that made us lost contact with each other...
Found him the other day in FB!
But masing² da kawin and beranak pinak...
Nothing ever happened between us anyway...
Just those weird memories... Tuh lain kali citer okeh!

- Out -
for now...

September 8, 2011 - Sengih sampai telinga...!

Ngeee :D
Ce teka ce teka...!
Ape nye yang sengih lebaaaarr neh??


Ngeeeeee :D

Citernyer semalam tetibe Daddy ajak pi jalan²...
So kitorang pun pegi la ke KLCC...
Time orang balik keje baru nak kuar...
Kalau gi tempat lain takut jammed!
Dah tu naik AKLEH je terus masuk KLCC...

Pastu ter-masuk la ke Isetan...
Tengah Sale lagi ok...
kacau-bilau dibuatnye kalau tak beli pape nih...
Since aku memang dari hari tu dah bodek Daddy nak beli kasut so aku pun mengambil kesempatan ni tuk cari kasut keje...
Hehe
Tapi yang beli nyer takde less pun...
Da tu yang ade less sumer nye size besar²... camane aku nak beli??

Adeke patut Daddy suruh aku pakai Guess's heel buat pegi keje...
Sumernye tinggi 5 inchi...
Ingat aku nih keje model catwalk ke hape kan??
Memang tak la..
Walaupun rege dier memang murah giler RM250 to RM100 je!!
But I have to pass on it this time...
Keras hati ni nak carik kasut buat gi keje!
Ye la.. taktau dress code dorang camane kan? Kalau kene pakai closed shoe kang camane??

Sudahnye beli yang Daddy pilih gak...
Salunye aku memang takleh go dengan Daddy's choice...
Cam outdated skit.. Kate gap 8 tahun... Taste kitorang memang beza giler punye lah!
Tapi kali nih aku terberkenan jugak dengan kasut yang Daddy pilih nih...(sebab peep toes takde.. huhu)
Suede dengan leather trims dari Pedal Works...
(Kenapela KLCC takde Charles & Keith!! *cry*)
Yang ini OK... 3 inch aje...
Pastu cube teka size ape??
SIZE 3 okeh!
Size 4 cam loose... kaki aku pulak terencat.. kalau beli kasut memang kene size 3...
Kalau heels tuh confirm size 4...
Camne nak beli yang ade discount?? Jangan harap! *cry*


~ Protokol giler kan?? Percaye la cakap aku sok aku pakai 2-3 kali je kasut neh... hehe ops! shh!!! jangan btau Daddy! ~

Ye... kalau company kasut carik model kasut, CONFIRM aku kene reject!
Hehe ;P

So, tinggal gi medical check up je...
Dengan start keje next week! *excited!*

Sebelum tu, Qis da lenjan kasut aku dulu...
Nak bagi lembut katenye... -_-'

XoXo

Part 5/∞ : Sangat tak cool kamu² ni!

Everytime aku mengerjakan kuih raye kat umah (da tadek orang makan.. aku makan ler) mesti aku teringat kisah yang terjadi mase aku kecik dulu...
Benda ni jadi masa aku tadika...
Kira² 23 tahun lepas...
Aku tadika gi Taski ABIM...
Kene pakai tudung tau... memang la selekeh...
Tudung aku mesti senget benget punyer...
Ade sekali tuh kene tarik dengan budak lelaki nih Fuad name dier.. aku ingat lagi sampai skang...
Aku tak nangis la tapi malu okeh...
Dier tarik dari belakang sampai tersangkkut kat leher aku...
haramjadah punye budak...
sangat tak cool!

Anyway aku nak citer pasal incident lain.. ape ke sampai ke tudung plak nih?
Cikgu² kat taski tu sumer alim²... stock pakai tudung labuh² tuh...
Tapi dorang baik sangat!

Satu hari di hari raya nih aku dengan bebudak kampung (yes, aku dulu membesar kat kampung... stock main sungai, banjir, panjat pokok manggis sme complete! tapi tu esok² la aku citer keh) gi la beraye umah one of the cikgu...
Rumah yang dorang bagi pondok kecik je... tapi relaks je cikgu² nih duk situ...
Kire bersyukur habis la!

Pas da beraye tuh kitorang pun ajak la cikgu² ni beraye umah kitorang pulak...
Sampai je kat halaman kampung tu, aku pun ajak la cikgu ni gi rumah aku...
Japgi si Bab (name dier Linda, kitorang panggil Bab sebab dier debab) nih kate:
Jangan pergi rumah dier cikgu! Rumah dier dah takde kuih!
Ye ler... masa zaman nih kitorang duk kat rumah papan sebelah rumah arwah atuk... So sesape yang datang beraya akan beraya kat rumah arwah atuk aje...
Pastu takde la nak borong² kuih bagai...
Kalau ade 6 balang je kat rumah tu maka 6 jenis kuih je la yang ibu beli... ikut kemampuan kan?
Pastu anak² dier yang 2 ekor ni (termasuk dengan bapak eh sekor) suke mengerjakan kuih² tu...
Walaupun kene marah...
So selalunye tak sampai seminggu raya, kuih pun da habis...

Anyway lepas si Bab tu da sound cikgu tu, cikgu tu pun dengan lemah lembut je jawab:
Takpe la Hanie, lain kali je cikgu datang rumah kamu ye... nanti susahkan ibu kamu pulak...
Aku tau niat cikgu tu baik...
Tapi sentap giler ok aku dengan si Debab tuh!
Dah la anak angkat!
Nasib baik time tu mulut aku nih masih lagi suci murni...
Tak reti nak sound² balik... tapi kalau orang kacau adik aku, aku carik kayu panjaaang punyer nak pi belasah budak tuh! (that's a different story)
Kalau aku jumpe dier sekarang aku tayang²kan rete bende aku (yang sbenanye tak seberapa nih) kat dier...
Ko ade?? ko adee??? gitu kan?
Pastu aku sound² dier pedas²... since aku sekarang sangat sarcastic dan bermulut puaka...

Tapi... kesannye sampai sekarang aku ingat...
Zaman² beraya ala kadar (yang bebetul ala kadar dulu² tu) yang mendewasakan aku...
Yang sentiasa nak bagi yang terbaik pada anak² aku ni so that dorang tak perlu rasa ape yang aku rasa kekecik dulu...

Sekarang kalau aku ingat aku senyum je...
Dah nak habis raye pun, jemputlah datang rumah saye... Kuih ada banyak... berbalang² lagi belum bukak! :D

P/S: Walaupun ko salu dengki² kat aku tapi aku da maafkan pun ko wahai Bab... Takde rezeki je nak jumpe... ;P

- Out -
for now...

September 7, 2011 - Time to free myself from nicotine...

And it has been 2 days since I last sucked on that cancer stick!
This time it's not as easy as my last attempt!
Dunno why lah!

I dunno why but every time someone pissed me off, it made me wanna smoke...
Every time I'm thinking about problems, it made me wanna smoke....
I never expect people who dont smoke to understand but smoking is one of a good way for me to 'let things out'...
Rather than shouting or fighting with people, I'd rather go somewhere quiet and smoke!
Well, now I have to find something else to do...

Why quit now?
1 - Qistina kept asking me to quit... and every time she said something about it, it makes me feel like a bad mom... because I'm giving a bad example... Walaupun dorang salu cakap, don't smoke in front of her lah... tapi bagi aku kalau aku tak smoke depan dia, kan lagi baik kalau aku tak smoke langsung? So...

2 - Age factor: Every time I quit I sleep like a baby and wake up fresh every morning! NO KIDDING! Pastu badan pun tak berape nak sakit²... I dunno why lah but it's so true! (Dunno why plak... You do know that a stick of cigarette contains thousands of chemicals don't you?)
~ See that?? ~

Aku rase the first reason is enough to make me quit smoking...
Although I cannot promise that I will never ever smoke again...
(Of course not, are you crazy??)
But for now this is good enough for me... ;)
And I'd like to keep it up for as long as I could.

And aku perasan bile tak smoke, keje aku asik nak makan makan and makan je!
Serious!
Semalam je berape kali aku duk melantak!
Kul 12 tengah malam pun mintak Daddy gi tapau nasik dengan tom yam!
Kalau cam gini I'll be chubby in no time! (eh wait, isn't that what you want?)
Haha ye lah... jangan sampai cam belon dah...

Wish me luck ya'll!
Katakan Tak Nak!
(I think this photo is cool)
~ Courtesy of Mr Google ~

XoXo



September 6, 2011 - Podah cit!

Nih memang masalah dari aku kecik...
Sekarang da turun ke Qistina...
Masalah apekah?
Masalah excited nak tengok citer antu lepas tu takut...

Malam tadi kat Prima kan ade citer Beranak Dalam Kubur...
Actually takde la scary sangat pun citer dier...
Pastu Daddy plak asyik la membebel je throughout the whole story...
Kureng skit nak takut...
Da tue² nih susah skit aku nak takut... tapi seram gak la kan...
Aku paling² tak suke dengan antu yang pakai baju putih labuh tu pastu rambut panjang tutup muka...
Eiii memang seriau la aku tengok...
Confirm tak bleh nak tido sampai seminggu!
Tapi biler Pontianak Harum Sundal Malam kuar dulu aku la yang sebok nak tengok!
Lepas tu duk bawah ketiak Daddy...
Haha

Skang nih si Qis plak.
Suke giler tengok citer hantu!
Pastu dier tarik segala mainan² yang ade.... segala bantal²... letak keliling dier...
Qis cakap dier tak risaukan diri dier... dier risaukan mainan² dier tuh...
Bleh?
Hahaha cakap je la takut kan?
Pastu nak gi dapur yang depan mate tu je pun takut!

Anyway da layan citer antu beranak dalam kubur tuh...
Abih sumer berkubang kat depan...
Berani sangat sumer...
Dengan Daddy² pun tido kat depan...
;P
Pasni tak yah nak tengok citer antu lagi dah ok!
Tak koser aku nak kemas!
(Walaupun aku pun sekali tido kat depan semalam...)
;P

Malam nih layan citer ape ke tu? Stilleto merah? Haa tu ler yang jiwang² tu...
Orait??

~ Tempat berkubang ~

XoXO

September 5, 2011 - Baru nak meriah...

Ape yang meriah?
Bukan raye lah... Raye kan da tentu² meriah...
Semalam habis Daddy panggil kengkawan dier mai umah...
Da ler tak bitau aku awal²!
Nasib baik aku masak spaghetti banyak... Kalau tak kan haru?
Jemput orang beraye bagi kuih je.. bleh?
Adoi la...
Tapi bagus gak... time gitu la baru meriah umah aku...
Kalau tak meriah dengar Qaiser menjerit je...

Da melalut plak citer pasal meriah...
Aku nak cakap meriah blog ni ha...
biler sumer orang da start keje baru nak meriah blog...
Confirm ramai yang update blog dari office nih... btul ker??
;P
Tak kesah ler... janji aku ade bahan nak baca...
Bosan tau... seminggu lengang!
Camne lengang nye jalan kat KL nih camtu la lengang nye blog world...

Walaupun tak keje, aku rase macam kejap je cuti raya tahun nih...
Hari ni Qis da nak start sekolah balik...
Aku pulak yang rase tak best... boleh?

Anyway, aku ade lagi seminggu nak habiskan kat umah nih sbelum aku start keje...
Apela yang nak aku keje kan??
Niat nak cari kasut baru untuk buat gi keje...
Bila aku cakap gitu je jawapan yang aku dapat mesti:
KAN KO DA ADE BANYAK KASUT??!!!

Eleh... bagi can la aku nak dapat semangat nak start keje kan...
Gi pun kasut aku smer da buruk²...
Huhu
Tunggu Daddy bagi green light...

Okeh ler...
back to normal life walaupun raye blum habis...
Tunggu je invitation open house ni ha...
Bleh gitu?
;P


XoXo

September 4, 2011 - I love raya : Part 3

More family photos...
Raye ke-4 ari tu kitorang beraya kat Kajang and Langat plak...
Adik beradik sebelah ibu...

Actually aku pun tak berape ade mood nak cakap banyak²...
Japgi kengkawan nak mai beraya kat umah... masak pun blum ni ha...
Sempoi.. ;P

Layan pic je ler kalau sudi... ;P

~ Merah mak ngah... ;P Baju ni patut nye tuk first raya... tapi sbb kain bebudak susah nak cari kaler merah... ~

~ Dengan beg baru... kengkawan Daddy mai umah siap bagi present... belated birthday present katenye... ~

~ I just LOVE this pic! ~

~ My anak buah... Danial and Damia... ~

~ Me, my sister and Danish ~

~ My hero... ii budak satu hari bejalan tak tido pun takpe! ~

~ Qaiser and Pak long... ~


~ Sayang Damia ~

~ Qaiser and makcik² ~

And last photo for today:

~ This photo was taken yesterday at Mak ngah's house Shah Alam... Weeeee~~! ~

OK nak masak...
;P

XoXo

September 2, 2011 - I love raya : Part 2

Kebetulan pulak hari jadi anak buah Daddy yang first jatuh pada hari raya ke-3...
Harijadi kak long Fiqah yang ke -21...!
Jeng jeng jeng... Da boleh dapat master key!

So agenda raya ke-3 was beraya di rumah along kat Damansara Utama...

Before that...
~ Kite merdeka dulu... MERDEKA!! (Psst Im not in the photo...Don't bother searching.. cam Where's Wally plak kan - perasan mode! sape nak cari u? hehe) ~

A picture's worth a thousand words so...
Sbenanye da kepenatan beraye...
tapi kengkonon nak pecah rekod(sendiri), reraye pun nak update blog...
Semangat...
;P

~ Happy 21st Birthday Afiqah! ~

~ Qistina kena paksa makan... makan pun kene paksa... bayangkan! Kalau tak main sampai tak ingat nak makan... da tengah malam baru nak btau mama dier lapar... time tu u makan roti telur je la ye... ~

~ One BIG happy family... literally... Anak Along ade 8 orang kesemuanya ok... sekian. ~

~ Birthday girl with her present ikhlas dari Cik Nanie (oh yes. They call me Cik Nanie)... hehehe da besar da bleh pakai handbag! ~

~ Qaiser pun nak MERDEKA!!! ~

~ Cik Nanie with the birthday girl... + Qaiser yang lasak! ~

~ Qaiser and Tok Ba... Tok Ba is Daddy's Dad ~

~ nenek and Tok Ma... (Tok Ba dah Daddy's dad, tokma mesti la Daddy's mom kan?) ;P ~

~ My abah and my father in law... ~

And lastly:

~ Daddy's siblings and his ipar duai... including yours truly... his wife! hehe ~

Ops..! Apparently a thousand words are not enough for a mak nenek like me.. so sorry for all the captions... haha

Mase dah time..
Time to sleep...
Hope your raya is a big blast as well!
More to come!
Till then...

XoXo