November 20, 2010 - Sesi suai kenal

Tadi pepagi lagi da bangun...
(Tak de la pagi sangat pun... around 7)
Nasib baik sekolah dekat la sesangat dengan rumah.
Qis ada sesi suai kenal hari ni...
And it starts at 8AM...

And because the school is so near, I didn't want to drive there...
Kalau naik motor kan senang.
Tak yah nak parking2 lagi...
But daddy being daddy, he didn't wanna wake up...
Excuse tak sihat katenye.
Pagi2 dah buat orang menyampah.
Asal hal sekolah je, mama yang nak kene uruskan.
Alahai.
Daddy, you owe me twice!!
So terpaksalah bawak keter jugak ke sekolah.
Qis memang dah excited nak gi sekolah tu...
Sebab best friends dier semua ada katanye.
Nasib baik ramai parents yang suka2 hati je datang lambat, so berlambak la parking...
;P
(Yes, I still suck at parking the car)

And yes, sampai2 je, the first person that she saw was Maya.
Her best friend at Smart Reader.
As usual lah, terus mama dier jadik invincible.

The children were sorted into 7 classes,
Ade assessment. Just to see whether they got the basics or not like spelling and reading.
As per the principal, yang tak de basicss tu akan di tempat kan dalam kelas khas so that more attention can be given to them.
Bagus pemikiran pengetua neh! Aku suka! ;P
Alhamdulillah, Qis managed to answer every questions but we have to wait for 2 more weeks before we can find out which class she will be assigned to.

Sambil bebudak buat assessment, parents dengar taklimat dari principal kat dewan.
Aku duduk row depan sekali OK!
Semangat!
With Maya's mom.
101% focus.
Mestila... first time anak nak masuk sekolah nih... Bukan hari2... Anak pun baru nak masuk 2!
It ended after 2 hours... Then bawak Qis gi mam roti canai!
Her favorite breakfast... Tadi pagi tak sempat.
Sorry darling.

Now we(I) have to ensure everything below is done!
Standard 1 checklist:
1) Transport
2) School Uniform
3) Train her how to use money properly (So now whatever she wants at home, air milo ke nugget ke, Qis kene beli dari mama)
4) Contact the school in 2 weeks time to find out which class she'll be in
5) Go back for Orientation and text books on December 31

Letih jadi mama? Yes.
But is it fun? Yes!!

4 comments:

Jun said...

cakkk..hehe..hanie..dat princess of urs dh start skolah...kids nowadays ok aje...lebih excited from us..hahhaa. nway, gud lak eh...lepas ni, mcm2 experience u..lg besar lg tough, ekekeke...dun worry...b her gud fren!

Hanie Ly said...

Alamak ye ke lg besar lg tough? baru nak tarik nafas lega dia da masuk darjah satu ni... hehehe being a mom is a neverending job kan... fun tho. ;P

luvmum said...

wah sudah besar...dah nak pi skolah..seronok nye..tahniah..blajo rajin2 ok

Hanie Ly said...

yee da besar... hehehe :P hari2 dok pesan blaja rerajin! klu tak tak dapat menan! hehe