August 3, 2011 - Kalau saya puasa penuh, ma nak bagi ape?

Semalam kat Baazar Ramadhan Qis tanya aku soalan tu.
So aku pun jawab la 'Kalau you puasa penuh, you amik la semua duit raya you. Kalau tak, mama simpan la semua duit raya you,'
Pastu Qis cakap aku tak paham soalan dier.
Maksud dier tu kalau dier poser penuh aku nak bagi baper hengget.
Maka terjadilah satu kelas agama yang tak langsung kat bazar ramadhan tuh...

Aku cakap aku tak pernah ajar dia poser untuk duit.
Kita puasa sebab kita mampu, kita puasa kerana Allah, kita puasa untuk tunaikan rukun Islam yang ke-4.
Bukan kerana duit. Paham?
Jawab dier 'ok'

Aku tau sangat la tu, confirm kengkawan dier kat sekolah tu ade yang poser sebab mak pak dier nak bagi duit...
Lantak ler.
Janji aku tak nak ajar anak aku cara gitu...
Cara aku;
Whatever she needs to learn she has to know the right reason why she has to do it from now.
Not fun? yes it's not.
Tapi ade banyak lagi bende lain yang kitorang boleh buat untuk fun.
;P

So there, the 2nd day of puasa...
28 more days to go love!

Roger & out!

2 comments:

mama iris said...

good3....nnati i pon boleh praktikkan benda yg sama kat khayra...

Hanie Ly said...

khayra cicik lagi takpe.. hehe qis dulu pun start pose mase umo 4 thn... tapi poser yang yuk je la... ;P