Jan 6, 2011 - Jangan ko fikir...!

Ko boleh bersenang-lenang bile anak dah pergi sekolah ye cik Hanie...
NO no no no no...
Rutin harian aku sekarang sangat penuh...
Ingat tak keje boleh la membungkang kat rumah kan... DONT COUNT ON IT!
Huhu letih ok!

Kalau dulu pas Daddy gi keje aku boleh la membungkang...
Pagi² confirm nenek bangun untuk siapkan Qis gi SRK, pastu atuk hantar Qis naik van...

Sekarang, pas Daddy gi keje, mata terang jek sampai kul 9 baru dier nak mengantuk.
Kalau dapat layan tido pun dalam sejam.
Lepas tu bangun dalam kul 10 nak siap kan breakfast and bekal Qis. (budak kecik ni suka tidur lambat, so dalam kul 10 pagi baru dia bangun... kalau dia tidur cepat pun, nanti dah pukul 12 tengah malam confirm dia bangun... nak roti la, ape la, layan katun satu pastu baru tido balik... INI HABIT AKU KENE KASI BUANG! Mak tak larat nak layan!)
Lepas tu, layan dia makan, mandi siap² gi sekolah sampai kul 12.30 tengah hari...

Sempat la nak tarik nafas sehela dua...

Lepas tu aku pulak nak mandi, solat... kalau layan mata confirm terlajak sampai petang.
Lepas tu fikir ape nak masak...
Buat keje umah ape yang patut...
Layan tenet ni tup tup dah pukul 5...
Ko nak tidur kul 5? Jawab nya time daddy balik keje kang aku confirm tengah mimpi lagi!
Terabai pulak laki aku kang... ;P

Sebelum tu tunggu Qis balik sekolah dulu...!
Lepas Qis dah balik sekolah, ngam² aku jadi mandur jap suruh dia mandi(kalau tak jangan harap nak mandi! Dah bau cam anak bangla... melekit!)
Dia nak makan ke pape...
Pastu baru tunggu daddy balik...
Kalau dia OT, menyengkang mata la aku tunggu dia balik...
Tapi oleh kerana dah malam memang time tido, kadang² aku tido je bertemankan Qis dan bantal busuk...
Tu pun biasenye dalam pukul 11 mlm paling awal aku tido.
Dah tak larat sgt la nak tunggu tu...
Kalau tak aku teman kan Daddy borak ke men gem ke, kul 12 ke kul 2 baru boleh cakap Good night darling...
Takde la laki aku macam diktator tak bagi aku tido kan...
Dia ok je... aku la nak melepaskan rindu... satu hari tak jumpe kan... (alala mengado...! Macam orang baru kawin semalam pulak kan... tapi para² penasihat ramai yang mengatakan kalau tak kita yang amik effort tuk mengekalkan kemesraan berumah tangga tu sape lagi nak buat? tapi ni dah masuk citer lain... so kalau nak bahagia sampai tua, pandai² la ucap i lap you darling hari² okeh!) hehe

Esok dah ade baby pulak tak tido langsung la aku jawabnye...
Tengok la macammana...
Time management tu penting!
Tapi bagus gak... takde la keje aku nak tidoooo je kan?
Sok susah nak beranak (slim) baru kau tau!

Nak buat camane kan...
Selagi bergelar bini orang slash mama, kerja takkan pernah habis...
Tugas seorang wanita ye anak²...
Kalau kerja, laaagi mana ada masa nak fikir rehat² kan?
Balik kerja nak tengok anak, nak kemas rumah lagi...
Tu sebab time cuti tu pandai² la jadi kucing, bermanja² dengan laki pulak...

Syukur di kurniakan teman penyeri hidup!
Saje je nak kongsi cerita...
Kesimpulannya, jangan fikir kaum ibu yang duduk kat rumah tu kerja nye goyang kaki aje ye... ;P

9 comments:

AkuBiomed said...

Mula-mula saya ingat anak-anak sekolah dah lega tapi tidak sebab baru dapat baby bulan Nov tahun lepas.

Kalau baby dah meragam langsung satu kerja isteri tidak dapat buat sebab melayan baby. Kesian dekat abang-abangnya yang balik sekolah hendak makan sebelum ke SRK

Saya ambil shift malam tolong jaga baby kecuali menyusu badan isteri kena ambil peranan :-)

Fitrihadi.com said...

jadi ibu ni besar pahalanya... so buat sehabis baik..dan kata orang jadi wanita ni senang masuk syurga.. bertuahkan jadi perempuan..heehe.. tinggal beberapa hari lagi ni..wuu best tak? heehee

Hanie Ly said...

Biomed: Bagus ler keje sama dgn isteri... klu sme isteri nak buat tak larat oo... ;P

Fitrihadi: Aiyok lagi 2 minggu dik...! serammmm... ;P gara² gap terlalu jauh, tak tau apa nak expect accept yg terbaik.. insyaallah!

Jun said...

ye..yee...mmg byk kije smpai bila2 pon x abis..hahhaa. tp mmg kna cr masa wat ape yg kita suka kalau x lama2 nnti stress tau! hehe...

Hanie Ly said...

Jun: Smp bile² pun tak habis! eheheh adoi tgh tunggu nak meletup ni nak cari bende nak buat pun takde mood Jun! ;P

Iz said...

wahh busy betul. Sok baby sorang lagi keluar, mesti nak kentut pun kena delay, hehehe

Hanie Ly said...

hahaahha I tak sanggup kentut pun kene delay! hahaha

IxoR@ said...

itulah rutin harian ye...

duk umah pun bukan bole rehat sgt...

tak pe.. setiap kerja tu ada imbuhannya...

:)

Hanie Ly said...

Ixora: tu la...sme ade pros and cons kan? keje ke tak keje ke same je... ;P