September 27, 2010 - Jalan-jalan, goofing & monthly check up!

Tadi gi monthly check up kat Kg Bharu...
Sekejap je dah 23 weeks!
Lagi bih kurang 3 months to go jea...
Tak sabar nak jumpe baby...
Dier dah sangat lasak skank! Sekali dier gerak cam buat sparring plak kat dlm neh...
:D
At least I know that all is well...

Qistina's 2nd tooth came out...
Budak rongak saye tak nanges pun... Aku yg cabutkan sendiri...
Geram tgk gigi tu goyang2!
;P
No pic, malas nak transfer...

Balik dari open house kat umah mak long on Saturday, bawak dier gi potong rambut.
Dah panjang dan serabai!
Lagipun dier yang nak potong...
Kan dah chumel skit... ;P




Hari ni malas nak gi office...
Lagipun dah kul 2pm...
Sampai ofis japgi dah kul 3pm...
Pastu kul 6 nak balik meredah jem..
Balik tak yah.
;P

September 25, 2010 - He ruin it again!

And aku dah fed up!!
Kali ni biar aku buat hati kering!
Sebab kau takkan berubah!
SO please go to hell and dont drag me in it with you!

September 20, 2010 - Made in Mutiara

Bukan nye nak citer pasal ape... Nak citer pasal langsir je. ;P
Langsir2 kat umah aku tu tiap tahun made in Maidin.
Maidin2 pun 4-5 ratus gak nak kasi complete satu rumah.
Kaya Maidin time nak raya...

Kalau pi carik kat Nilai ke, Tempah kat Kamdar ke lagi la...
Lagi mahal langsir dari baju raya aku dengan anak aku di totalkan semua.
Tingkap rumah pun nak beraya ye?

So tahun ni aku gigih menjahit langsir...
Sekali lagi mesen jahit antik aku tu berjasa besar dengan aku...
Tak yah nak pakai mesen baru pun boleh.

Langsir tingkap, 5 bulan lepas da settle!
Citer kat sini.
So bila aku cuti2 bulan pose tu, aku jahit sikit-sikit...
Mula-mula langsir pintu neh...
Mencabar gak la aku nak jahit...
Untuk orang yang tak terel cam aku neh, memang mencabar.
Sebab kain dier licin...
Pastu design dia tu embroidered, bila sampai tang situ je kene slow skit kalau tak habis sangkut benang...
Macam pe'el mesen jahit antik aku tu...
So walaupun simple jahitannye, straight aje, kesimpulannye susah gak nak jahit bende yang nampak senang neh...
Tapi nasib baik ukurannya ngam2 je elok.. tak labuh sangat, tak senteng sangat.


Lepas tu aku jahit langsir tengah ni pulak...
Antara dapur dengan dining hall aku...
Kengkononnye terel la nak buat box pleat...
Tapi jangan la tanya aku camne nak ukur.. aku pun dah tak ingat...
Sme buat ikut logic je...
Memang excited la masa nak jahit yang ni.
Design bagai kan?
Tapi untuk seorang amatur macam aku neh memang agak terkial-kial gak aku nak menyiapkannye...
2 hari ok!
Aku rasa klu orang terel tuh tak sampai sehari siap dah langsir nih.
Tapi MIL aku kata dah kira lulus la menjahit sebab bleh jahir langsir ni...
:D
Tok ma memang terel menjahit.
Sme kain dalam umah dier sme dier jahit.
;P


Lepas tu aku buat langsir sliding pulak...
Kalau ikut hati malas je nak buat... takut pun ade...
Kain mahal woo... RM22 semeter!
Kang rosak ke laki aku kata ape plak...
Tapi kalau aku tak jahit kang lagi laki aku kate ape plak..
Da beli kain mahal2 tak jahit, lagi nak beli langsir baru? tak dapek beb...

So aku pun mengconfidentkan diri potong kain...
Dalam hati aku sepanjang aku buat neh ialah, jangan la ko senteng.
Kalau dah senteng nak cover pun tak bleh, da terang2 langsir ni untuk ruang tamu...
Orang datang confirm nampak punye lar!
Buat sebelah pun dah terkial-kial.. tapi under control.


Siap sebelah, time nak buat lagi sbelah tu memang aku wish, sliding door aku ade 2 panel je instead of 4!
Alahai seksa!
Confirm 5-6 tahun lagi baru aku tukar langsir sliding neh...
Tapi Alhamdulillah, elok pulak jadinye takde senteng ke tak cukup panjang ke ape...
Lega mak...
Nasib baik!

~ sila ignore budak bucuk yang tengah landing baek tu ye... ~

Last skali baru aku jahit langsir dapur ni...
Simple je..
Untuk letak kat dapur kan..
Perabihkan balance kain dari langsir sliding tu...
Tapi tak naik la bunga nya sebab kain belakang tuh kaler cream...
Kalau kain belakang tu kaler merah ke, confirm cantik! (kain la yg cantik)
;P


Ngam-ngam sebelum raya siap sme langsir... tu yang kuih homemade ade 2 jenis je tahun ni...
;P
Habis da aku dengan budak bucuk tu kejekan...

Semalam aku buat open house tuk family2 dan kengkawan terdekat je...
Sakit pinggang aku...
Makcik ni da la pregnen, pastu sensorang buat keje kat dapur.
Lepas ni aku tunggu budak bucuk tu besar sket la baru aku wat makan2 lagi...
At least bleh gak dier tolong2 ape yang patut kan?

Settle dah raye.
Esok kembali ke dunia PA.
Pbth.

September 16, 2010 - Tak Paham

Jangan tak paham hati pompuan pregnant...
Kadang saje je tanya, nak ajak berborak...
Jangan la di sergah...
Walau soalan yang di tanya tu, dah di dengar 10 kali...
Hati dia senang sangat tersentuh!

Jangan tak paham hati pompuan pregnant...
Kadang saje je tanya, nak manja-manja...
Layan kan aje! Jangan di marah!
Karang lari bawak hati, airmata da bergenang, susah pulak nak pujuk!

Jangan tak paham hati pompuan pregnant...
Pandang-pandang, jeling-jeling...
Sebenarnye nak di belai.
Bukan anak kecik je perlu kasih sayang!
Ibu yang mengandung pun sama laa...
Ingat senang ke nak bawak anak ko 9 bulan dalam perut?
Pikir pikir lah sikit...

Selagi dia masih ada depan mata, cuba hargai...
Sampai sakit-sakit pinggang pun kerja rumah masih beres.
Pening-pening kepala pun sanggup pregnant sampai 10 kali!
Zuriat kau jugak wahai lelaki...
Cuba picit2 sikit...
Cuba sayang2 sikit...
Cuba manja2 sikit...
Ape salahnye?

September 15, 2010 - Raya Oh Raya!

Alhamdulillah selesai jugak Ramadhan...
Alhamdulillah tahun ni tak de miss satu hari pun aku berpuasa!
We did it baby! Kita puasa penuh!
Maka raya pun nak meriah jugak la... :)

Tahun ni ibu tak berapa menunjukkan ciri-ciri macam nak bangun dari tidur dan memasak...
Jadi di petang puasa terakhir tu aku la yang masak...
Bukan ape pun, cuma rendang ayam dan kuah kacang aje...
Tak sempat nak masak yang lain, dah sakit pinggang...
Mana tak, siang-siang dah kemas rumah berdua aje dengan Qistina...
Itu cerita tak berapa best, jadik tak mau la share kat sini...
huhu
Janji semua selesai dengan baik!

Oleh kerana terlalu penat, di pagi raya pertama baru kami ke rumah Tok Ma...
Selalu malam raya dah sampai... tahun ni lewat sikit...
Janji sampai kan?
Semua dah ada, kecuali family kak long.
Dan kerja aku satu hari tu ialah makan.
Hamek ko, tercirit2 aku malam tu...
Nasib baik satu hari je...
Terkejut perut aku ni agaknye...
Lek lok puasa sebulan tetibe makanan masuk tak henti-henti...
;P

Raya kedua duk kat rumah aje, melayan kawan-kawan yang sudi datang...

Raya ketiga beraya dengan adik beradik ibu pulak...

Tak larat nak balik ke Kelantan tahun ni...
Dengan perut yang besar neh (macam la aku yang drive kan?)
Tapi confirm sakit pinggang punye lah kalau balik Kelantan...
Duk dalam kereta tu 7-8 jam...
Hadoi.. tak sanggup...

Raya keempat bawak Qis ke KLCC...
Duduk rumah aje pun banyak dapat duit raya dier..So awal-awal dah cakap nak beli toys...
Teringat zaman aku kecik2 dulu... Berjalan sehari suntuk baru dapat kumpul RM100!
Dier duk umah je pun bleh dapat angpau banyak...
Huhhh jeles...

Tahun ni dia da besar, puasa pun elok... jadi aku bagi la dia beli ape yang dia nak...
2 set Play-Doh dia borong kat Toys R Us...
Untung la Toy R Us tu raya-raya ni...
Huhu

Raya kelima pulak, baru abang datang beraya dengan kakak(angkat) and wife dier...
Pastu aku pulak gi umah kengkawan makan free...
Memang aku suke makan..
:D
Malam nya terus sambung beraya kat bilik 29 - Red Box... Melalak sampai pagi..
Ngehhehehe
Tak sedor diri tu da semput, nak melalak jugak...
Hari ni hamek ko tido sampai kul 5 petang...!
;P
Celik mata je order pizza...
Cian anak ma terabai satu hari ni..
Nasib baik dier pandai layan diri... Nak makan gi dapur cari ape yang ade kan nak?
:)

Layan je la gambo...

~ adoi la muke tak smenggah Qistina ni kalau amik gambo dengan family... geram betul!And iyer... tema tahun ni ialah Purple.. Kaler paling glamer 2010 ~





























Lupe pulak aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Andai kata-kata aku kat sini ada menyakitkan hati sesapa harap la di maafkan... :D

September 6, 2010 - Bug's Buggin

Rase cam nak demam plak kene ujan tadik...
Batuk selsema tak baek lagi neh...
Alahai... jangan la kau demam... nak raye neh....
* pasrah *

*gagal menggoogle gambar monkey sakit... *

September 04, 2010 - 8:41PM: Kali pertama masak rendang!

The title says it all!
Selama 28 tahun aku hidup kat muka bumi ni, ni la kali pertama aku masak rendang ayam.
Tetibe je semalam terpikir, camne la kalau aku tak pernah masak rendang?
nanti bila ibu atau MIL dah tak ada, siapa nak masakkan rendang untuk aku?
(Saya doakan mereka panjang umur!)

So aku pun google lah resepi rendang ayam.
Aku ni masak memang tak berape nak terel.
Tak reti langsung la senang!
Tapi kalau mood nak masak tu datang memang aku google je resepi nye.
Nasib baik zaman skank ni semua benda bleh di google jek.
Alhamdulillah... setakat ni tak de la lagi masak aku yg out terus!
;P

Tapi rendang ni kalau tak kena caranya memang ke laut.
Mula-mula masak tu suspense je...
Sebab dia belum kering kan...
;P
Dah tu tunggu time buka puasa, nak dengar komen dari daddy
Dier nih bab makan memang cerewet!
Sebab Tok Ma kalau masak perghhh memang terbaik!
Segan pun jadik hilang. Bertambah-tambah aku kalau makan kat umah Tok Ma.
Lelagi tengah pregnen nih.

Anyway, Alhamdulillah...
Daddy bagi thumbs up!
:P
Boley la kite masak rendang ayam raye nih
* wink *

Aku dapat resepi ni dari sini.
Tapi cara dia agak simple sangat jadi aku bega sikit ikut resepi masak rendang daging.



Kalau nak try, ni resepi nye ye...
Senang lah sangat.
Kalau aku pun boleh buat, korang mesti laaagi boleh buat.
;P

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
1/2 kg pati santan [1 biji kelapa]
Garam
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit [mayang halus]
Sedikit gula melaka

Bahan untuk dimesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
15 biji cili api

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil.
2. Tumis cili kering sampai naik minyak.
3. Masukkan semua bahan-bahan kisar, ayam dan gula melaka dan kacau hingga sebati.
4. Bila dah kering masukkan santan, kerisik, daun kunyit dan garam.
3. Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.

Dan ini pulak gambar Bubu yang buat sepah atas katil aku...
Pedas pedas, habis gak sepinggan nasik dia makan...
;P

September 04, 2010 - Mood raya dah kembali!

And he knows how to find his way back to my heart...
:)

Semalam dia beli kan my fav food untuk buka puasa..
Walaupun tak mintak..
That's his way of saying 'Im sorry'...
Susah sangat lelaki ni nak mintak maaf kan?
And they say women are complicated!
;P

Then dalam pukul 11pm dia ajak Bubu pergi cari baju kurung kat Jalan TAR.
'ajak mama sekali,' kate dier...
Padahal aku duk kat sbelah Bubu je tu...
Hehehe aku kan tgh dalam silent mode...
Kalau cakap dengan aku confirm balasannya bisu!

Anyway Bubu tak nak ikut, dah ngantuk.
Dia suruh mama and daddy tolong belikan je.
Aku pulak buat dak je, sampai habis tengok tv, aku tukar baju,
Daddy pun paham and terus keluar.
Atok tolong tengok-tengokkan Bubu yang tengah tidur kat dalam bilik...

Bila dah sampai, dia pimpin tangan aku.
:D
Dalam hati aku tersenyum lebar.
Walaupun muka masih macam monkey yang serabut.


Cam ni lar muke aku time tuh... cantek kan?!
;P

Anyway, selagi tak jumpe baju Bubu, aku tak senang hati.
Macammana nak cari baju sendiri?
Tapi Alhamdulillah... Tuhan permudahkan urusan aku malam tadi...
Dapat la 2 pasang baju kurung untuk Bubu.
And yang paling best, Daddy paid for everything last night.
Pandai kan dia amik hati aku balik?
So we're in good terms now.
I let it go with a light warning... and 3 pairs of baju kurung!
ehheehhe
Tapi neh confirm pagi raya salam sambil air mata meleleh2...
;P

Jalan TAR dah SALE!!
So memang murah sangat2!
Tapi tahan la sesak skit... ramai nye la orang... walaupun dah pukul 1 pagi!
Baju kurung untuk Qis dalam RM35 sepasang.
Not just a simple one tau!
Yang satu embroidered, satu lagi siap sequins...
Sebijik macam yang aku tempah tuk dia 2 tahun lepas...
Kalau tempah dengan kain lagi dah seratus lebih.
*sweat*
Akak kedai tu siap cakap kalau nak murah lagi, pi sana malam raya kul 4 pagi.
Memang dier lelong habis.
Tak koser la makcik nak merayap malam raya...
Nak masak lagi, kemas umah lagi..

Kami ni bukan la orang kaya.
Tapi Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki kami...
Baju Bubu pulak baper bulan sebelum puasa dulu saya dah beli sikit2
So takde la terasa sangat bebannya...
Baru anak sorang... tahun depan tak tau camne gamaknye...
Huhu
Cuma baju raya sendiri je...
Last minute baru nak cari.
Tension tau!
Nasib baik ada.
:D

Orang pregnen kene pakai baju kurung je!
I think la..
Baju lain cam tak sesusai.
Sebab aku tak reti carik kot?
Aku tak berape bekenan dengan baju raya tuk hari raya pertama aku tuh...
Tema tahun ni kaler purple.
Pastu aku beli sepasang dengan daddy, yang aku punye kebaya...
Jangan jadik cam sepupu barney dari Asia sok sudah.
Tak sedor diri tuh pregnen nak beli baju kebaya lagi...
Huhhh

Anyway, selesai pencarian baju raya:
Daddy dah ada 4 pasang,
Qistina dah ada... err tak ingat baper pasang... raya sakan budak kecik nih!
Mama ada... 5 pasang.
Satu pasang baju kurung untuk nenek,
Satu pasang baju untuk atok.
Dan sepasang jubah untuk tokma.
Semua orang ada!
Alhamdulillah!

Here's the loot.


Tak kira la orang nak kata poyo ke ape ke tempek gamba baju raya kat sini.
I dont care.
Asalkan aku happy!
:D

September 03, 2010 - Each tear makes me stronger!

This song is perfect for what ever it is I'm feeling right now...

I am sick.
Must have gotten the bug from Bubu.
:(

Still not on talking terms.



There's something that I want to say,
But I feel I don't know how.
Until I just can't hold it one more day,
So I think I let it out.


You're on my mind more than I may show
You're in my heart more than you may know
And the last thing that I want,
Is for you to fall apart.

You're future will be clearer,
I want you to remember.

In each tear
there's a lesson,
Makes you wiser than before
Makes you stronger than you know

In each tear
Brings you closer to your dreams
No mistake, no heartbreak
Can take away what you're ment to be...

We can't change the things,
That we done, that's in our past.
But fighting won't get us anywhere,
So if you want, then here's my hand...


Every night there is one thing I do
I bow my head and I pray for you

And the last thing that I want
Is for you to fall apart
you're future will be clearer
I want you to remember

In each tear
there's a lesson,
Makes you wiser than before
Makes you stronger than you know

In each tear
Brings you closer to your dreams
No mistake, no heartbreak
Can take away what you're meant to be

You're much more than a struggle that you go through
You're not defined by your pain, so let it go...
You're not a victim, you're more like a winner
And you're not in defeat, you're more like a queen


In each tear
there's a lesson,
Makes you wiser than before
Makes you stronger than you know
In each tear
Brings you closer to your dreams
No mistake, no heartbreak
Can take away what you're meant to be

No no we can't be held down
No no oh no I can't be held down
You can't be held down
We can't be held down

Love

And makes you so much stronger
And makes you so much wiser
In each tear
And you so close to your dreams,
And no mistake, no heartbreak, can't take away you're meant to be

September 2, 2010 - Sabar separuh dari iman?



I was released early from work today.
Pukul 1.30pm dah cabut.
I guess my bosses can see that I was not well.
Rasa macam nak demam.
Lagipun kerja semua dah siap.
It was nice to 'sail' on the road once in a while.
No traffic.

But when I reached home, I wish I am at work.
Things are not good around here every time it's Ramadhan.
For some people, Ramadhan means not eating and just sleep throughout the whole day.
Then they become grumpy.
Marah-marah tak tentu pasal.
Di mana ketenangan aku di bulan Ramadhan?
If this is any other day, I would have scream my lungs out.
I don't mind arguing at all!
But, I am fasting.
Ya Allah, sesungguh nya aku sedang berpuasa...
Kau tunjuk kan lah padanya cahaya Ramadhan.
Semoga tergerak hatinya untuk berubah.
Amin.


I just want to be happy...
It that means living my life without you, so be it.
I will be on silent mode until you change.
This is Day 2.

September 01, 2010 - :(


Hati ini di sakiti lagi...
Kali ini aku hanya diam...
Dan ternyata Tuhan Maha Besar!