March 25, 2010 – Addicted and confused

2-3 hari ni asik gatal tangan nak menjahit je…
Dua hari lepas habis patah 2 batang jarum aku kerjakan masa jahit kaki seluar jeans aku.
Nak tunjuk terel konon kan…
;P

Semalam aku jahit alas sofa dengan baki kain dari cushion cover hari tu.
Semata-mata nak melepaskan gian.
Tapi aku ni kena banyak belajar bersabar.
Tak cepat je, jadinya tak semenggah.
Tapi bilaa tengok macam nak celebrate Chrismast pulak!
Terlalu merah?



On the other hand, Daddy asik kerja overtime je…
Kesian.
Boss kepala tak betul.
Sabar je lah kan?

Semalam daddy balik pukul 2 pagi.
Sempat aku tanyakan mengenai hasrat aku nak sambung belajar tu.
Daddy sokong 100%!
Katanya boleh jadi contoh yang baik untuk Bubu yang akan masuk darjah 1 tahun depan.
Hm kepala otak aku ni dah berkarat.
Boleh ke study?
Tak confident dengan diri sendiri… Macammana?
Tengok sample soalan assessment subject math pun dah menakutkan.
Boleh ke aku ni?
InsyaAllah!
Aku mesti cuba sedaya upaya!

Aku masuk ofis lewat hari ni.
Overslept.
Tak ada kerja yang nak di buat pun.
Tunggu masa je.
Pukul 1 balik.
Malas nak tunggu lama-lama…
Boleh lepaskan gian menjahit!
:)

March 22, 2010 – 1st Sewing Project!

Weekend baru ni Daddy kena kerja – both Saturday & Sunday.
Jadi saya dengan Bubu pun duduk kat rumah je…
Mengerjakan mesen jahit antik saya…

Since I’m still new with sewing machine,
Saya mulakan dengan menjahit sesuatu yang simple dan straight.
Cushion cover!

Biasanya orang yang baru pertama kali mencuba akan buat sesuatu yang simple…
Like one coloured cushion cover kan?
But I am very ambitious!
Dah nak buat design ber-borders bagai.
Memang mencabar.
Nak jahit straight pun jadi senget benget.
Dan bahagian zip sangat messy!
Sebab saya tak tahu macammana nak jahit.
So pakai hentam je…
Then terfikir pulak nak tengok macammana dorang jahit zip kat cover lama dan saya pun tiru…
Semenggah la skit rupenye tapi masih tak kemas…
Practice makes perfect kan?

Hasil nye;
Tadaa…!
Meriah sikit sofa coklat saya yang uglie tu kan?






Saya gunakan kain cotton warna maroon yang saya kirim dari adik saya,
dengan kain cotton petak2 merah dan putih yang saya beli di Bandar Baru Ampang dengan Bubu,
Mulanya nak letak reben sebagai borders tapi reben yang saya beli tak cukup panjang jadi saya gunakan kain felt warna merah yang saya beli dari Daiso aje.

Oklah untuk seorang amateur kan?

Saya tak sabar nak jahit langsir pulak!



March 19, 2010 - Bubu In Wonderland

Bubu followed me to work yesterday and today…
Just because she likes to play with the whiteboard.
And everyone in the office is just too nice towards her lah…
Thanks guys!



Bubu and the expensive play book Nicole bought for her...
Baik hati sungguh kawan saye yang sorang tu...
I wont buy Bubu something that expensive.



Today we watched Alice in Wonderland,
Johnny Depp sangat memikat hati… even though he looks like this:


He plays the Mad Hatter.
I love the movie.
Who ever likes Alice in Wonderland will like the movie.
Children will not though.
It’s more like an adult version of Alice in Wonderland.
Bubu wants to go back after 30 minutes.
So.
;P
We stayed till the end anyway.

I’m in the middle of my first sewing project.
Cusion cover.
Maybe I can finish it over the weekend.
Nantikan hasilnya dari saya yang pertama kali menjahit dengan menggunakan mesen jahit ni ye...
;)

March 16, 2010

Bubu: mommy, please take me. I love you.

And it was 12 midnight!
Hence I’m sleepy today.
:S

March 15, 2010

We spent our Saturday at home.
Adik datang melepak dengan anak-anak buah kesayangan saya sebab rumah dia takde electric.
So we just hang out, I cook, and hang out…
Bila hari dah petang, saya bawak budak-budak pergi swim.
Baru la saya rasa macammana ada anak 4 orang.
Hehehe.
But it was fun.
I can definitely get used to that.
So.
Da, rajin-rajin la bawak budak-budak melepak di rumah saya ye…
;P

Saya masih merajuk dengan Daddy sebab dia tak jawab call saya on Friday night.
I got very jealous and assumed that he was out with a girl.
Silly me.
But then, dah lah saya merajuk,
He came back on Saturday night with a new pair of shoes.
For himself!
Lagi lah saya ni fikir yang bukan-bukan.
Kerja tapi sempat bershopping bagai.
Half part of me said, takpe lah, dia kan dah belikan mesin jahit dan handphone baru untuk you, ape salahnya dia beli kasut untuk diri dia sendiri…
Unfortunately another half of me was very jealous!
Drama lah sekejap.
So I told him, next time if you want to buy something for yourself, buy something for me too…
If you buy something for me, baru la I tau u tak jalan dengan girlfriend ke ape.
Ye la, takkan la jalan dengan girlfriend nak belikan barang untuk bini sendiri kan?
I feel silly after reading what I wrote.

Lelaki tak boleh percaya 100%.
Jealous itu bagus!
Kan?
:S

On Sunday, pagi-pagi lagi kami dah bangun.
Nak pergi repair mesen jahit saya yang ‘rosak’ tu kan?

Lepas mandi, tiba-tiba saya rasa macam nak potong r ambut.
Rimas. Dah panjang sangat.
Princess saya pun sebok nak potong rambut.
Da lama dia sebok nak potong rambut.
Sayang lah.
Dari baby dia tak pernah potong rambut.
Lepas potong confirm curl kat bawah tu semua hilang.
But anyway we went to the saloon.
She was smiling the whole time.
Dia suka sangat dengan rambut baru dia.
And I must admit,
She looks neater.
Owh I cut my hair too,
They said, rebonding is sooo out!
So I cut my hair shoulder length, layered.
;P



Before



After

Then off to Serendah.
Singgah kedai Singer tu,
Uncle tu try terus ok.
Rupanya mesin saya tak rosak pun,
Cuma kena adjust tempat laluan benang tu, bagi ketat.
Bodohnya saya…
Mesin jahit pertama kan?
Daddy pulak ejek-ejek saya…
Tak baik tau!
Hmm

Princess saya tak ada ni,
Dia di Serendah di rumah Tok Ma dia.
Cuti sekolah kan, ramai sedara-sedara dia kat sana.
Just now she called, crying.
Main lari-lari then jatuh.
Kesiannya anak saya.
I feel bad that I couldn’t hug her when she cried.
:S
Tapi rasanya, bila dah lama-lama nanti oklah dia.
I hope so.
Tak tau bila Daddy nak pergi ambik dia.

Bored in the office.
5 more weeks to go.

March 11, 2010

My princess is going on a school trip to HighFive Breadtown in Shah Alam.
Risau tak terkata hati ni…
Last year sekolah dia buat trip ke Petrosains di KLCC pun dah risau.
Ini kan pulak ke Shah Alam.
Maybe I worry too much.
I hope she’ll have a lot of fun.
Be safe darling baby…
:S

Daddy got a new job with Kajima (M).
As usual, dia suka sangat dengan kerja baru dia…
At least this is an establish company.
Tak ada lah dia di maki-maki dengan boss dia tak tentu pasal.
Big company kan ada ethics and compliance.
Tengok lah lagi 2-3 minggu kalau dia serasi dengan kerja di company baru ni.
Today he has to go to Ulu Tiram Johor.
Balik hari.
Be safe Daddy!

I still havent heard from BAT.
Maybe belum ada rezeki.
If things go well with daddy’s new job then I can just stay at home after the RIF.
We can make babies!
:D
If not, I will not stop looking.
There’s a lot of opportunities out there.

On the other hand, mesen antik saya…
:(
Tak sempat nak try, dah rosak…
Something is wrong dengan sekoci dia.

Bahagian atas nampak ok...


Benang atas yang berselirat kat bahagian bawah kain

Jahitan benang bawah tak lekat, benang atas pulak jadi berselirat kat bawah.
Sedihnya saya…
Dah berpuluh kali cuba buka dan pasang semula sekoci dia tapi still sama.
Daddy kata kalau dia free hujung minggu ni nak hantar semula ke kedai Singer tu di Rawang.

Sementara tu apa lah saya nak buat kat rumah kan?

March 8, 2010

I had a blissful weekend!
On Saturday my abah have a family meeting at Dato Keramat.
My princess wanted to follow him because she wants to play with her friend, Nurin.
So we drop them off and then off to Wangsa Walk Wangsa Maju.

Dating time!
;P
After lunch, kitorang pergi tengok phone untuk Tok Ma.
Niatnye nak beli yang murah aje.
Sekali ter-beli phone untuk diri sendiri!
It’s about time I change my phone anyway.
My N70 is almost 3 years now.
And I don’t fancy a Blackberry or Iphone.
Too… ‘young’ for me I guess.
So,
I heart…


Thanks Daddy!

Singgah home décor shop.
And bought a vintage clock for Tok Ma,
Nak bodek sebab nanti nak minta dia ajar aku menjahit kan? ;P
And 2 table lamps.
I heart these table lamps!


Later around midnight we head off to Tok Ma’s house and spend the night there.
I couldn’t sleep.
We. Couldn’t sleep.
1- Banyak nyamuk!
2- The electric kept tripping. So we have to get up and turn it back on. Kalau tak tahan la panas dgn nyamuk.
So I feel asleep around 6.30am and woke up around 9.
:S


I’m so glad that this baby is finally mine!
Even though it can be considered as antique.
I love it!
That afternoon beli barang-barang jahitan and terus belajar menjahit baju kurung dengan tok ma.
Lesen number 1 = potong kain.
Kacang goreng!
This is the hardest part, for me.
Jahit keliling leher.
Never knew it’ll be so hard to sew a circle with a sewing machine!
Nampak macam senang kan?
So this week aku kena hantar kain untuk jahit tepi dan practice jahit bulatan.
;P
Susah tau! Nak jahit bulatan tepi leher nih!


Tapi nasib baik Tok Ma nak ajar aku menjahit.
Anak dia pun pergi sekolah menjahit.
;P
Terime kasih Tok Ma!

Itu weekend aku.
Tadi aku pergi Interview dengan British American Tobacco di TPM Bukit Jalil.
Kalau ada rezeki aku dan keluarga, dapat la kerja tu.
Doakan ye!
:P

Since I’m a lousy the driver, it’s an achievement to drive from KL to Bukit Jalil!
Yeay me!
And thanks to google map also.
And Daddy for showing me the way on Friday night.
:)

Hoping for the best!

March 5, 2010

I have requested the interview to be scheduled on Monday.
1- I hope I get it.
2- I hope they don’t mind waiting until May so that I can take the severance compensation.

But I will just go if the offer is worth it.

It’s Friday.
I am looking forward to the weekend.
I want to bring back my new sewing machine!
That is if Daddy doesn’t have to work on Sunday.
He said he might be busy this weekend.
:S

March 4, 2010

Back to work.
Lazy.

I got an interview with British American Tobacco at Bukit Jalil.
The only problem is I don’t know how to get there.
I’m a lousy driver.
Especially if I don’t know the way.
:(

Maybe I’ll just take the LRT
Maybe I’ll go next week, Monday.

Wish me luck!

March 3, 2010

Saye pulak yang excited lebih-lebih.
:)

So today we gave Baby Damia a visit at Naluri.
At 2.05kg, she’s sooo tiny!
Congratulation baby sister!
Have to catch up with you now!
I still wonder what her secret is really.
Finishing her degree, with 3 kids on tow plus tiny Damia, working, mommy-ing,
One word;
Wow!

:P


My Princess and the baby and my mom at the back.

Newest family member - Nur Addriana Damia.

On the other hand, Abiey’s standard 1’s registration is settled. For now.
Thank God!
All I have to do now is go back in August to confirm.

After 6 days off, I’m soooo not in the mood to go back to work tomorrow.
But then Nicole said my supervisor will be on leave tomorrow and Friday.
So they’ll be happy to log in for me.
That means I can come in late.

2 months more with NCR.
I am actually counting the days.
I could get use to being a full housewife.
Send my princess to school.
Stay at home, sewing and crafting during the free time and do house chores.

Totally bliss.

But if I look at the situation financial wise,
I might change my mind later.

We’ll see.

She's here!

Hello my new niece...
Welcome to this world Nur Addriana Damia!

Yep.
My sister gave birth to her fourth child at about 8.23pm.
Can't wait to see them!

:)

March 02, 2010

Lepas Abiey gi sekolah it's time to do house chores since I’m on leave.
Surprise surprise.
Tommy, the house cat has given birth to 5 cute kittens kat belakang rumah,
Next to my washing machine.
House cat tau bukan our pet.
Well not really.
Because we don’t really keep her.

Dulu mak dier pun beranakkan dier kat tempat yang same.
Agaknye keturunan dier memang suka beranak kat rumah kitorang.
So I spend 10 minutes trying to figure out how to move them to a safer place.
Sebab aku nak basuh baju.
Takut nanti dorang kene air pulak.

First reaction: geli
After 10 minutes: kesian
Then: sewel sebab aku cube cakap dengan kucing tu.

‘Tommy, masukla dalam ni. Nanti anak-anak kau kena air,’

‘Degilla ko ni Tommy,’


After half an hour I gave up.
Load the dirty laundry into the washing machine and then stood there for what feels like forever to see if the access water could get to the cat and her kittens or not.

Nasib baik ok.
Kalau tak I don’t have a back up plan.
:S



On the other hand,
Jap lagi I have to go find a cyber café to print out the registration slip.
An attempt to print it at home failed, because the roller rosak ke ape so the printouts became comot.

And then, I have to go to school #2 again to submit.
Hopefully it can be settled by today so that tomorrow aku boleh bermalas-malasan kat rumah.
;P

And lastly, fetch my princess from school.

March 1, 2010

Amik leave 3 hari kononnye nak register sekolah rendah Qis untuk kemasukkan darjah 1.
Was ready to register since January.
Call sekolah tu dah 2 kali.
But was disappointed when the teacher told me to go to the other school at the other end of the housing area.
Yes it is nearer.
But appreciate it if they could inform me earlier to save time.
Plus, sempat la nak discuss dengan Daddy.
Kalau nak hanta Qis pergi sekolah #1, bleh je pakai alamat kawan2 yang berdekatan.

So I went to the other school anyway.
And guess what,
They told me that I need to register online, print the slip and go back again with the required documents.
And they expect all parents who walked in for the first time to know all this.
Teachers.
Hated them since I was 6 years old!

Nasib baik cuti 3 hari.
Sempat lagi buat ape yang patut tomorrow.

Another thing to consider.
Have a chat with the principal of Smart Reader’s Kid B.I just now.
And she said that a lot of parents’ yang register with school#1 ended up frustrated.
Because the teachers are not committed.
They’ll be busy promoting pusat tusyen masing-masing.
So it is better to send her to school #2.
Education wise School #2 is better.

Tapi satu suara lain kata, discipline wise, school #1 is better.

This is one of the times when our decision as a parent really matters.

But in the end I guess it’s up to us to educate our child with the best moral value and education.
Right?
I will keep on trying to be the best I can to be a good parent and to give the best of everything for my only child.
And the rest is up to Him to arrange.

InsyaAllah.

Amin

I hope this is sufficient.

February 28, 2010

Something happened yesterday so we didn’t go to Ma’s house.
We went there this morning instead.
And surprisingly, I had a good time.
And for the first time in 6 years of marriage, I cook at my in-law’s place.
Goreng cekodok je pun.
It’s a good start still kan?
That is if goreng cekodok can be considered as cooking.
Oh and I learn how to cook Siakap 3 rasa from her.
That was our dinner.
Yum.

I am going to buy a sewing machine.
My MIL is going to book it for us tomorrow.
Although it’s an old Singer model.
Secondhand for RM420 including an electric paddle.
Good enough for a beginner like me.
They have to polish it first.
Next week baru pergi amik.

Yes.
I want to learn how to sew.
With my mom-in-law.
Maybe sewing can bond us.
InsyaAllah.

Can’t wait.