August 31, 2011 - I love raya : part 1

Boleh tak aku bermati-matian ingat raya hari Rabu???
Nasib baik Ahad da beli barang² masak.
Isnin tuh start kul 2 petang aku da start masak...
And nasib baik gak aku takleh nak puasa... kalau tak tah ape la pulak rasenye kan?
Start masak awal sebab cam biase, malam raye da nak gi umah Tok Ma kat Serendah...
So anak² pun tolong la mama dengan Daddy kemas umah...


~ Qaiser pun nak tolong! ~


And I'm telling you, I'm so lucky to have this anak dara!
Walaupun tolong yang kecik² je... Still tolong mama save time!
Kalau sumer aku nak buat sorang... * cry * memang sampai raye pun tak siap keje aku...

Raya memang la meriah kat Serendah...
Adik - beradik Daddy 5 -5 orang mesti balik!
Tapi tahun ni abang ke-3 tak dapat balik... Turn umah mertua kat Melaka...
Malam raya dalam kul 10.30 mlm baru kitorang gerak Serendah...
Sejam camtu da sampai...
Terus tido!
(pandai ngelat tak buat keje umah... ;P penat owhh)

~ I nak balik kampung oowwhh! Sape mau tumpang? ~

~ Encik Qaiser's 1st Raya ~

~ Kakak Qis boleh raya sakan coz puasa penuh tahun ni! ~



~ Cucu - cucu beratur nak beraya dengan tok ba and tok ma... ni pun ade 4 orang tak balik... ~

~ Aku dengan acik.. Acik ni bibik Kak Long.. da baper tahun beraya dengan kitorang...! Sangat trustworthy and reliable... Tapi sayang bulan 10 ni da nak balik... da lame sangat katenyer... ~

~ Selamat hari raya mama and baba... kalau ada tersalah cakap, terkecik hati tu mintak maaf banyak² *cry* ~

~ Lepas tu Qis demam kejap sampai petang... sian dier... demam terkejut nak raya sakan kot... Nasib baik by malam da baik... ~

~ Cubaan tuk ambik family photo gagal.. nampak Daddy tengah lari kat kanan tuh? Tak sempat sampai camera da snap! Pastu dengan bebudak nangis, 1001 pe'el terus lainkali je la ye... ~

~ Ambik gambar tugether-gether dengan I plak Darling! Pegi kat bawah bunga tuuu Ayah Long kate... ;P ~


~ Dah malam... time untuk main bunga api and balik ke KL... huhu ~

So there... Our first raya!
Haha semangat kan raya² pun nak update blog!
;P
Okeh nak sambung beraya nie...!



XoXo

Let's give them a hand! - Semoga Iffah cepat sembuh!

A blogger, Iffah met with an accident a few days back...
More stories here.

No I don't know her...
Tapi kesian kan?
Imagine, dah nak raya ni...
Dugaan betul!

So be careful on the road guys!
Doakan semoga Dia elakkan kita dari sebarang musibah...
Amin!

If you guys wanna help:

akaun CIMB ibu Iffah:

Puan Latifah Mohd Isa - 14350069250524

Semoga Iffah cepat sembuh!

XoXo

August 28, 2011 - Lagi 2 hari ya'll!!

Lagi 2 hari nak raye nih!!
Aku, start semalam da beraye pun...
Huhu tak syok!!
Nampaknye banyak giler puasa aku nak kene ganti nih...
9 hari okeh!!
* cry *

OK OK kembali ke topic asal...
Lagi 2 hari je nak raye ni haa...
Projek² aku sme da siap...
Biskut raya aku buat dalam 4 jenis je...
Mood baking tak berapa nak sampai tahun nih...
Yang len sme men tunjuk² je..
Ohh did you know? Biskut raya kat Giant only RM11 a box??!!
Rase pun best! Aku da try! ;P
Jom borong!!!

Sewing project pun all done dengan azam next year nak start awal skit so that aku bleh buat 2-3 pasang baju tuk Qaiser and Qistina!
Since this is the first time I sew baju kurung and baju melayu for them, I'm still not 100% satisfied with it...
I still need to fill a whole room of improvement on it.
:S
The damage is done, sorry kids...
You just have to bear with it on the first day of raya...
I promise next year will be better!!
Promise!

Anyway... Aku duk terfikir nih...
Betul ke dah takde pape nak buat nih??
Betul ker??
Kang aku duk relaks² kang tetibe last minit tu nak buat ni nak buat... sudahhhh tak beraye la aku...

Wait fikir jap...

...

...

Betul la da takde ape nak buat!
Tinggal tukar langsir and pasang sarung kusyen tuk sofa lame jek!
And masak...
Ooowwhh that reminds me, hari ni dah boleh la kot beli barang² dapur?
Isn't it?
Last year malam raye tuh baru Daddy gi beli...
NOT a very nice memory to remember...
hmph.
This year maybe bleh prepare awal skit?
Nak masak ape?
Oowwhhh nooo...!

Korang masak ape?

Obviously a pointless rambling just to fill the time.
Thank you for reading... still.
;P

Now, give me something to read, please???

XoXo

August 27, 2011 - Kelam kabut aku dibuatnye...!

Biskut ni punyer pasal la...!
(Salahkan biskut plak)
Actually time management aku yang lari sket semalam...

Start buat kuih ni dalam pukul 3 petang... budget kul 4 da siap ler...
Takdo maknenyer! Dalam kul 5 baru siap...
Tu pun sib baik Qis tolong sesikit...
Tolong terap and sprinkle choco rice...
Tu yang choco rice nye ciput and berterabur...
Most of them fell onto the tray instead of the cookies...!
;P

Pastu aku ni da la terhegeh² sket kat dapur.
Dah kul 5.30pm tak tau nak masak ape...
Baru terkial² nak bawak kuar ayam dari freezer.
Sudahnye aku panaskan lauk semalam je...and goreng ayam...
Nasib baik dorang ni tak cerewet sangat bab makan... well accept for daddy...
Tapi cerewet dier tu pun, janji ade ayam goreng, settle!

Pastu sempat buat sausage roll and penkek...
Sampai dekat kul 7 baru siap!
Sib baik sempat...
Dapur tak yah nak cakap la...
Macam tongkang pecah!

Okeh dah, moh kite tengok resepi biskut dengan penkek...
Biskut raye aku memang sme jenis simple² je...
Tahap kerajinan and ke-expert-an aku tak cukup nak buat biskut² ala² tunjuk² nih...
Memang aku kagummm dengan orang yang boleh buat biskut raye cenggitu.



200gm mentega
1 cawan gula halus
2 biji kuning telur
500g tepung gandum
100gm camca besar serbuk koko
2 camca kecil baking powder
2 camca kecil esen vanila
Coklat rice secukupnya sebagai hiasan

Cara
1. Pukul mentega & gula hingga sebati
2. Masukkan kuning telur & esen vanila
3. Masukkan tepung gandum, koko & baking powder
4. Terap dengan acuan segiempat tepat & taburkan coklat rice ke atasnya.
5. Bakar pada suhu 150’C selama lebih kurang 15 minit.



Penkek ni plak dalam huru hara aku memikirkan nak masak ape tuk bukak poser, tetibe termuncul idea nak buat penkek...
Google la resepi.
Tapi aku kene tukar sket resepi sebab aku takde fresh milk...
So aku gantikan dengan whip cream jek...

Bahan-bahan
1 cwn tepung (aku pakai 1/2 cwn tepung)
1 cwn susu segar (aku pakai 1 cwn whip cream & 1/2 cawan air)
secubit serbuk soda bikarbonat
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
2 sudu besar gula
secubit garam

Cara-cara
Gaulkan semua bahan kering
Masukkan telur dan susu segar ke dalam bahan kering, gaul sebati
Rehatkan adunan/ batter selama 30 minit
Goreng atas 'pan'/ kuali tanpa minyak

Pastu aku sapukan strawberry jam and lipat cam crepe...
Layannn...

Okeh tu je tuk hari ni...
Saje nak bagi meriah blog...
Orang pun da tak ramai nak update
*cry*

XoXo

August 26, 2011 - Misi menyerang

Sbelum aku citer pasal misi menyerang Jalan TAR semalam, aku nak citer sket pasal projek menjahit raye aku ye... ;P
Siap sudah baju kurung and baju melayu mini,
Cushion cover tuk raye,
Cukup projek menjahit tuk masa sekarang.
Tu pun cushion cover aku kene jahit pakai tangan sebab mesen jahit antik aku da nak kene pi servis...
Nasib baikkk la sempat siapkan baju bebudak tuh.
Nampaknye pas pas raye la baru aku pegang mesen tuh balik.
Nak pi servis kat Ampang nih aku taktau kat mane... dulu beli pun kat Serendah..
Till then, I'm gonna mish you mesen... :(

Owh anyway ni la cushion cover tu...
Bright skit kan?
Kain tu aku da beli lame giler dengan Qis...
Time tak keje nih baru bleh transform jadi cushion cover...

Okeh what kan? Kalau beli kat luar satu kusyen tuh pun dah seploh hengget...
Nih aku beli kain ari tu RM16 2 meter...
Pastu isi kusyen seploh hengget...
Dah dapat 6 bijik!



OK. Back to the main story...
Semalam dalam kul 11mlm tetibe je Daddy ajak pi Jalan TAR...
Owh betape gumbiranye hati aku!!
Hahaha tapi muke maintain cool okeh...
Tanak tunjuk sangat yang sebenarnye dalam hati aku nih da melompat² cam beruk!
;P

Kitorang tak pergi solo...
Qis dengan Qaiser² sekali kitorang bawak...
Nasib baik Jalan TAR tak pack giler...
Ade gak la ruang² tuk bernafas!
Bleh gak la kitorang jalan dengan melenggang...
Gaknye sebab malam keje, orang tak ramai...
Malam nih aku tak tau...

Dalam mase 2 jam kitorang sempat beli spasang lagi baju untuk Qis...
And baju sedondon untuk aku and Daddy...
Yeay! Kalau tak Daddy nak recycle baju lame dier... boleh?
Owh no no no...
Not on the first of raya ok darling pleassseee...
;P
Nasib baik dier OK!

Dedua baju kitorang beli kat satu kedai (CR kot?)
Less almost 50%...
Daddy punyer style, biar mahal skit takpe... janji da less tu berbaloi...
Kain pun ok...
Dier puas ati...
Kalau ikut aku memang tak beli la baju memahal weh!!
Baju memurah pun jadi... janji cantik...
Kalau dengan Daddy... hmph...
Aku tak berani nak bukak mulut.. kang tak pepasal berperang...
Baik ikut je...
;P

Aku beli baju embroidered... Sebab manik² da ade satu...
Embroidered nih jugak yang berkenan di hati...
Dapat jugak baju colour cream!
Yeay!

Nak tengok baju raye tunggu raye la...
(ceceh macam la korang heran nak tengok baju raye aku kan?)

Anyway aku tau ramai di antara korang yang dah start bercuti hari ni...
Last day bekerja...
Kalau balik kampung tuh bawak keter lek lok...
Don't SMS and drive ok...

Till we meet again after raya...
Kalau rerajin tuh update la blog...
Kang bosan je aku tengok korang tak update blog...
Beraye sakan sampai lupe kan blog.. huhu
(ko ingat org sme cam ko? freak?? reraye pun nak bukak blog? ;P)

So, Selamat Hari Raya Aidilfitri!
and Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-54!
Kalau ade kata² aku kat sini yang ter-menyakitkan hati sesape aku mintak maaf...!
Salam ikhlas dari (cewah) Mama, Daddy, Qistina and Qaiser!
Bebudak lepas ni misi mengcollect duit raye~~! weee!
Haha motif?

Roger & Out!
♥ ♥ ♥

August 24, 2011 - Kasi bulat² lepas tu tekan...!

Tadi aku pi sign offer kat bakal ofis baru...
haha is there such thing as bakal ofis baru? ;P
The HR seems to be eager to pass all of her work to me!
Tak kisah lah! I'm all excited!
This IS what I've been praying for anyway....!
Thank you God!

Actually aku nak citer pasal kuih raye... Takpele...
update kisah hidup skit jer.. ;P

Semalam tetibe datang pulak mood aku nak buat kuih raye...
Memula ingat nak terap... pastu cam malas je...
Sudahnye aku bulat²kan pastu tekan pakai sudu...
Budget kul 6 da siap, sempat masak tuk buka poser...
Memang la kul 6 siap tapi dengan pinggang² aku out! ;P
Kalah orang tuwe!
Daddy beli nasik ayam je buat bukak poser...
Tenkiu Daddy I lap you!
;P

Biskut ape?
Biskut nestum je pun...
Hahaha sampai sakit pinggang bagai... kecoh je lebih!
;P


Nih resepi kalau nak try okeh?
Gak² lembik tambah tepung skit, tambah nestum skit lagi...
Confirm jadi...!

Bahan-bahan
250g butter
100g kismis
3 cawan tepung gandum
4 1/2 cawan nestum
1 1/2 cawan gula halus
Telur 2 biji

1.Pukul butter dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
3.Masukkan tepung dan nestum, gaul.
4.Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
5.Bakar pd suhu 150 selama 10 minit.

Okeh itu saje tuk hari ni...
Nak buat kuih ape pas ni?
Hmmm

Roger & Out!

August 23, 2011 - Bile da jumpe...

Last Sunday me and my bitches managed to get together for Iftar...
Lame giler tak jumpe! Lelagi dengan si Kay...
Since dier da janji dengan Qis and dier tau betape sentapnye aku dengan dier (and akan bertambah sentap kalau dier tak datang) finally dier pun sampai...
Walaupun waktu dier sampai tuh dah pukul 8.30malam... ;P

~ Left to right: Kay, Dayang, Mama serabai, Myn ~

Bile da jumpe ape lagi...
cot cet cot cet dari betape kurus cam mengkarungnye aku sekarang-
Yes, they gave me till raya next year to gain weight...
BAgi nampak sehat skit katenye!
Kurus sebab poser la weh!

sampaila ke rambut!

Which brings us to last night's story...

Kay and Dayang came to my house semalam...
Kitorang da buat date, nak kasi transform rambut aku and Dayang!
Kay kan cukup terel memenda gini...
Si Dayang nak dye rambut... Aku nak rebond jek jadi kemas skit rambut aku nih!
Kalau tak aku ler yg terpaling serabai...!

Dier mengejakan rambut kitorang dari kul 7 petang sampai la kul 1 pagi!
Haaamik!
Sekali buat 2 serentak ha... ;P

Hasilnye:



Aku suke giler warna merah nih!
Tapi sebab aku baru rebond so tak bleh la nak dye dye... confirm jahanam rambut aku...
Gamba aku takde la ye... Dah rambut nye straight and kemas sket kot, Kay siap trim fringe...
Not hard to imagine right?
;P

Thanks Kay!
You're the only person I trust my hair with!
;P

Anyway lagi seminggu nak raye weh!
I'd better start with those cookies!

Roger & Out!

August 22, 2011 - Dah kene kurung...

Da lame aku tak citer pasal Encik Qaiser kan?
Dia dah 7 bulan skang...
Rase cam baru je semalam aku berhazab kat dalam labour room tu nak beranakkan dier...!



Sekarang dier da pandai marah...
Keje dier asyik nak maaarrrah je! Bile dier marah dier jerit!
SO aku suke buli dier and buat dier marah.
Saje nak dengar dier menjerit.
Heheh

Pastu semenjak duer menjak nih aku malas nak masuk dier dalam walker...
Sebab dier suke tarik alas meja...
Kalau ade barang atas tu memang selamatt la.
Tapi so far takde pape yang terkorban lagi... cume sebungkus nasik ayam je...



So, aku kurung dier dalam play-pen!
Letak mainan banyak² dalam tuh...
Maunye tak bising?? mesti la bising tapi aku buat dakk je...
Kalau layan adik, satu keje pun mama tak jadi buat dik!

Pape pun adik memang penambah seri dalam keluarga ni dik!
Kakak Qis and Qaiser, both! The lights of my life...
:P



Teruskan menjerit Qaiser!
I laikee!

Rger & Out!

August 20, 2011 - Kuih raye paling senang...!

Malam tadi aku mimpi makan kuih raye...!
Macam² jenis, sumer yg best²...
Biskut batik pun ade okeh...tapi yang dalam mimpi aku lagi best sebab banyak coklat!

Nih mesti sebab aku duk fikir² biler nak buat kuih raye.. bilerrr nak buat kuih raye...!
Da tuh projek menjahit aku tak habis²... lepas satu-satu idea datang...

Bangun² je tadi terus semangat nak buat kuih raye!
Tapi by the time aku start tuh lagi sejam je nak Zohor!
So aku pun carik la resepi yang paling senang...!

Haaa nih dier! Biskut Cornflakes Choco.
Dalam sejam da siap masuk dalam tupperware simpan!
Senang giler...
Ce la try!
Kot² nak cari mood buat kuih tu kan kene buat yang simple² dulu... ;P



Bahan-bahan:
Cornflakes 175gm
Coklat Masakan 250gm
Marjerine 2 sudu besar
Mangkuk kertas secukupnye
Colourful rice (hiasan)

Cara-cara:

Cairkan coklat masakan bersama marjerine sehingga cair. (pakai double boiler okeh!)
Masukkan coklat yang dah cair ke dalam mangkuk yang berisi cornflakes.
Gaul hingga keseluruhan cornflakes bersalut dengan coklat.
Isikan cornflakes dalam mangkuk kertas.
Taburkan dengan colourful rice.
Biarkan cornflakes kering lebih kurang 5 - 7 minit.
Simpan dalam bekas.

Kacang kan?
Roger & Out!

August 18, 2011 - Rezeki Ramadhan...!

Pagi tadi celik mata je terus tergerak nak check email...
Check² email je terus menjerit kegembiraan!
Ade offer! Yessss offeerr!!!
It's not like I hate staying at home looking after my 2 kids,
tapi, aku da biase bekerja...
Mesti ade kan kengkorang pun yang tak boleh duk kat umah lelame?
Confirm hati tu menjerit² nak keje!

Dulu aku fed up dengan boss office lame...
Bukan pe, berat sebelah!
I just can't imagine, zaman skang pun ade gak orang yg racist!

Then gegatal duk apply² kat Jobstreet...
Bile WP panggil interview aku sangat soka hati!
Sebab WP bukan company local...
AKu memang tak penah keje dengan local company... so memang aku harap² aku takkan perlu bekerja untuk local company...

Lepas da interview mula la satu penantian yang menyiksakan...
Sebab nye HR dier jenis takde call² punyer...
Nak tanye psal bende kecik pun dier bagi email je... 1 email 1 minggu plak tuh!
Tengokla... offer letter pun send via email jek...!
Ye la.. aku tau la ko bz menghandle bape ratus nye employee sensorang...
Haaaaa tunggu aku masuk nih aku tolong ko sehabis²nye okeh!

Sementara tuh aku malas je nak gi interview tempat len...
Aku gi satu je lagi interview.. tu pun aku da postpone banyak kali and dorang insist aku gi gak...
Mase interview tuh aku cakap kat mamat tu, 'to be frank, after I read the JD I dont think it suits me,'
And lepas tu kitorang beborak kosong pasal shared services...
Interesting!
;P

Lepas kekire 5 minggu(yang menyeksakan) aku dapat offer tuh!
* lompat lompat * yeayy!!
:D

Ni sumer doa orang² yang salu kate aku nih jenis senang dapat keje...
Terime kasihhh banyak²!
Aku tak perasan pun sampai Mak Long yang bitau...
Bersyukur je la... Tuhan nak bagi rezeki anak², aku terima!

Lepas da dapat good news tu terus form nak buat keje umah!
Settle baju bebudak dgn dapur² aku kejekan!
Sekarang da kepenatan...

So, beraye la pepuas!
Seminggu lepas raye da nak masuk office okeh!
Go Hanieee~~!!

Note: saje nk berkongsi kegembiraan nih... ;P

Roger & Out!

August 17, 2011 - Ape tue...?

Cube teka aku nak buat ape neh:



Siap terpakse korbankan kotak happy meal Qis sebab tu je yang ade depan mate mase tu and aku malas nak cari cardboard... ;P

Ce teka ce teka...

Tatau?

Neh?



Ha ha tau takk?
Alaa mesti tau punyer!
;P

Buat poket baju tidomelayu kenit tuk Qaiser lah!



Da siap pun baju melayu Qaiser...

Sekarang nak transform baju tidokurung Qis jadik baju raye plak...!



Roger & Out!

August 16, 2011 - Cepat cepat cepat!!! Dah nak raye!!!

Semalam aku pun promote lah Suria FM kat Daddy...
Dah banyak da lagu raye kat sini...
Tapi memula aku dengar tu cam tak berape teruje la sangat...
Japgi tetibe Qis jerit 'Eeeeiii!!!! Tak sabarnye nak rayeeeee!!!!'
Daddy cakap, 'You je yang tak rase sebab you tak keje... Qis tu okeh je...' pastu gelakkan aku... bleh?
Ye lar... salu aku nak beli hape ke, nak shopping sakan ke lantak ler...
tahun ni sumer stock nak kene gesel² kat Daddy, picit² sket, bodek² sket... Letih!!!
Hahaha Aku lagik rela kerjaaa!!
;P
Jangan sentap Daddy, I lap u! tenkiu for everything! hahahaha

Anyway, semalam Daddy dah bersuara...
Dier stock takde tanye² punyer... Ayat baik punyer bagi arahan.
This is an order!! gitu...
Dier kate 'Da boleh da buat kuih raye ni ma. Buat la 2-3 jenis, yang len tu nanti kite beli je la...cam beser' kater dier
Aaaade lagi! 'Lagi 2 minggu je nak raye ni! Tup tap tup tap sok lagi seminggu da tak sempat ni'
Cecehh cam la buat kuih raye tu memakan mase berbulan² kan...
Alahai Daddy...

Lagi satu dier bersuara pasal baju melayu Qaiser...
Dah kate dier, cam seluar tido kan ari tu, aku pun terus la stop.
Lagipun ukuran yang first tu da salah. So baju Qaiser jadi kecik sket.
Nak potong kain balik mood aku tak sampai²...
Anyway Daddy kate, 'kalau da siap cantik tu kain tu.... Baju Qis tu tambahkan manik² takde la cam baju tido...'
Haaaa motif? nak suruh aku siapkan baju melayu Qaiser!
Kalau tak sah² dier akan ter-paksa bawak aku gi Jalan TAR untuk carik baju raye dorang nih...
Dah sah² dier kene mengharungi traffic jammed dan crowd yang mengiler babi kat Jalan TAR tuh kan?
Confirm dier tanak...tu yang dan² je kate kain tu cantek...

Oleh kerana mood Daddy nih kalah pompuan nye PMS,
aku rase baik aku siapkan jugak baju bebudak tuh...
And prepare untuk buat kuih raye (esok kan sekolah cuti Nuzul Quran... malam nih boleh bukak kilang dengan Qis!)

Pagi tadi kelam kabut aku potong baju Melayu Qaiser nak hantar pi jahit tepi.
Kalau aku pegi esok confirm orang ramai.
Kat sini satu je kedai amoi jahit tepi tuh... maunye tak ramai orang esok? Cutii!!
Beli manik sesiap...tuk baju kurung Qis.
Pastu gi la beli bebarang buat kuih raye...

Haaa I da beli okeh Daddy! Nanti you tengok I buat semua kasi settle! Tetau da siap jee...
I kasi transform itu baju tido jadi baju raye... :D
Tapi jangan jangan you pikir you boleh mengelak dari membawa I ke Jalan TAR!
Hahaha
Nak la rase kemeriahan raye kat sinun...!

Okeh, Qaiser dah tidur!
Time untuk buat keje...!

P/S: Happy 7th Birthday Qistina! Ma loves you baby girl...! Muaxxs! ♥

Roger & Out!

August 15, 2011 - Selesai...!

Selesai sudah birthday celebration Qistina!
Lega...
Actual date August 16th, which is esok...
tapi esok orang da keje, sekolah sume, tak koser nak buat...

So,
2 hari berturut - turut okay!
Sabtu kat umah Tok Ma... Ahad kat umah...
Sib baik kapet², langsir² sme da bukak...
Kasi bersih tuk raya.
Kalau tak, jenuh la aku nak memvakum and what not.

Kat umah Tok Ma...separuh lagi sepupu dier belum balik dari Terawikh.
Da lewat, tak larat nak tunggu....kasi tiupp jeee...




~ Anak dare da besar... da bleh potong kek sendiri... ~

Yang ni kat umah sendiri...
Separuh budak da balik, separuh lagi datang...
Sampai kul 10.30pm!
Bagi cann... pagi ni liat nak pi sekolah.
Gasakkan...

~ Nampak cupcake seketul tuh? Kalau tak penuh satu tray tuh kat keliling kek besar... Tak sempat nak tiup lilin, licin sudahhh... ~



Favorite photo of the day: Qaiser di kelilingi princesses...


She is 7!
I love you doll...!
Always and forever...

Roger & Out!

August 13, 2011 - Sudah pendekkkk~!

Aku tak ingat bile last aku potong rambut nih pendek?
Agak lame gak la...2002 dulu kot?
So semalam tetibe ter-gatal pulak nak gi potong rambut...
Rimas aku.
Cam tak terurus! Selekeh!

Kalau dulu si Kay rajin gak tolong merebonding kan rambut aku.
Aku cukup tak suka buat rebond kat kedai.
Sebabnye bile rambut da panjang confirm ade bumper kat atas tuh...
Dah macam pakai helmet kecik plak kat atas tuh...
Haaa cantek??
Kalau si Kay buat, tak ado! betul sumpah tak tipu!

Aku cakap kat amoi saloon feveret aku tuh,
kasi pendek sampai bahu lepas tu kasi layer skit je kat bawah ok?

Pastu dier tanye masih boleh ikat ke?
Ha'ah ye, aku angguk je...
At least kalau ter-huduh ke ape boleh aku cover dengan mengikat rambut lagi kan?
;P

Ini ler hasilnye...
Kemas sikit kan?




Qistina kate:
Saaaayang mama! Mama potong rambut macam rambut saye!

Haha boleh?

Kengkarang aku nak pi dye plak...!
Kasi fikir bebetul dulu!
Sayang wooo rambut hitamku ini... (abih takkan biru pulak? ;P)

Roger & Out!

August 12, 2011 - Citta....??!

So semalam tetibe Daddy ajak buka poser kat luar...
Aku tanye dier nak gi mane?
Dier kate Citta Mall...
2 - 3 kali gak aku tanye dier, manee??? Tak penah ku dengar Citta Mall?!
Dier kate ikut je laaa...
Hampeh.

Oleh kerana Qis sekolah so dia terpaksa tinggal...
Memang confirm merajuk la dier...
Aku balik je da meleleh² air mata kene tinggal...

Berbalik kepada cerita asal...

Kitorang kuar umah dalam 4.30 petang sebab tempat ni kat Ara Damansara...
Pastu da sampai Kelana Jaya daddy da berpusing² kat Glomac nyer building tuh...
Aku agak mesti dier pun tak tau tempat tu kat mane...

Pusing nye pusing rupenyer tempat tu bebetul kat tepi highway...
Highway ape ko jangan tanye la aku nih kan memang tak reti punyer...
Dalam keter tu kitorang terfikir-fikir apesal laaa takde sign board ke hape??
Rupenye Citta Mall nih baru lagik....
Banyak kedai tak bukak...
Tapi by the time nak bukak poser tu penuh gak orang kat tempat² makan tuh!
Mane Daddy dapat tau tempat nih pun aku tak tau...
Motif bawak aku pi sana nak belanja bukak poser kat Chawan sempena besday aku...

Daddy nye style memang gitu...
Diam² jek... tapi dalam kepale dier tu ade je plan...

~ Chawan ni kat Bangsar kan ado encik Daddy... nape le bawak aku pi jejauh ni haa ~

Since awal lagi nak bukak poser, kitorang pun gi jalan ke Presto Supermarket dorang...
Beli barang sesikit + kitchen scale kecik tuk buat kuih...(yippeee! orang da lamo ado ko baru nak beli??)
So tak yah la aku men agak² je bile nak baking...
Dah tu orang pakai gram, ko pakai cawan, camano??

Anyway dalam kul 7 gitu kitorang gi la ke Chawan ni...
Rupenyer memang daddy da reserve tempat...
Qaiser pun elok je duk diam kat baby seat tuh...




Aku order nasik tomato, Daddy order nasik kerabu...


~ suap sup dal... sme belasah je budak kecik nih... ~

Lepas da order tetibe Daddy kate nak pi toilet...!
Rupenyer dier pi beli sekeping kek kat Baci...
Besday kek kate dier...
Awww... malu I! hahaha
Sedap okeh Choco Peanut... my feveret! ;P



Aku tank kan kecik... makan nasi tuh bleh habis pun da kire hebat.
Sudahnye kek tuh tapau buat sahur je... ;P

Jadi gitula kisahnye besday aku...
Pasal Qis yang merajuk tuh Daddy kate besday dier lagi 4 hari ni esok kite bawak pi tempat tu lagi...
Pastu malam tadi sogokkan dier dengan McD, settle!

Citta Mall plak, aku rase kalau kedai semua da bukak esok meriah tempat tu...
Buat mase ni kalau nak berbuka poser atau have dinner or lunch dengan aman tuh ok la...

So, thank you encik Daddy! (yang baru botakkan kepale walaupun I tak suke...! and yangg da kurus walaupun I like you chubby! sempat komplen... hampeh! ;P)


Roger & Out!

August 11, 2011 - Today is whaaat...?



See that? It says 'Today is your birthday'...
I really wanna skip this day this year... I don't really want to be reminded that I am 1 year shy to turning 30!
Because I have soooo many things to do before I turn 30 and now I only have 1 more year to complete them!
* big sigh *

Don't get me wrong... It's not that I am ungrateful or anything...
I thank God for letting me live this long...
For giving me everything I never imagined that I could possibly have...
What more could I ask for?
I just want it to be another ordinary day...
And hope that it will end fast.
;P

But thank you all for the birthday wishes...
You guys made me smile...
:)

Roger & Out!


August 10, 2011 - Macam² boleh buat sendiri...!

Mula² Qis nak pizza...


Pizza nih memang takde resepi la ye...
Sebab aku pakai hentam je!
Pastu aku pun tak ingat ape yg aku letak kat situ... ;P

Pastu Qis tanye pulak kenape pizza ni segi empat?
Aku cakap sebab ni buan Pizza Hut... nih pizza Qistina...


Lepas tu dia nak letak kaler² pulak...




Cantik kan?


Lepas tu masuk dalam oven dan tunggu sampai dia bunyik "ting!"


Dah siap, kek ape? kek pisang je... hahaha


Cukup tak? Tak cukuppp kate dier...
Dier nak roti jala pulak...


Senang je nak buat roti jala...
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
sedikit serbuk kunyit
1 biji telur
2 1/2 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan.( aku takde acuan...aku masuk dalam plastik pastu buat cam piping icing tuh...;P)
Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Pastu kuah kari tu buat la kari pape je yang korang reti buat...
Janji sedapp!

Sempat tempek resepi kat sini kan?

Haa takpe la anak...
Nak makan ape mama buat je!
Kalau nak gi beli kene tunggu Daddy you... Sesilap 6.30pm baru nak kuar umah...
Tinggal saki baki je la kat baazar tuh..

Janji you puasa penuh! OK?

Roger & out!