July 21, 2011 - Pisang lebam

Ape nak buat dengan pisang yang dah hampir lebam?
Kite buat kek pisang!
And entah pe ke buang tebiat ke ape tengah malam tadi aku buat kek pisang...



Senang jer!
Kalau nak try meh cube...

Bahan-bahan
3 biji pisang berangan
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan gandum

Cara-cara
Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.Gaul sebati.
(Bahan A)

Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula.
Masukkan bersama esen vanilla .
Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2.

Haaaa senang kan?
Pastu Daddy pulak duk sebok suruh buat dalam acuan cupcake tuh...
Senang makan katenyer..
So aku ipun buat la 2 dulang acuan. Kalau tak buat kang merajuk plak...
;P





Para tester sme kate sedappp! Blum sempat sejuk da habis sparuh...!
;P
So jawabnye hari ni bekfes kek pisang ye?


Roger & Out!


P/S: Ade orang excited dapat mixer baru semalam sbenarnye... ngeh ngeh Tenkiu Daddy!

2 comments:

mama iris said...

k nanti i tiru u buat kek pisang ni...

Hanie Ly said...

kacang goreng je...da try? ;P