April 28, 2010 - Hari ke tiga!

Baru masuk hari ke tiga aku dah busy giler...
Jadi Personal Admin untuk HRSS, dah macam secretary pulak
Kena cover 4 team!
Boss aku pulak asik la meeting...
Bila dia meeting aku kena ikut. Ambil minit.
Bosannya...
Padahal kerja melambak-lambak...
But I must admit.
I'm starting to like this job bit by bit...

No punch card,
Casual wear,
Cheap parking,
Work scope that's totally different than what I've done before...
Learning something new is always fun, no?
I think my Russian and Bangladesh's bosses are cool...
Nothing like dictators and always say, 'it's OK if you dont understand. No worries. Dont be scared to ask,'
Of course I'm never scared to ask.
The only thing I hate is driving through the traffic jammed.

There's still A LOT to learn.
And I might be a pain in the ass for some people coz I ask a lot.
But Hey, Kalau tak tanya, sesat jalan kan?

Let see how it goes.
I hope I can catch things up soon enough.



Gambar office baru aku di hari pertama.
Ofis ni baru je siap.
Staff pun tak berapa ramai lagi.




Ni pulak gambar pantry.
Aku suka betul dengan pantry ni.
Kalau la dapur aku macam ni kan best!

;P

* * *

On the other hand,
Tadi aku keluar ofis pukul 6ptg so takde la sangkut dalam jam sangat...
Balik rumah sempat la lipat baju.
Qistina pun sebok nak tolong,
So dia lipatkan lah seluar dalam ayah dia...
Tiba-tiba dia kata:
Qistina: Ma, kalau daddy pakai spender nih nanti die jadi kuat kan?
Saya : Kuat? Kenapa pulak?
Qistina: (nada serious gile) mama tak tengok ke kotak dier tu? Orang yang pakai spender ni kan kuat.
Saya : ooo kuat ye? (gelak la of course)


Takkan lah dorag nak amik model seluar dalam lelaki badan kurus kering kan...
Kan selalunye badan berketak-ketak...
Alahai anak aku ni...

April 22, 2010 – Good bye friends…

I bought these as a souvenier yesterday.
A cute doughnut keychains for me and Qistina.
It looks good and smells good too!
:P~
Beli masa tengah lapar… sib baik tak makan…!
ehehhe





Tomorrow will be our last day with NCR…
Some of us are still looking for a new job…
And some of us are lucky to have found a new job.
I am grateful to be one of the lucky ones.
I’ll start with BAT next Monday.





I will miss the view,
I will miss the shopping malls around me,
I will miss the traffic free road as we work on shifts.
And most of all I will miss my lovely lovely colleagues.
My friends for the past 3 years.
We laughed and share stories with each others.
Stories about our children, life, family,
We share videos, movies and the love for SATC.
We share the hatred towards our superiors,
The gossip, the sales, the shopping, the pot luck.
Now I feel like crying…
:S

I feel anxious.
New place, new environment, my ability to perform.
New people.
Who wouldn’t be scared right?
I’m too comfortable with everything and then suddenly everything has to change.
The resistance to change.

I have to remind myself, I have bounced back through so many hard times.
I will get through this one. I will!
Time will heal the wound of being apart with you guys.

I know I’m going to miss being able to shop during lunch hour.
Times Square, Sg Wang, Lot 10 and Pavillion…
Imbi and Low Yatt sometimes…

Sigh

Let’s hope for the best.

April 20, 2010 – Shhh… this is a secret!

Suspense je subject title kan…
Secret lah sangat,
Bukan ape, saja nak berkongsi cara-cara aplikasi everyday make up.
Cemburu tengok orang yang bermuka natural.
Tak perlu make-up!
Saya ni kalau sebelum make up muka macam baru bangun tidur!
Kalau tak percaya tengok kat bawah tu…



Mula-mula pastikan muka bersih.
Kalau agak berminyak lap dulu dengan oil blotter.
Saya kerja pagi, so subuh-subuh dah sampai ofis.
Tak kuasa nak make up siap-siap dari rumah.
Nasib baik ada privacy di ofis!



Lepas tu sapukan moisturizer.
Saya gunakan Clean&Clear.
Murah dan betul-betul oil-free!



Lepas moisturizer dah kering,
Saya sapukan pula Olay total effects anti-ageing eye cream.
Al maklumlah, umur da nak masuk 30-an kan?
Terpaksa lah ambil inisiatif untuk elakkan premature wrinkle di sekitar mata!



Bila dah set baru boleh ratakan foundation di muka dan leher.
Sebab kulit saya jenis berminyak, saya guna Revlon Colorstay untuk Combination/Oily skin.
Setakat ini brand ini saja yang betul-betul tahan 8 jam.
Tapi tengok juga kesesuaian dengan kulit muka masing-masing kan?
Kalau rajin boleh setkan foundation tadi dengan compact powder.
Make up akan tahan lebih lama.
Tapi saya ni pemalas. ;P



Kemudian sapukan eye primer di kulit mata supaya eye shadow tahan lebih lama dan tak berminyak.
Saya gunakan make up base saja.
Senang. Boleh guna untuk seluruh muka kalau suka.



Bila asas dah siap,
saya mulakan dengan memakai eye brow pencil warna hitam untuk menggelapkan bulu kening.
Hati-hati jangan sampai terlalu gelap!
Sikit saja dah cukup.
Kemudian ratakan dengan eye brow brush.



Sapukan basic eye shadow.
Kalau pandai boleh juga gunakan berus.
Di sini saya gunakan warna cocoa.
Untuk guna hari-hari saya suka brand Elianto.
Murah dan terang warnanya.


Kemudian saya gunakan berus untuk apply warna hitam di hujung kelopak mata untuk berikan effect 3 dimensi.
Kalau malas saya skip langkah ini dan guna satu warna saja.
;P


Lepas tu pakai eye liner.
Dulu saya suka gunakan liquid eye liner.
Tapi warnanya terlalu terang dan nampak tidak natural.
Lepas cuba pencil eye liner, saya terus terpikat!
Ia cuma highlight kan mata dan tidak terlalu terang.
Sesuai untuk siang hari.
Step terakhir untuk mata, sapukan mascara secara zig-zag.
Baru lah rata dan tidak bergumpal.

Ha lepas mata dah siap, sapukan blusher di pipi untuk nampak fresh!
Tapi ingat, jangan gunakan warna yang terlalu terang!
Nanti macam badut pula.


Dah nak siap pun.
Sapukan lip balm pada bibir.
Untuk kelembapan dan warna lipstik akan nampak berkilat!


Akhir sekali sapukan lipstik.
Saya suka warna yang natural dan tidak terlalu ketara.
Jadi saya gunakan Revlon Super Lustrous Lipstick Crème 130-Rose Velvet.


Dah siap!
Barulah saya tak nampak macam orang baru bangun tidur!
Untuk touch up cuma hilangkan minyak dengan oil blotter dan sapukan sedikit compact powder jika perlu.

Jangan salah anggap,
saya cuma berkongsi cerita…
jauh sekali dari profesional!
Kalau ada tips yang bagus, boleh lah share ye?

:P
Semoga hari anda ceria!

April 19, 2010 – Follow up!

Ini cuma entry follow up…
Malas betul saya nak upload photos di rumah.
Connection wireless memang macam hampeh!
;P

Ini photo hari Jumaat lepas, outing bersama maksu dan anak-anak buah saya…






Ini pula photo sambutan harijadi anak-anak buah belah Daddy pada hari Sabtu di Serendah.
Kerek betul Qistina bila dengan kawan-kawan dia yang ramai kat sana,
Nak ambil gambar pun susah!






Ingat nya nak tidur di Serendah, tapi hadiah kasut untuk Aisya tu tak muat pula,
So nak kene tukar. Kalau tidur di Serendah confirm hari Ahad balik lewat.
So pukul 1.30AM kami bertolak.
Hujan selebat- lebat nya di KL.
Syukur selamat sampai di rumah dlm pukul 3.30AM…

Dan ini pula gambar mesen antik saya mengerjakan kain untuk jahit langsir…
Nasib baik maksu terel menjahit…
Kalau tak tak tahulah nak tanyakan pada siapa…
;P



~ Langsir lama ~



~ Langsir baru ~



Tengok lah langsir bilik saya yang lama tu,
sebenarnya langsir tu untuk 4 panel, saya potong kan setengah.
Tu yang nampak macam tak cukup kain,
memang tak cukup pun!
Tak senonoh betul untuk rumah berkeluarga kan…?
Tu yang tak menyempat-nyempat, balik rumah terus jahit!
Daddy kata cantik…
:)
Dah dia suruh buat kain cream ni untuk tingkap saja,
pintu pakai yang lain,
sliding door pakai yang lain…
Huhu

Tak sabar saya nak balik rumah lepas kerja ni dan jahit langsir untuk tingkap yang lain.
Ada interview dengan Scomi pukul 3PM.
Temankan kawan saya interview pukul 4.30PM…
Huhu lewatlah saya sampai rumah hari ni…
:S

Apepun doakan untuk yang terbaik!
:)

April 17, 2010 - Busy Saturday

Semalam dapat jugak pergi beli kain langsir dengan maksu.
Seronok, meriah sebab adik bawa 3 org puteri n putera nye...
Penat sebab susah betul nak pilih kain!

P/S Mekasih ye maksu belanja makan... *shy* patutnye aku yang belanja... nanti next round aku belanja pulak ye... ;P

Balik rumah terus tak menyempat-nyempat nak jahit langsir...
Langsir bilik aku tu buruk benar...
So with patience and guidance from mak su, siap juga langsir bilik aku.
Tapi malas nak post gambar hari ni...
Lainkali ye?

Tadi Daddy kata kain cream tu buat langsir tingkap saja,
pintu pakai kain yang lain.
Huhu Pening.
Nampaknye terpaksa la arrange second trip untuk borong kain...
Ehem, ehem maksu, nanti bila aku dah loaded skit kite pergi borong lagi ye... please.
;P

Apepun mekasih maksu sebab teman aku beli kain dan ajar cara-cara nak buat langsir...
Kalau tak sampai sekarang la bilik aku berlangsir hodoh...
;P

Tak sabar nak jahit skirt untuk Qistina pulak...
Tengok kat sini... huhu lagila geram di buatnye...
Sabar mak long, sabar, jangan gelojoh...
;P

Hari ni nak pergi ke rumah Tok Ma,
Nak sambut harijadi anak buah aku, Aisya.
Daddy kata nak singgah Wangsa Walk sekejap.
Tengok la kalau sempat.
:)

April 15, 2010 - OMG!!!

Syukur Alhamdulillah!
I still cant believe I got the job with BAT!
That good news woke me up from my nap just now.
We're negotiating on the salary.
I hope the outcome will be good.
:D

I couldnt stop smiling...

Now.
Should I go to the interview with BASF and Scomi on Monday?
Hmmm

April 14, 2010 - Cuti

I'm on leave today till Friday.
:)
Habiskan cuti.
Minggu depan minggu terakhir saya dengan NCR.
I'm gonna miss my colleagues.
The faces I see everyday for the past 3 years.

My interview with Scomi has been postponed to Monday.
Yesterday BAT called and said they'll finalize the hire by evening.
No call from them.
I guess I already know the answer to that one.

Cuti-cuti ni lah masa nak kemas rumah,
tukar cadar, dah kepam!
Dan buat ape yang patut.
Memang cadang nak bermalas-malasan je kat rumah dan tidur sepanjang hari.
tapi bila dah cuti rasa sayang pulak nak buang masa dengan benda yang tak berfaedah bila ada banyak benda boleh dibuat.

Saya nak lipat baju, mandi, ambil Qistina dari sekolah and do some grocery shopping.
Tak sabar nak pergi beli kain dengan Mak Su hari Jumaat ni!
Dapatla saya hiaskan rumah dengan langsir baru!
:D

P/S Shower AFTER you vacumed the house!

April 12, 2010 – The first so-called-dress

I tried to sew a dress for Qistina last week.
Memandai-mandai sendiri.
No pattern whatsoever.
And the skirt turns out to be not as twirly as I imagined it to be.
Hmm
But she liked it…
as long as the ribbon is tied to her own liking.

She doesn’t like the dress tube style.
so she forced a smile;













She definitely likes it this style tho,
look at how she smile and posed for the photo!
















I will definitely be making more dresses and skirts for her!

p/s interview with Scomi this Thursday… *sigh*

April 8, 2010 - Unmotivated and sick

My state of mind is not very good today.
I am highly unmotivated.
I’m tired of looking for a new job & attending interviews,
Waking up at 5am to go to work that is going to end in 2 weeks time.
I just don’t want to do anything anymore.

The interview with BAT went well in a sense that I managed to answer every question.
But I was competing with an internal candidate.
My experience in Human Resouces tells me that they interviewed an External candidate to fulfill the Labour Policy which is - A company has to open the position externally and interviewed an external candidate before they can offer the position to an internal.
And they didn’t call me yesterday so I guess I don’t have a chance.
Fine.
I need a big break anyway.

On another hand, I feel like something is wrong with my body system.
Heaty maybe.
I sweat almost all of the time.
I have ulcer at least 2 at a time – Almost all of the time.
I have 5 right now. So it’s fustrating cause it’s impossible to eat.
:(
And a serious case of anxiety.
I think I might have hyperthyroidism.
Yes. I googled it up.
But I’m too scared to do blood test. Just hate needles.
Lately I couldn’t sleep well and it’s driving me crazy.
So maybe I might just go and do the bloody blood test anyway.
Later.
Later later.

Sucks to be me right now.

Daddy’s always working late.
He even works on Sunday.
We barely have time to chat.
It’s sucks not to have someone to share your daily stuff with.
Sucks.

Inspite of everything that sucks, I’m looking forward to tomorrow.
Going out with my BFF, Jasmine and Dayang.
We’re going clubbing together for the last time because Mine is going to Dubai somewhere in the middle of April.
Gonna miss her.
I need a break. Remember?

April 6, 2010 - Another one!

Yesterday I received another call from British American Tobacco.
They told me that the position I interviewed for earlier has been filled with another candidate.
However there is an opening for HR Admin position – to be supporting the center,
And they invited me for an interview.
Today at 2pm.

So wish me luck… again.
I hope this will be the last time I’m going to Bukit Jalil as an interviewee.

I hate to drive.
Job hunting is tiring.

April 5, 2010 – MommySitter

Lame tak blog…
Malas.
Project baju kurung saya pun tergendala coz Daddy have to work over the weekends so tak sempat2 nak pergi rumah TokMa.
Tapi adik saya dah bagi website tutorial baju kurung so balik nanti maybe saya akan kerjakan mesin jahit saya tu…

Anak-anak buah saya, Dania dan Danial stayed at my house over the weekend.
Kesian baby kecik diorang masuk hospital sebab infection paru-paru…
Alhamdulillah mungkin hari ni dah boleh balik…
Damia kuat!
Yeay!

Uiih meriah rumah saya weekend baru ni…
While Daddy went to F1 at Sepang, I stayed at home babysitting…
Seronokla Qistina ada kawan main!
Walaupun Dania sedikit nakal tapi semuanya under control…!
Dia cuma di suruh duduk dalam bilik air dengan Qistina sekali saja…
Tak sampai hati nak rotan… nanti sakit kan… baik duduk dalam bilik air je diam-diam…
Itupun sebab diorang main water color semasa saya tidur…
Habis kerusi dan carpet mak long… ;P
Nasib baik boleh ilang bila lap dengan air…
Tapi jenuh…
huhu

Abang pulak tak banyak hal…
Asik ulang DVD Transformers berpuluh kali…
Bila saya tanya, “Ulang lagi bang?”
Jawab dia, “ye lah. Sebab saya suka cerita ni.. dulu ada DVD dia tapi sape entah dah rosakkan,” sambil main kereta mainan yang saya letak kat atas TV…
Petang Sabtu saya bawak budak-budak tu ke kolam renang…
Petang Ahad ke Taman Permainan…
Abang la bosan kat taman tu sebab yang ada semua budak-budak perempuan… ;P
By the time he said he wants to go to the swimming pool, hari dah lewat…
Lainkali ye abang? Datang lah rumah mak long lagi… ;P

So here are the lesson I learnt while being a babysitter to 3 children:
1. Let them play at 1 area of the house ONLY. So that if they make a mess, area tu saja yang bersepah.
2. Let them play. Once they started to play with another thing, ask them to clean up the previous toys so that takdelah nampak bersepah.
3. Don’t leave water colours, lipstick or magic pens anywhere reachable kalau nak take a nap. Kalau taknak tengok rumah jadi macam drawing block bila bangun tido. heeheheh
4. Sedegil mana pun kanak2 tu, bila dia nangis, it makes you realize that she is still a little girl…
5. Do whatever you promise! Or they will remind you every 5 seconds… ;P

And this is what I learnt about Danial and Dania.
1. Danial suka makan telur yang tak nampak kuning (telur dadar). Dan dia pandai ambil nasi sendiri bila lapar. Ada sekali je dia kata ,’malas la asyik amik nasik sendiri,’ nak manja2 agaknye…So mak long la yang tolong amik kan…
2. Danial suka makan biskut Oreo… atau ape-ape yang macam Oreo sebab saya beli biskut Cream-O pun dia panggil Oreo.
3. Dania boleh buat apa aja yang disuruh kalau kita janji nak bawak dia pergi swimming pool or playground bila dah petang. Just don’t let her out of your sight, she will be fine…
4. Dania cakap memang tak cover… ahahah sekali dengan India, sekali dengan Cina kat taman permainan… Mak long buat-buat tak kenal le time tu ye… hehehehehe berterus terang katenye…
5. Dania suka tengok cermin! Selang 5 minit mesti dia masuk dalam bilik Mak Long tengok cermin… Sabarje le… hehehe ;P
6. Dania dan Danial sukaaa sangat minum milo…!

Even though they made me shout a bit more than usual, but I had fun!
I can get used to that!
I’m soo making a lot of babies!
;)

The house is quiet like it used to be now.
:(

So Mak Su: Hantar lah mereka ke rumah saya selalu ye…