Jan 4, 2011 - My baby girl all grown up...

OK… entry pasal ape lagi kalau tak citer anak baru masuk sekolah…
Maybe ramai dah muak baca pasal anak masuk sekolah hari ni…
But this is special to me because my only child entered the primary school for the very first time!
:)

Rasa macam baru minggu lepas ku timang²…
Rasa macam baru semalam ku hantar pergi sekolah tadika and she was 3!
Semalam dah masuk darjah satu and she will be 7 this year! Insyaallah!


Daddy, we have done a good job raising her!
She didn’t show any fear at all!
In fact, she was excited to go to school!
Walaupun tido kul 4 pagi semalam… Hari ni kul 11 dah ku kejutkan.
Senang je bangun, breakfast and siap nak gi sekolah!

Since Daddy postpone his start date at his new workplace, takde lah aku terkangkang terkoyak sensorang menguruskan sekolah, van etc etc…
Team work bebeh!
While Daddy carikan van, aku tunggu temankan Qis sampai sesi perhimpunan selesai.
While aku dengar taklimat kat dewan, Daddy beratur untuk bayar yuran kat kelas.
Ngam² waktu rehat, selesai semua! Alhamdulillah!

~ Her first assembly ~

~ Duk baris depan sekali! Bagus! Bleh concentrate skit! ~

Sampai waktu rehat, aku tunggu Qis kat kantin je…
Dia turun dengan kawan baru dia, terus cari best friend dia si Mya.
Takde pulak dia heran nak beli ape².
Elok je makan bekal yang dia suruh aku buat awal².
Cume nye tadi aku dah bagi duit belanja RM2.
Baik nye pulak hati dia bagi si Mya seringgit masa perhimpunan…
Alahai.
Esok jangan pemurah sangat ye anak… ;P

~ Qis and her best friend from SRK, Mya ~

Lepas dah makan Qis tanya aku:
Ma kata tadi bila saya dah masuk kelas, ma nak balik?

Aik.. dia halau aku balik??
Hmm tapi syukur lah anak seorang ni tak buat perangai kan?
Lepas je rehat terus aku dan Daddy balik…
Waktu dia keluar sekolah, kitorang pergi balik untuk tunjukkan van.
Daddy carikkan van yang driver nye perempuan…
Takde la aku risau sangat!
Pastu kitorang tunggu kat rumah.
Elok je Qis, terus dapat kawan baru!
Janji dia seronok and happy pergi sekolah!

I hope you will stay in the first class sampai you habis sekolah!
I hope you will make us proud!
Nonetheless, I am already so proud to be your mommy dear Qistina…
* hugs *

One more day tomorrow… Then kami takkan teman dia di sekolah lagi…
Daddy pun dah start kerja hari Rabu.
I don’t think I need to be around anymore as well!
Tak larat pun…
Ni pun dah flat out kepenatan… Ye ler, selalu petang² confirm tido! :P
Qis pun elok je tido awal hari ni…
Nite² princess…! Another day tomorrow!

14 comments:

Dda Ly said...

budak sekarang, tak perlu risau sgt...cepat dpt kawan kan?
alhamdulillah..semua nye went well..:)

Hanie Ly said...

Yep yep! Alhamdulillah! Cume risau skit tang commute naik van tu je la... sbb van tunggu kat laur kwsn skola kan...

Fara said...

bravo! anak tak nangis hehe.. anak I dah nangis2, siap mimpi2 lagi mama die tinggalkan die.. alahai anak manja mama, nangis ngalahkan pompuan je, ilang macho. so hari ni recess sek agama pagi and sek rendah petang dah janji kene tgu. alhamdulillah, naik bas dah ok, 3 hari lagi die ade mama utk temankan, pasni sorang2 lah ye anak

Hanie Ly said...

eheheh dier tak nangis... sbb ade kawan dari kindergarden. terus halau i balik... ala biase la fara, anak lelaki mmg manje mama sangat²! teman la 2-3 hari ni... i ni tak larat tunggu nak meletup! tgk naik van pun elok dah ade kawan, yang lain tu kite doakan yang terbaik je la kan? hari ni je last nak tunggu dier time rehat kank... all the best! ;P

Fitrihadi.com said...

wah congrats for both of you sebab berjaya mematangkan Qis awal2..kalau girl lain mesti banyak songeh masa first day school.. ini dia bleh halau lak hehehe i can see that she will be a good sister and a good daughter :)

Hanie Ly said...

Amin dik~~!! Hopefully! ;P harap dier jadi contoh yg baik tuk adik dier sok! kitorg pun tatau ape yg kitorg dah buat other than giving her lots of love! ;P

nurulhudaresad said...

Good Girl Qis...sangat baik...semoga dapat nombor 1 pekse nanti....hehhehe...zaman kita kejar la nombor 1 tu...skrg neh bebudak...no 10 pon markah sume 100%...cana...heheeh

Hanie Ly said...

Itulah pasal nurul... so kite monitor markah anak kite je la kan... bebudak skank ni sme bijak²!

Farah Rahim said...

wow time flies!
he he he
dont stress urself too much
and dont expect too much from her on her 1st year. There will be "bumps" along the way tapi JANGAN CEPAT PANIC and keep ur cool. Lagi 7 tahun nak kena tempoh benda yang sama sekali lagi kan? he he he

Hanie Ly said...

Camne la tanak meng stress kan diri.. ehhehe risau jek manjang! the world is getting bigger & bigger around her! dulu van siap ade escort sampai masuk dalam seklah... sekarang smp luar sek je pastu pandai² la masuk dlm! hati ni sentiasa risauuu je selagi tak nampak muka dia pas blk sekolah! ;P

Fara said...

tak de 2 3 hari tgu, recess sek pagi and petang 4 hari berturut2 dah tgu die hehe.. tp hari ni alhamdulillah, nmpk dah die nak mule berkawan :) ade mama die je manje sgt syamie tu

AkuBiomed said...

Mungkin anak perempuan tidak mudah cengen macam anak lelaki cuma tahun ini abang Ngah nampak cool berbanding abang Long

Pengalaman tahun lepas memudahkan semua urusan termasuk naik bas sekolah ada abang Long boleh diharap bantu abang Ngah.

Cuma perbelanjaan sampingan sekolah agak tinggi

Iz said...

Alololo comelnya pegi sekolah. I pun banyak dengar cerita budak-budak bagi duit belanja diorang kat kawan. Even my nephew pun sama. "Mama, kawan abang tu takde duit, kesian dia, lepas tu abang bagi dia seringgit" - hahahaha

Hanie Ly said...

Fara: gelagat ank tersyg masuk skolah... smp ke tua esok pun ingat lagi! ;P

Biomed: perbelanjaan sampingan mcm ape eh? and cengeng tu ape? ;P

Iz: baik hati nye bebudak skank ni kan... geram jek! ;P