April 5, 2010 – MommySitter

Lame tak blog…
Malas.
Project baju kurung saya pun tergendala coz Daddy have to work over the weekends so tak sempat2 nak pergi rumah TokMa.
Tapi adik saya dah bagi website tutorial baju kurung so balik nanti maybe saya akan kerjakan mesin jahit saya tu…

Anak-anak buah saya, Dania dan Danial stayed at my house over the weekend.
Kesian baby kecik diorang masuk hospital sebab infection paru-paru…
Alhamdulillah mungkin hari ni dah boleh balik…
Damia kuat!
Yeay!

Uiih meriah rumah saya weekend baru ni…
While Daddy went to F1 at Sepang, I stayed at home babysitting…
Seronokla Qistina ada kawan main!
Walaupun Dania sedikit nakal tapi semuanya under control…!
Dia cuma di suruh duduk dalam bilik air dengan Qistina sekali saja…
Tak sampai hati nak rotan… nanti sakit kan… baik duduk dalam bilik air je diam-diam…
Itupun sebab diorang main water color semasa saya tidur…
Habis kerusi dan carpet mak long… ;P
Nasib baik boleh ilang bila lap dengan air…
Tapi jenuh…
huhu

Abang pulak tak banyak hal…
Asik ulang DVD Transformers berpuluh kali…
Bila saya tanya, “Ulang lagi bang?”
Jawab dia, “ye lah. Sebab saya suka cerita ni.. dulu ada DVD dia tapi sape entah dah rosakkan,” sambil main kereta mainan yang saya letak kat atas TV…
Petang Sabtu saya bawak budak-budak tu ke kolam renang…
Petang Ahad ke Taman Permainan…
Abang la bosan kat taman tu sebab yang ada semua budak-budak perempuan… ;P
By the time he said he wants to go to the swimming pool, hari dah lewat…
Lainkali ye abang? Datang lah rumah mak long lagi… ;P

So here are the lesson I learnt while being a babysitter to 3 children:
1. Let them play at 1 area of the house ONLY. So that if they make a mess, area tu saja yang bersepah.
2. Let them play. Once they started to play with another thing, ask them to clean up the previous toys so that takdelah nampak bersepah.
3. Don’t leave water colours, lipstick or magic pens anywhere reachable kalau nak take a nap. Kalau taknak tengok rumah jadi macam drawing block bila bangun tido. heeheheh
4. Sedegil mana pun kanak2 tu, bila dia nangis, it makes you realize that she is still a little girl…
5. Do whatever you promise! Or they will remind you every 5 seconds… ;P

And this is what I learnt about Danial and Dania.
1. Danial suka makan telur yang tak nampak kuning (telur dadar). Dan dia pandai ambil nasi sendiri bila lapar. Ada sekali je dia kata ,’malas la asyik amik nasik sendiri,’ nak manja2 agaknye…So mak long la yang tolong amik kan…
2. Danial suka makan biskut Oreo… atau ape-ape yang macam Oreo sebab saya beli biskut Cream-O pun dia panggil Oreo.
3. Dania boleh buat apa aja yang disuruh kalau kita janji nak bawak dia pergi swimming pool or playground bila dah petang. Just don’t let her out of your sight, she will be fine…
4. Dania cakap memang tak cover… ahahah sekali dengan India, sekali dengan Cina kat taman permainan… Mak long buat-buat tak kenal le time tu ye… hehehehehe berterus terang katenye…
5. Dania suka tengok cermin! Selang 5 minit mesti dia masuk dalam bilik Mak Long tengok cermin… Sabarje le… hehehe ;P
6. Dania dan Danial sukaaa sangat minum milo…!

Even though they made me shout a bit more than usual, but I had fun!
I can get used to that!
I’m soo making a lot of babies!
;)

The house is quiet like it used to be now.
:(

So Mak Su: Hantar lah mereka ke rumah saya selalu ye…

2 comments:

Dda Ly said...

hahaha...bagus betul! boleh buat observation lagi..kalau ibu die? tak KUASE!! huhu

balek2 je c princess kte takmo g umah maklong lagi..sbb kne kurung..:P sape suruh nakal..hahah

abang lak, saye suke g umah maklong, next time nak gi lagi..adoiyaiii macam2 hal...

anyway anyhow, thanks so much maklong, sbb tlg tgkkan mike2 tuh..hihihi next2 time kalau ibu ayah die nak honeymoon honeystar, leh ler maklong tlg lgi ye? heeheehee

Mak Long said...

Hahaha ni ler chance aku nak mengenali anak2 buah aku dgn lebih dekat... bile lagi... ;P

Adoiyai...die lagi ske kene rotan dari kene kurung ye... Qistina keneurung ok, ke marah nangis... Dina kene kurung nangis, kene marah die wat dak je... ahhahaah

Tak yah tunggu honeymoon... next wiken hanta lagi ye? :D