March 22, 2010 – 1st Sewing Project!

Weekend baru ni Daddy kena kerja – both Saturday & Sunday.
Jadi saya dengan Bubu pun duduk kat rumah je…
Mengerjakan mesen jahit antik saya…

Since I’m still new with sewing machine,
Saya mulakan dengan menjahit sesuatu yang simple dan straight.
Cushion cover!

Biasanya orang yang baru pertama kali mencuba akan buat sesuatu yang simple…
Like one coloured cushion cover kan?
But I am very ambitious!
Dah nak buat design ber-borders bagai.
Memang mencabar.
Nak jahit straight pun jadi senget benget.
Dan bahagian zip sangat messy!
Sebab saya tak tahu macammana nak jahit.
So pakai hentam je…
Then terfikir pulak nak tengok macammana dorang jahit zip kat cover lama dan saya pun tiru…
Semenggah la skit rupenye tapi masih tak kemas…
Practice makes perfect kan?

Hasil nye;
Tadaa…!
Meriah sikit sofa coklat saya yang uglie tu kan?






Saya gunakan kain cotton warna maroon yang saya kirim dari adik saya,
dengan kain cotton petak2 merah dan putih yang saya beli di Bandar Baru Ampang dengan Bubu,
Mulanya nak letak reben sebagai borders tapi reben yang saya beli tak cukup panjang jadi saya gunakan kain felt warna merah yang saya beli dari Daiso aje.

Oklah untuk seorang amateur kan?

Saya tak sabar nak jahit langsir pulak!



3 comments:

Dda Ly said...

yeayyy cik nanie dah pandai menjahitttt!!! sangat cantik!

Dda Ly said...
This comment has been removed by the author.
mak long said...

tak pandai... pakai hentam aje... ;P