August 20, 2011 - Kuih raye paling senang...!

Malam tadi aku mimpi makan kuih raye...!
Macam² jenis, sumer yg best²...
Biskut batik pun ade okeh...tapi yang dalam mimpi aku lagi best sebab banyak coklat!

Nih mesti sebab aku duk fikir² biler nak buat kuih raye.. bilerrr nak buat kuih raye...!
Da tuh projek menjahit aku tak habis²... lepas satu-satu idea datang...

Bangun² je tadi terus semangat nak buat kuih raye!
Tapi by the time aku start tuh lagi sejam je nak Zohor!
So aku pun carik la resepi yang paling senang...!

Haaa nih dier! Biskut Cornflakes Choco.
Dalam sejam da siap masuk dalam tupperware simpan!
Senang giler...
Ce la try!
Kot² nak cari mood buat kuih tu kan kene buat yang simple² dulu... ;P



Bahan-bahan:
Cornflakes 175gm
Coklat Masakan 250gm
Marjerine 2 sudu besar
Mangkuk kertas secukupnye
Colourful rice (hiasan)

Cara-cara:

Cairkan coklat masakan bersama marjerine sehingga cair. (pakai double boiler okeh!)
Masukkan coklat yang dah cair ke dalam mangkuk yang berisi cornflakes.
Gaul hingga keseluruhan cornflakes bersalut dengan coklat.
Isikan cornflakes dalam mangkuk kertas.
Taburkan dengan colourful rice.
Biarkan cornflakes kering lebih kurang 5 - 7 minit.
Simpan dalam bekas.

Kacang kan?
Roger & Out!

No comments: