Jan 15, 2011 - What they say is true...!

That every pregnancy is different!
Every labor experience is totally different!
And what I went through yesterday proved it right!

Khamis subuh, Daddy balik keje lambat…
Pukul 3 pagi aku tersedar tengok Daddy baru je sampai rumah…
Sempat borak² dengan daddy kejap sebelum masuk tido dalam pukul 5 pagi…
Tapi aku tak boleh tido pun dek perut nih asyik la mengeras…
Dalam hati dah terdetik sebab selang waktu mengeras tu quite often dari biasa…
Tapi contraction tak kuat sangat…
Tapi aku cakap dalam hati… jangan la keluar sekarang… aku ngantuk nih…

Ngam² pukul 6pagi aku rasa cam keluar period… panas je…
Rupanya air ketuban dah bocor!
Sempat aku mandi, ngam² daddy pun terjaga...terus pergi hospital…
Sempat aku cakap bye kat Qis sebab dia pun tiba² terjaga…
Aku bitau dia aku nak pergi hospital, sedih siap nak ikut…
Alahai anak ma bucuk sorang ni…
Tapi lepas aku explain and cakap nanti aku bawak balik adik, baru dia ok…
Aku pun kejutkan ibu… Masa aku nak keluar tu, Qis nak masuk tido balik dengan nenek die…
Takde la aku risau sangat…!

Masa dorang check baru je terbuka 2cm…
Mana nak sangka, gara² contraction tak berapa nak kuat, sampai 7.30petang bukaan baru 4cm!
Baru dorang hantar aku masuk ke labor room…

Masa Qis dulu, masuk wad 7 pagi, kul 6.30ptg dah selamat bersalin…
Sikit pun sakit aku tak rasa sebab ada Epidural…
This one gave me quite an experience!

Bayangkan dari 8mlm sampai pukul 12midnite, cervical dilation masih tak berubah…
Still 4cm!
Tapi sakit contraction dah kuat walaupun aku still boleh tahan…
Doctor yang in charge epidural pulak tengah occupied in a surgery…
Dugaan betul!
Daddy pun sabar je teman aku dalam labor room tu… Sian dier, dengan keje and tak cukup tido!

Masa ni aku dah nak menangis, sebab doctor bagi 2 jam lagi sampai pukul 2 pagi…
Kalau dilation still sama, terpaksa la aku merasa di ceasar.
Aku tanya kat Daddy…
‘Ada apa² ke yang you tak maafkan I Dy?’

Daddy cakap
‘Takde Mie, I maafkan semua… I izinkan you lahirkan anak kita ni,’

Emosi giler OK! Kalah cerekarama but I swear it was real!
And like a miracle, contraction aku terus kuat and the dilation dengan magicnya terus terbuka dari 4cm ke 7cm!
Tak tahan nak teran!
By the next contraction, bidan dah suruh push!
Sakitnya, Tuhan je la yang tahu…
But again, what they always say is true… lepas baby dah selamat keluar at 1.03am, there’s no pain that I couldn’t bare…
Tengok baby je, sakit semua hilang!
Bawak keluar uri, no pain…
Masa jahit, bidan tu bius, so no pain…
Sakit sikit masa postnatal check tuk tengok ada darah beku ke tak…


Alhamdulillah!
My prince Nik Qaiser Nasr Bakti was born! The first time I saw him = priceless.
Date: 14 January 2011 at 01:03AM
Weight: 2.8kg

Kat ward, he was exactly like his sister… Takde okkk takde ekkk… Senyap je…
Petang tu aku dah mintak nak balik… Even though the paed insisted that I stay for another day because they need to monitor the baby’s temperature…
Sebab aku leaking awal, takut baby ada infection…
So far, alhamdulillah! Both baby and mama are healthy…

Balik semalam semua exhausted!
Tak peduli sangat nak makan ke ape, breastfeed baby then terus tido!
Rindu sangat dengan Qistina… Dia pun tido awal dengan mama…

Today bangun je dah macam expert, mandikan Qaiser dengan air suam…
(expert la sangat… pagi² dah call adik mintak advice… She’s the expert, anak dah 4! ;P )
Daddy pun kemas² rumah… gorengkan my first day of berpantang food, ikan bilis + halia + lada hitam…

Qaiser cuma nangis bila dia pooped (tak selesa kot?), mandi and lapar…
Sekarang tengah tido… That’s why aku sempat blog.

I wanna thank my bff, Dayang and Myn, sebab escort anak raja tu balik semalam…
Dayang la yang temankan aku kat ward masa tunggu nak beranak…
Bosan owh duk spital!
And thank you Maksu for visiting yesterday and for the lovely rompers! Kurma yang kamu bawak tu pun sedap! Cam prune! ;D

Thank you Daddy for giving me a beautiful prince!
Here we go again!
:D

Thank you friends for the lovely wishes and Doa…

Here's photo of the day: My heart and souls...
Qistina and Qaiser

15 comments:

nurulhudaresad said...

tahniah hanie...tahniah ur hubby....tahniah Qis....sgt hensem dn comel...nak panggil apa neh?

..nOj.. said...

congrat hanie. slamat berpantang ye. bestkan ada baby kecit

Hanie Ly said...

Nurul: Mekasih... kitorg panggil si kecik adik @ Qaiser... ;P

nOj: tenkiu...! ;P jeles nye dgn u yg dah nak abis berpantang...! sangat besttt ade bb kecik accept tak bleh tido puas² at nite! ;P

AkuBiomed said...

Tanniah dapat baby boy sepasang pula tuh. :-)

Dah ada pengalaman semuanya jadi mudah :-)

Farah Rahim said...

dalam penat2 masih sempat hapdate lagi! tabek!

Congrats n selamat berpantang (akak tinggal another 10 days more :))

Bestnya dapat sepasang :D

Jun said...

hanieeee...congrats! sukanye tgk bb...bau dia sure wangi...eh, rumah u kat mana? boleh x nak g cobit2 pp bb tu? hahahaa.....nway, have a good confinement's time..haha, ayattt...x boleh blahh! but really...m happy for u n take care ok! njoy every moment!

dh abis pantang, u boleh mintak ciskek! hehe

Hanie Ly said...

Biomed: mekasih... ade pengalaman 7 thn lepas tapi kali ni totally lain and langsung tak mudah!! hehehe ;P

Kak Farah: Time baby tido hilang plak penat tu yg sempat update! ;P
Ehh akak lagi 10 hari je ke? cepatnye mase berlalu! *jeles*
p/s: Macih.. Dah sepasang nak tutup kedai... ;D

Jun: Ngeee tenkiu! Bilik bau baby balik... hehehe syok! Back to bottles and diapers! ;P Jawabnye dah abis pantang, kene pi cari ciskek sendiri! ;P
P/S: Umah i kat ampang... kalau dekat meh la tgk bb... ure always welcomed!

Iz said...

Hanieeee.. Your son is beautiful.. Just like his sister :) congratulations ya. Semoga tabah makan makanan pantang dan cepat2 slim balik :)

Hanie Ly said...

Thanks beb...! Dua² clone muke daddy nye... ;P time dlm pantang ni laa makanan sme nampak besh~! huhu sabaje la ek... ;P

Fara said...

no wonder u pun senyap jugak few days ni, dah deliver rupenye.. CONGRATULATIONS to all three of you. He's so adorable. Dah dapat sepasang.. I tumpang seronok tgk kwn-kwn dapat tambah anak ;)

Fitrihadi.com said...

wuu comey ar baby boy tu... gambar last tu sweet je dua beradik tu. tahniah kak.. berehat lah ye.. selamat berpantang :)

IxoR@ said...

comel baby awak...

tahniah ye....

;)

Hanie Ly said...

Fara: Macih Fara... Alhamdulillah dapat sepasang... lepas ni da tak larat...! ;P

Fitrihadi: Tenkiu dik! Bosan gak berehat 44 hari nih! ;P

Ixora: Macih macih! ;P

karipapsayur said...

ya ampun, comel nye dia tido bukak mata sikit!

Join giveaway mudah!

Hanie Ly said...

tenkiu... ;P