Feb 27, 2011 - Si Katak bertukar menjadi Princess (no.. this is not the movie princess and the frog)!

Meet Encik Katak...
Encik Katak ni ialah bantal busuk Qis since dia 3 tahun...!
Nenek dia yang belikan.
Entah camne terus jadi bantal busuk dia sampai sekarang...
Isi Encik Katak ialah bijian polisterin(agaknye lah) putih yang kecik² tu... so Encik Katak takde lah berbau sangat... (kalau tak dah lama aku buang!)

Tapi lepas di makan dek usia (4 tahun), kulit Encik Katak dah tak secantik dulu...
Dan akibat dari di tarik, di pintal dan sebagainya oleh cik Qistina (dan mama), kulit Encik Katak dah jadi lebaaaarrrr...!
Not to mention tompokan hitam air liur basi... euww! ;P
~ Encik Katak ~

Jadi hari ni aku ajak Qis buatkan 'kulit' yang baru untuk Encik Katak...
Pagi² dah pegang mesen antik aku tuh...
Aku korbankan baju tido yang di beli di pasar malam, sebab licin macam Encik Katak jugak...
Alah baju sepuluh hengget je pon...
Jangan la ko potong baju brand Barbie's betul... nanges ok...

Dan selepas sesi transformasi...:


~ Operasi menutup jahitan ~

Encik Katak pun bertukar menjadi Princess yang cantik...
Qistina pun suka hati dapat 'kawan' baru...


The End.

Feb 26, 2011 - Projek paling senang!

Setelah lame giler mesin jahit antik aku tak bergerak digerakkan,
semalam aku tolak tepi kemalasan aku yang melampau² tuh and buat satu projek untuk Qaiser...

Jeng jeng jeng... baby booties!


Sebenarnye senang giler nak buat kalau takde gangguan, sekejap je dah siap...
So pagi tadi bile aku bangun tido, Qaiser tengah tido lagi, cecepat aku siapkan lagi sebelah!
;P

Tu yang bila dia celik mata jek terus aku pakai kan, nak tengok muat tak?
~ Adoi la mama aku neh... Mama! I baru bangun tido neh... tak hensem laah! ;P ~

~ Apehal pulak letak kasut nih atas I ma~~ ~

~ Not bad la haa... tuk orang yang tak reti sangat menjahit! ~

Anyway, kalau korang nak try buat,
tutorial dier kat sini...
Kalau ade printer lagi senang, kasi potong je pattern tuh...
Aku nih takde printer jadik aku tiru jek pattern tuh ikut ukuran agak²...

Kalau korang try buat, share la tip² ke ape² ke gamba ke...
Selamat mencube eh?

Feb 24, 2011 - Art attack!

This entry is about Qistina and art.
We've discovered that she loves art and music very much!
Sangat²!
Ingat tak yang masa dia jatuh kena tolak kat sekolah tu?
Hari tu hari Rabu... Hari Rabu ada kelas seni...
First thing yang Qis cakap ialah 'tak dapat saya masuk kelas seni hari ni...' and buat muka sedih... ;P

Trying to be a good parents, kitorang pun encourage lah dia...
Beli buku lukisan berlambak²...
Bagi papers...
Crayons ke color pencils ke ape bende je yang dia nak...

And here are a few of her art works.
This one is my favorite.
Dia buat ni masa aku kat hospital nak bersalinkan Qaiser.
~ Untuk Mama - I love you Ami.. 13 Januari 2011 ~

Yang mane boleh aku tampalkan kat fridge, aku tampalkan kat fridge...
Dah penuh dah fridge aku...
Buat kenangan...



Yang lain² tu bersepah kat 'workstation' dier...
Terpakse la aku memikirkan cara yang lebih efektif nak menyimpan hasil² kerja Qis yang semakin banyak tu...
Any idea?


... Because I've sworn to support her in what ever she wants to do...
... Because I never get the support I needed when I was in school...
... Because I've sworn to be a better parent!

Okeh, Qaiser tengah tido.
Aku nak mandi.

Feb 22, 2011 - Amore mio

Aku tak berapa ada mood nak update blog...
Unmotivated and uninspired.
Tapi nak update gak, bleh?
Sebelum blog ni boleh di kategori kan sebagai bersawang.

Hari Ahad lepas Mak Long and anak² gave us a visit...
Nak tengok Qaiser.
Riuh rumah.
Bersemangat Daddy gi beli bermacam jenis kuih...
Nak masak, dah petang.
Beli kuih je sempoi.
Daddy la yang buat riuh pun... Dia memang peramah.
He's a charmer like that.

Takde la gambar mak long sme... segan plak nak amik² gamba.
Gamba Daddy and Qaiser ader...
I'm still trying to figure out which part of Qaiser's face resembles his dad?
~ I still think it's his nose lah... isn't it? ~

My darling Qis pulak asal cuti jek mesti mintak nak main dengan Little Qistina, anak jiran sebelah...
Kalau tak main kat rumah dier, diorang main kat sini...
Sehari suntuk OK!
Kalau aku tak panggil balik mau dia main sampai ke tengah malam!
Yang penting Qis is also friendly like her dad...
She can get along with anyone.
So far tak pernah lagi dia main bergaduh ke ape... Seriously...
Maybe once or twice...
Kalau dengan anak² buah belah Daddy so far they get along just fine...
:)
~ Kalau dia taknak amik gamba jangan la paksa... gitu la mukenye ~

Me, as I've mentioned earlier, I've been highly unmotivated and uninspired.
Maybe I've been staying at home for a tad too long?
I wanted to sew but I need some inspiration.
Qis's new headband kinda inspired me... really...
Tunggu la sehari dua kot² ada idea muncul?

Can't wait for Thursday: bitches wanna come over and hang.
Can't wait for Saturday: Old friends wanna pay us a visit.
Till then, ♥



My strength at the moment are my loves, Daddy, Qistina and Qaiser...

I'm off watching Burlesque.

Feb 19, 2011 - I heart them mucho~!

Daddy was kind enough to look after Qaiser today and gave me the permission to go out with Dayang and her girl, Mia...
Macam tau² je aku dah stress habis duk kat umah~!
Lagipun aku dah lama tak bawak Qis berjalan berdua...
We used to have a lot of ladies day out, just the two of us~
I kinda miss that...
Hence, today we took the opportunity to go jalan~!
The story of 'berpantang' day 36th...

Initially we wanted to go to Sunway Lagoon...
But then, considering it's Saturday and I am still breastfeeding Qaiser, I dare not jalan jauh²...
So we went to KLCC instead...
Papehal senang, 10 minit dah sampai umah..
Mana la tau kot² terlupe diri ke, kot² susu dalam freezer tak cukup...
Lagipun Mia and Qis ni cepat bosan...
Main air kat KLCC tu tak sampai sejam pastu nak main taman pulak...
And the weather was scorching hot ok!
Bergaris² badan budak² tu main air...
Hah lantak kan!
Sekali sekala katanya... ;P
Hamik ko main air kul 3 petang cam pukul 12 tengahari...
PANASS!!

Layan la gambo...
~ the girls ~

~ the mommies ~





On the way back to the mall, tetibe ade pulak sorang photographer mintak permission nak amik gamba kitorang...
HotComot mamas bawak anak² berjalan katenyer...
Layan kan aje...
Yang budak² tu, bile aku dengan Dayang suruh amik gambar, katenyer 'bosan la ma sik amik gamba jek...'
Tapi biler photographer tuh amik gamba, tuh diaa siap posing lagik kemain!
Mementang la camera mama korang camera henfon murah jek...
Hampeh.
Tak ku tanya pulak untuk majalah ape?
Jangan esok baca majalah mangga tetibe tertempek muke kitorang under 'minah hendon carik jodoh' sudah ler~! Haru!

Thanks Dayang babe~
Bawak aku dengan Qis jenjalan!
BFF... ☺

Feb 18, 2011 - :(

Have you ever felt like you are not fit to be a mom?
Somehow that is how I'm feeling lately...
New baby, lack of sleep, lesser time to do anything else...
Maybe I am exhausted kot?
Entah.

Don't get me wrong... I love my babies!
Lately Qaiser asyik merengek...
Mana tak nye, asal ade orang datang je dok angkat dier...
Daddy dier balik keje dok angkat dia, dok goyang², dok dodoi²...
Kalau dulu letak je kat atas tilam dia,
Dia okk skit, ekk skit, kalau takde orang angkat, dia diam...
Kalau sekarang dia okk, ekk, takde orang attend dia terus nangis!
Kalau angkat baru dia diam...
Kalau bawak berjalan baru dia terlelap!

So bila orang lain takde, daddy gi kerja, aku la yang letih kalau sik nak di angkat je...
Lenguh tangan² OK!
Kadang² aku biar je dia merengek kejap, baru aku angkat...
Tak larat!
Tapi... cian je bile tengok baby kecik aku neh nangis... tak sampai hati pulak nak biar dia nangis lelame...!

Kadang aku fikir I cannot do this anymore!
I seriously need to get out!
Aku seriously tak boleh nak dengar baby kecik ni nangis the whole day!
It'll drive me crazy!
I'm drained!
Flat out!

I keep reminding myself: Mama, this is NOT baby Qistina... This is baby Qaiser... I am different ma...

Err adakah ini normal?
Tapi takde lah sampai aku nak buat bende bukan² kat anak aku...
Giler ke ape.
Dont worry, aku masih waras...
Cuma kepenatan agaknye... and a bit disappointed with things...
Well, you can't always get what you want...
Deal with it!
Kan?

It's either that, or I am not fit to be a mom...
Not to a small baby...
I feel bad... :(
Sorry baby boy...
Ma loves you! Just not being myself lately...

Feb 17, 2011 - My new job...

Keje baru aku skank ialah mendonlot movies and tengok sensorang kat umah while orang lain gi keje...
Best kan?
Best giler sampai aku dah tak tau nak donlot citer ape...

Keje aku start dalam pukul 2 petang lepas Qis dah pergi sekolah,
and lepas keje umah dah siap.
Basuh baju ke lipat baju ke hape...

Semalam aku layan Gulliver's Travel.

Kalau korang suke citer fiction, boleh la layan...
Aku memang suke citer² mengarut gini.
Syok sebab ada Jack Black, Emily Blunt and Jason Segel.
Kan best kalau dunia orang² kerdil nih bebetul ade!
;P

Tadi aku layan Life As We Know It.

It's about (copied from IMDB) "two single adults become caregivers to an orphaned girl when their mutual best friends die in an accident."
Romantic comedy... Pun genre yang aku suke! :P~
Lelagi bila ada pakwe hensem (Mr. Duhamel) belakon...
Comel giler jek dier nih...
Heigl pun aku ske gak... Gara² 27 Dresses and and The Ugly Truth.

Baru jap ni aku tengok The Tourist dah siap donlot...

Tak saba nak buat 'keje' esok...!
Tunggu I okeh Depp!! ♥

Feb 15, 2011 - Oh bintang... hati...

Hari ni kan Public Holiday...
So both Daddy and Qis are at home!
I always cherish moments like this!
Kalau tak Daddy gi keje, Qis gi sekolah...
Aku dengan Qaiser duk umah, tatau nak buat ape...
Nak ajak Qaiser main sep sep tom tom, dia tak reti... ;P

Today Qis ask me to show her how to make little stars...
Ala... mase zaman kite sekolah² dulu kan selalu buat bintang² kecik and letak dalam botol...
Ha bintang tu lah!
Teringat zaman aku budak² dulu...
Aku memang tak rajin la buat mende² ni...
Tapi sekarang ni bile da tuwe besar, cam syok pulak layan buat bende ni...

Keje Qis ialah memotong colored paper panjang²...
Keje aku buat bintang banyak² sampai leka! ;P
Dari malam tadi dia duk bising ajak buat bintang, tu pasal la celik mata je dia suruh aku buat bintang.
Aku dah mandi (terpaksa... Qaiser pagi² dah bagi aku hadiah), dia kopet, cam biase!



On another story, malam tadi patutnya Daddy jaga Qaiser and bagi aku chance untuk tido...
Tapi bila time tukar shift tu aku macam tak sampai hati nak kejut daddy...
So aku pun bersengkang mata jaga budak kecik tu...
Agaknya sebab dia baru masuk sebulan semalam, dia susah sikit nak tidur...
Sampai habis battery aku tunggu dia tido.
So hari ni aku pun kengkononnye merajuk la dengan Daddy sebab tak bangun jaga Qaiser...(walaupun padahal aku yang tak kejutkan dia)
Ala sekali sekala nak mengada² sempena Valentine's Day yang kitorang memang tak sambut...
Hasilnya, Daddy belikan aku bukan 1, bukan 2 tapi 3 cekelat!
Hehe walaupun cekelat biase² je...
But that's Daddy, he's romantic that way...
Pantang ke tak pantang ke, dah ku bedal cekelat² itu... ;P

Ai ko neh gambar cekelat pun nak tunjuk??
Hahah saje nak bagi meriahkan entry gedik neh... tak bleh?? Skehati aku ler...!
;P
~ Qis tak bleh usik! Neh MAMI PUNYEERRR!! ;P ~

And this is the 1 month old baby boy and mama...
Makan tanak pantang, ikat rambut je cam orang dalam pantang!
Poyos! ;P


OK, sila muntahkan entry gedik ni sekarang!

Feb 14, 2011 - Sup ayam and susu badan...!

Ape kene mengene sup ayam and susu badan?
Takde kene ngene pun...
Pasal aku nak citer pasal 2 topik nih dalam satu entry, saje aku letak subjectnye gitu... ;P
Jangan marah ey...

Aku nih tengah dalam pantang, makan sme bedal...
Tapi bile suruh masak, tak larat la kengkononnye sebab dalam pantang...
Haha bleh?
Paling kuat pun aku goreng ayam jek...

Agak nye Daddy dah boring makan ayam goreng, semalam ketang keting ketong dier keje kan dapur aku...
Rupenye masak sup ayam... (ayam lagik...!)
Tapi orang tuwe ops! darling I neh kalau masak memang aku pun kalah...
Walaupun mende yang dier masak tuh sesimple nasik goreng...
:P~
That's why lah you have to cook for me everyday darling...!
(naik lemak plak kan)
Anyway sup ayam cincai dier memang besh...!

~ Encik Daddy in action... seksi you... tergode ai... (bleh??) ;P ~


Okeh skank Qaiser tengah tido...
Aku nak gi pam susu...
Here's a TIP FOR NEW MOMS:
Sape kate dah ade baby tak bleh nak tido puas²???
Sile la pam susu dan simpan dalam freezer!
Since esok cuti, malam ni boleh la mintak encik husband sekalian jaga anak...
Baby tuh bukan baby I sorang okeh...!
You pun ada share!
Jangan nak bagi alasan kejut mama sebab baby nak susu yea...
Susu dah ade dalam freezer, sila panaskan!
Tapi jangan la ko plak yang kejam...
Laki nak keje, hari² ko suruh jaga anak shift malam...
Sile bertolak ansur yeh...!

Kalau nak senang beli la breast pump...
Tapi aku pakai tangan je...
Dapat gak sebotol...
Ade orang beli pam yang harga sampai beribu hengget!
Motif?? entah.
Kalau pakai pam tu bleh dapat susu satu tin kagum gak aku kan...
Tapi terpulang la hak memasing..
Kalau ko mampu ape salahnye...
Kalau nak save time untuk orang bekerja tu boleh la pakai pam... senang!
;P

The only challenge is to teach your baby to drink from a bottle...
Kene sabar skit la...
2-3 kali try pandai la dier...
Alhamdulillah so far Qaiser can drink milk from both!
Esok kalau aku dah start keje, tak yah nak risau²...
As long as stock susu cukup, everything will be fine... ;P
InsyaAllah!

Selamat mencube yeh?

Roger and out!

Feb 12, 2011 - Jerman ka mana ka??

Hari ke 29.
Bila orang tanya nama adik ape, Qis akan jawab Nik Qaiser Nasr Bakti.
Reaksi pertama orang, Uiihh panjangnye namee....
Ye, memang panjang pun...
Asalnye aku tak nak letak Nik dan Bakti, tapi atuk nye suruh letak jugak.
Alahai.
Kalau tak letak kang kecik ati orang tuwe tu kan...

Reaksi kedua, Qaiser tuh yang mahal tuh...
Uihhh cam nama Romania! Yang kata cam nama Jerman pun ade!
Chop choppp!!
Kalau takde makna aku tak bagi anak aku nama tu OK...
Kang esok kat akhirat tak terpanggil nama dia (orang kate)

Bila aku google nama-nama bayi lelaki islam, Qaiser maksudnya Raja.
Tadi terdetik aku nak google the origin of Qaiser tadi,
ye la dah orang sebok² kate asalnye dari Jerman lah...Romania lah...
Hah takde maknanye hokeh!

Yang aku paling suka, yang ni:
Allbabynames: Siap ada Expression: People with the name Qaiser value community and balance, and are dependable and considerate. They often tend to gravitate to occupations where they can act as peacemakers or negotiators, or fulfill these roles among their friends and family. They tend to be conventional, responsible, family-oriented, warm and affectionate. They sometimes worry obsessively about those they care for. They work for harmony and balance in their lives, and respond positively to beautiful things.

Yang kelakar yang ni:
all-babynames: Origin/ Nationality: Africa
Africa katenye kau!

Yang aku tau 90% kata asalnye Qaiser ialah nama Muslim yang bermaksud Raja.
Ade makne kan?
Janji ada makna!
;P
Nasr tu memang kalau ko google ko akan jumpe maksud dia, Yang menolong dan membela...
So tak yah la nak kata Qaiser tu asalnye dari Pakistan ke, Jerman ke, Romania ke hape...
TAK ADO MAKNENYE (takde maksudnye... bak kate Qis)

Qaiser pun kate... TAKDE MAKNENYE GERMAN!!!

~ Adik dah 30 hari cam muke mama... I laikkeee~~!! ~ ;P

Feb 10, 2011 - Ciannye dier...

Alkisah semalam hari berpantang ke-26.
Sbenarnye pantang pun cam dah tak pantang la aku ni...
Malam tadi dah selamat Cheese Burger aku bedal. ;P

Anyway back to the story, tetibe cikgu Qistina call aku...
Qis jatuh and luka agak teruk... And cikgu pun bagi dia balik...
Since takde orang nak pergi amik, aku terpakse la drive gi skolah dia and amik dia balik...
Nasib baik sekolah dia dekat sangat...
And nasib baik aku nih dah 26 hari lepas bersalin.
Di buatnye dia jatuh 2 minggu lepas, sape la yang nak gi amik dia kat sekolah nun.

Ada budak lari and tertolak dia dari belakang...
Sian anak aku.
Dah luka cam orang jatuh motor...
Bergesel dengan tar.
Tapi lumrah la kan... Mane de budak² membesar tak jatuh...
Pasrah... ;P
So today dia tak sekolah lagi...
Tolong aku melayan Qaiser kat umah.
;P



Sayang betul dia dengan adik...
Suruh je la buat ape laju je dia buat...
Harap² sampai ke besar ye kakak? ;P

Nah amik my favorite photos of the day...
Gambar anak² aku ler... takkan nak letak gambar anak² orang kan?



Qaiser plak since malam tadi dia dah selesa tido meniarap (ke terlungkup? ape ape je la...)
Lena dia tidur gitu...
And bila dia lena, maknanya aku pun boleh tidur dengan lena... ;D
Aku soka!
Dah bape minggu tidur tak cukup neh.
Muka dah macam rakun!

Aku pulak hari ni dah start apply keje... boleh?
Tak tahan woo aku nak duk umah lelame!
Dah biase ada income sendiri...
Insyaallah ada rezeki aku ade lah aku keje dalam masa lagi 2-3 minggu neh...
Hahaha

OK back to 'berpantang'.
Chiao! ;P

Feb 7, 2011 - Special message for someone dead...

Sebelum tu, Alhamdulillah both Qis and Qaiser sihat...
Day 24... 20 more days of confinement to go!
Cuti tahun baru cina Daddy bawak gi rest kat rumah Tok Ma...
Memang aman! ;P

Here's a special message for someone who was special but now dead to me...:
If u think what I'm doing is easy...
if u think what I'm doing is wrong, u're always welcome to take the responsibility!
If u just wanna talk crap, then feel free to talk to MY ASS!

Macammana rasa bila kita jaga mak bapak kita,
Susah senang sendiri,
Tiba² orang kata kita buat diorang macam orang gaji...!
Kecik hati tak?
Tawar hati nak jaga tak?

Yes, tapi ape lagi yang boleh kita buat?
Because as the eldest, it's my responsibility to take care of them...
I have eyes and a working brain to see that my other sibling is struggling enough already with her life...
And for doing this I have been sooo blessed in life that even when we don't have a cent in our pocket, we never starve.
And we never have to go and beg for sympathy from other people, stranger, friends, even 'families' etc etc.

And I have been insulted just because I ask her to look after her 'sick' mom for 1 freaking day.

God, kalau ape yang aku buat selama ni adalah salah, hukum lah aku, berilah aku petunjuk untuk membetulkannya...
Amin.