October 31, 2010 - Mandi sungai!

Today is family day out...
Since abah kene check sound equipment kat Bukit Tinggi for functions next week so we thought wattaheck, we might as well spend the day kat sana.

Destination: Puncak Rimba, Bukit Tinggi
Purpose: Lepak and have fun!

So hari ni pukul 10 dah bangun.
Memandangkan aku ada sindrome tak bleh tido malam dan bangun di waktu petang, this is a very big progress for me!
It's 9.40PM and I am still up!
Bagus! Harap-harap kang bleh tidur awal and esok boleh bangun pagi.
;P

Anyway, we had breakfast then terus gerak ke Bukit Tinggi.


Tempat ni uncle built from scratch.
Dari hutan.
Sekarang dah selesa.
Ada chalet, kitchen, toilet and bathrooms, surau...
In progress: More chalets and swimming pool!
But for now only open for family and his close friends je kot...
Hijau... Sejuk je mata memandang.

Sambil2 abah set up sound system, kitorang layan Astro dulu (Sambil cam whoring).
Takde la boring...

~ The Daddy ~


~ The Mommy ~


~ The budak kecik ~


~ The atok ~


~ Layan The Ghost Whisperer ;P ~

Aktiviti pertama, lepas abah dah set up sound system ialah ber-karaoke!
Daddy dengan Qis je la yang lepas geram..
Aku tak larat. Mengah.
Dari kul 2 sampai kul 4 petang...

Thank you for entertaining mama darlings! ;P
I was entertained indeed.... Hehe


~ Daddy sang Iris sambil perasan Awie (Best daddy...walaupun off key) ~


~ Qis nyanyi Rama-rama sebelum merajuk cause lagu tu cepat and dia tak sempat nak baca lirik ;P ~


~ Pompuan pegnen 7 bulan yang syok sendiri ~

Lepas tu budak kecik ni duk 'nyanyi' kat telinga aku plak...
Lagu 'ma, nak main sungai...'
So kitorang pun turun bawah gi sungai.
Sungai pun dah cantik...
Dah di tembokkan(ke di tambakkan?) dengan batu sungai.
Toilet pun sebelah je.
Sangat convenient!

~ Qis and Daddy kat sbelah toilet... nampak tu sungai? ~




~ Sempat! ~


~ Kalau nak main pasir kene pi bawah sana sikit.. Tapi tak syok! Takde air terjun! ;P ~


~ Haa tengok... manyak syok woo ade air terjun ketot! Kalaulah aku ni tengah slim! Dah lame aku join! ~


~ And bebetul kat sbelah kiri dia ada tempat cetek. Qis bleh main diam2 kat situ ~


~ Aku celup2 kaki dalam air je la...Malas nak tukar2 baju bagai ~


~ Jangan la Dy!! Sejuk!!! Ngehngehngeh ~


~ Atok the lifeguard ;P ~


~ Manyak sujuk wooo ~

Daddy jadik 'tarzan'... sangat kelakar (and sexy)...
Sebab dier tak bawak seluar or baju or anything.
Ehehehe nasib baik tempat ni not open to public.
;P
Sejukkk giler air sungai tu...
Celup kaki pun cam celup dalam air batu...
Camne Qis dengan Daddy bleh tahan mandi.

Lepas dah mandi, cam whoring.
Qis la jadik model...
Aku jadi tukang amik gamba.
Tempat ni da cantik sangat compared to masa uncle baru buat a couple of years back.
Dengar nye dier order staff bagi siap semua by December...
Anak sulung nak kawin.
;P

~ Kat bawah tu ade fountain, a chalet, a small kitchen, toilet and bathroom ~


~ Tu ade canvas roof, tempat makan etc. ~


~ Kat belakang ni ialah surau and a few more chalets ~


~ And kat sbelah main hall tempat kitorang tengok TV tadi, ade kolam mancing ikan ~

P/S Motif la budak kecik ni skank amik gambo tanak tengok camera... perasan model gaknye. *sigh*

Memang aku sangat relax.
Janji dapat spend time dengan Daddy and Qis.
Pukul 6PM camtu kitorang pun balik.
Dah sampai umah memang mata ni ngantuk sesangatnye tapi masing2 kebulur.
Sempat goreng macaroni chinese style tadik...
Then layan mendealah ni.
Semangat nak adjust time tido nye pasal.

Photo of the day ialah gamba daddy yang seksi jadi biar aku je lah yang tengok sorang... ;P

October passed dengan gemilang (accept for that part where aku malas nak gi keje)
Kami gi taman tasik, Qistina graduated from kindergarden, kami gi berlibur kat kaloke, Kak Long and Pak long selamat gi Mekah, Pergi Wedding...
Harap2 bulan2 yang mendatang akan di selangi dengan agenda2 yang menceriakan lagi...
:)
3 more months before I pop!
Can't wait to see the newest member of the family!
Harap semuanya baik2 belaka...Insyaallah!

Fun October!

October 30, 2010 - Desperate

I am desperate to change my sleeping hours.
Time tido sekarang ialah 4 or 5 AM and time bangun 3 or 4 PM!
1PM if I am very lucky!
Lagi2 on Thursday and Friday bile-bile ade Desperate Housewives Re-run on Star World.
(Daddy pun layan... ;P The more the merrier kan...)
Camne ha nak tukar?
Everyday before I go to sleep, mesti cakap esok aku mesti bangun awal!
Tapi tak boleh...
Owh masalah ape kah ini...
Camne nak start keje...?
Adoi!

Sian kat Qis.
Nasib baik dia pandai jaga diri.
I told her many times tho, if you're hungry or you need anything just wake me up.
She never did.
She never complained.

*sigh*
It makes me feel like crap.
Help!~

October 29, 2010 - Akhirnya... :P~

Hari ni rajinkan gak diri ni membaking...
Malam ni ada invitation to a friend's son's Birthday Party.
That's why la macam terajin skit...
Tapi tak sempat nak bawak OK, Qis dah habiskan 3/4... huhu
;P

Got the recipe from 'here'.

Aku tukar skit sebab takde penimbang.
1/4 cawan butter
1/4 cawan gula
Sebiji telur
1 cawan tepung naik sendiri / tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
25g serbuk koko
50g cooking chocolate - melted
2 tablespoon of warm water

Method ikut website tu.
I bake 190 degree dalam 7-8 mins je.
;P
Tapi tak sempat nak ice dah habis...
Takpe esok kite buat lagi! Double! ;P

Jadinye... Walla!
Setelah berape lame aku tak bake cupcake, inilah hasilnya...
OK what do you call cakes in cup without the icing?
Ape ape je lah pun... ;P
Janji yum!




And here's my fav photo of the day:

~ Budak comot yang telah melicinkan pemutar dan mangkuk mixer dan cupcake cupcake tu sekalli ~

October 29, 2010 - I guess somewhere deep down inside him still hasn't forgive me for my past...



Aku ini wanita biasa...
Bisa sakit, luka karena cinta.
Dingin sepi kerap menyapa...
Air mata jatuh lukisan raga.

Kadang ku kuat, setegar karang
Kadang ku rapuh, lemah liar merana

Maafkan aku, bila hasratku keliru...
Sulut ghairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta, kekasih...

Maafkan aku, bila hasratku keliru...
Sulut ghairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta, kekasih hatiku...


Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat, setegar karang...
Kadang ku rapuh, lemah, liar merana...

Maafkan aku, bila hasratku keliru
Sulut ghairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta, kekasih

Maafkan aku, bila hasratku keliru
Sulut ghairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta, kekasih
Hatiku… maafkan aku..

October 28, 2010 - How can I...



Make things better?
Be a better person?
Go through this tough phase?
Make myself happy?
Make everyone else happy?
Sleep at night and wake up in the morning like everyone else?
NOT BE MISERABLE EVERY TIME I WAKE UP???

October 26, 2010 - Graduation Day

Entry ni agak lambat... the event actually took place on Sunday, October 24th...
Tapi aku malas giler nak update blog, resize photo dan upload video.
Hari ni baru terasa terajin skit!

After 3 years with Smart Reader Kids, Bubu finally graduated!
Aku pun yippiee!
No more expensive fees every 3 months!
Ahahaha
(teruk btul mama dier)
But seriously, yea. ;P

Yang paling penting, after 3 years, she can read, spell, count, calculate, colour and write nicely AND sing (owh yea, dance too).
Most importantly, speak and understand english.
She's ready for standard 1.
Bring it on!
:P Insyaallah.

Yea la, zaman sekarang ni kalau masuk darjah 1 pun dah ketinggalan susah budak2 nak catch up kan?
Advance segala-galanya.
Bila aku mula fikir, aku yg jadi kalut!
Who doesn't want the best for their children kan?
Or should I say, who doesn't want their children to be the best?

YES. I AM SO PROUD OF MY GIRL!
:D

Even though every now and then, dia kena marah dengan mama sebab tak siapkan homework atau hafal spelling.
It's all worth it now...

OK tak nak cakap banyak2.
She's only 6 anyway.
There's still a looong journey ahead of her.
Tunggu la bile dier dah start belajar add math pulak.
Itu time aku yang pengsan.

I wanna to see you graduate again 13 to 15 years from now OK doll!

~ Pagi-pagi dah suruh aku make up kan... Compulsory kate teacher dier ~

~ The theme this year is 1 Malaysia. So ada Malay dance, Indian dance:Jai Ho ok! Sangat cute, Sumazau dance. Yang Korean dance tu tak tau la kenape... Maybe cause dah semakin ramai Korean kat Malaysia ni kot? Anyway semua pun comel2 belaka. I was entertained ~

~ This year Qis plays the recorder ~

~ The whole school singing Malaysa Satu by Faizal Tahir and We are the champion by Queen. Lagu yang Qis duk nyanyi hari-hari for the past 3 months! ~


~ Princess with mama and daddy ~


~ And of course, her graduation photo. Tak berape clear cause it's a snippet from a video ~

Everything went well... ooowwhhh on a bitching note,
(Sempat nak bitching lagi)
Aku punye lah datang awal nak duk depan and we got the 2nd row...
Jap lagi bila concert nak start, adelah sorang budak kecik ni dalam setahun stengah ke 2 years camtu...
Kedek-kedek kat depan stage bawak belon kepala Upin yang besar tu.
Mak dier bleh plak sengih2 kat tepi cakap kat akak yg duk kat baris depan aku; 'Hehe, sorry la, anak saye ni memang macam ni,'
HELLO She's 2 yrs old. Angkat la bawak gi duk kat seat ko diam2.
Aku tak pi concert ni nak tengok kepala Upin yang besar tu OK!
Alhamdullillah! Jap tu ade sorang abg mai dari belakang sound pompuan tu, 'Puan, mintak maaf belon ni mengganggu lah orang nak amik gambar. Ramai orang nak amik gambar kat belakang tu,'
Haa baru tau.
Mekap je tebal, tapi jaga anak sorang pun tak reti.
Pastu kat tengah-tengah concert mak nye hilang, anak dier yang kecik comey ni da melalak kat depan tu.
Adoi la... Kalau sampai laki aku pun dah sound ' mak dier pun main biar jek' tu memang menyampah tahap gaban kat pompuan bermekap tebal tu.

Astagfirullah Al Azim aku ni kan... tak sedor diri tu pregnen sempat nak berbitching bagai.
OK dah dah.
Kalau ade mase layan la video ni.
Qis's performance and closing act, lagu Malaysia Satu and We are the champion.
;P



October 23, 2010 - Nama baby

Sekejap je dah 27 weeks...
93 more days to go!
Nama baby pun tak confirm lagi.
Jangan jadi macam Qistina dulu, duk standby nama baby boy, sekali girl yg keluar.
Atas katil spital tu gak baru nak cari nama...
Dan seperti maksud namanya, Qis memang seorang yang adil dan berseri...
:)

Tapi susah pulak nak cari nama lelaki yang start dengan huruf Q.
(Kalau la yang keluar ni baby boy)
Adalah jugak cari-cari dengan Daddy...
Tapi sebenarnye kami (saye) tak berapa berkenan...
2 - 3 nama je yang saya rasa OK tapi belum di confirm kan oleh Daddy...

Wahai Daddy... (;P)
Ape kate kalau kite letak nama untuk baby boy:
Qaiser (raja)
atau
Qays (tegas)

Dan
Qaisara (Permaisuri)
atau...ummm emm... Qaisara? Untuk baby girl?
;P

Tak kisah la nama ape pun, janji maksudnye baik and baby sihat...
Tapi ape kate you pertimbangkan cadangan I tuh?
:D

More or less 90 more days to go!
:D
Tak tau nak rasa camne...
After 6 years, excited pun ada, takut pun ada...

October 21, 2010 - At least he had fun, I just tumpang...

Jalan jugak plan nak gi melalak semalam walaupun mood aku agak spoiled.
One of my friend who cancelled said she'll come but then cancelled again at the very last minute.
Not cool.
And Kay (my cousin cum one of BFF) pulak sampai after an hour due to personal reason at home 30 miles away.
At least she's there.
Daddy had the most fun.
What was supposed to be 'me and friends' little outing' turned out to be his little gathering with some of his old friends.
At least the night didnt go to waste.
We (I) went home smiling.
:)



~ So this is Kay and yes she can really sing like a pro ~


~ Yours truly & Daddy ~


~ Daddy and his old superfriends ~


~ Participants of the night (well some of it) ~

And my favorite photo of the day:

~ Abang adik yg 'langsi' ~

This will be our last outing until the baby is born.
Cian baby caye...
Dier gi kaloke semalam yea...
;P

October 20, 2010 - Bencila~~~

Bencila bile plan tak jadi...
Semalam dah plan malam ni nak gi kaloke...
Baru jap tadi one friend called and cancel sebab nak catch early flight to JB tomorrow...
Not long after that, another friend cancelled cause tak dapat permission hubby dier...

Being 6 and a half months pregnant wont stop me from enjoying my life!
Mane tau esok lusa da KO...

Daddy! I am so bored! I wanna go out~~~!
Daddy gi interview. Die balik japgi harus buat muke kesian cam muke Qis kat bawah ni mintak bawak keluar...


October 19, 2010 - Pemergian yang syahdu

Title cam sedih giler je..
Tapi memang aku tak sangka pun menghantar orang gi menunaikan haji ni sesuatu yang memilukan!
Malam tadi Kak Long dan suami dah selamat berlepas ke Mekah.
Since adik beradik Daddy ni memang rapat jadi kami pun pergilah sekali hantar dia ke Lembaga Tabung Haji Kelana Jaya...
Sebelum tu ada sedikit makan-makan dan doa di rumah Along kat Damansara.
Sebaik sebelum berangkat, masa orang masjid baca azan, mula lah sesi sedu sedan...
Memang sedih giler lah time tu.
Susah gler aku nak tahan airmata ni dari meleleh.
Lagi-lagi bila anak Along yang baya Bubu dah menangis teresak-esak.
Tapi makcik maintain OK.
Segan den nak nangeh depan orang ramai.

Qis pun sedih je tengok orang sedih-sedih tapi mesti die tak tau la kenape orang semua sedih2...
Aku pun dengan penuh lemah lembut (podah) meng explain: Mak long nak pergi Mekah... Jauh! Nanti 46 hari anak-anak dia tak dapat jumpa dia...
Qis: 46 hari tu lama ke ma?
Lame... sebulan lebih!

Tapi Qis bukan reti beza pun sebulan lebih dengan seminggu tu bape hari... So takde makne aku nak explain dengan lebih jauh kat sini...
;P

Then off to Lembaga Tabung Haji Kelana Jaya.
Yang berlepas malam ni semua pakej dengan Gemilang je.
Dengan Tabung Haji takde.
Lagipun dorang buat tengah malam buta gini, takde la leceh (panas) orang nak menunggu.
Flight nye pukul 5.30pagi.
Kul 12.00 tengah malam dah berkumpul kat Tabung Haji tu.

Kitorang antara yang terakhir balik. Lepas Kak Long and suami dah selamat masuk ke balai berlepas untuk ke KLIA.
Sempat singgah baazar makan burger. ;P

Semoga Kak Long dan Abg Zizie selamat menunaikan Haji yang Mabrur...


~ Orang yang di rai ~


~ Budak kecik yang sebok... Psst nanti da besar anta ma dgn Daddy gi Mekah yea... ;P ~


~ Perempuan pregnen yang selekeh ~


~ Qis & geng, Ila ~


~ Family ~



Tak sure pulak Tok Ma lap airmata sedih ke or air mata post eye surgery dier ari tu... ;P
Anyway, Mama akan berada di rumah Along sepanjang pemergian Along nanti.
Nampaknye pas ni kerap la aku ke Damansara.

Tu aje...
Jumpa lagi December nanti Long...
Selamat pergi dan balik...

October 17, 2010 - Date night

Semalam tak tau kenape jalan nak Damansara jam!
Lagi-lagi kat MRR2 and it was 9PM.
Tak bergerak langsung.
Sabajela. Sib baik Daddy ni jenis pandai cilok2...
Walaupun kekadang cilok2 sampai buat aku sedikit bengang cause I feel like it's dangerous?
:S

So a 20 minutes trip turned out to be an hour's trip!
Sampai umah kak long sempat makan nasik lemak(2-3 hari ni asik makan nasik lemak je... Semalam nasik lemak for breakfast, dinner & supper! Gumuk..)
Around 11PM we head home.
Tak tau nak gi mana.
Nak gi night market yang kat Danau Kota tu macam malas.
Confirm susah nak cari parking.

Anyway, a few days ago Daddy asked me to download Forrest Gump.
Yeap. Tak tau ape mimpi dier tetibe nak tengok Forrest Gump?
So last night kitorang layan Forrest Gump.
He laughed all the way.
There's something about running that really tickles him.
So everytime Forrest run, he laughed.
And when he laughed, it made me laugh too.



Daddy cakap our baby ni nanti akan jadi 'Star Man'
... apekah? *blink blink*
Dia akan lari satu Malaysia like Forrest Gump and be a star for that.
Daddy memang macam ni.
He has a weird sense of humor.
Sometimes he can really make me laugh.
Maybe that's why I married him.
;P

Anyway, FG is a nice story.
Worth watching it over again.
Aku ingat first time aku tengok citer ni mase aku tingkatan 1 or 2,
Cikgu BM suruh tengok.
Gives you a whole different perspective about life.
And a good laugh.
:)