27 June 2016 (22 Ramadhan) - As long as they are happy...

Less than 2 weeks to Aidilfitri...
As usual, I am the busiest around this time of the year...
Anak nak masuk sekolah pun tak busy camni...
Memang cuti weekends tak sempat la nak duduk depan TV lepak² ke ape...
I will be outside most of the time...

Hari Sabtu lepas gigih pergi Spotlight jugak... Nak beli kain langsir...
This time dah siap ukur size semua...
Dah siap atas bawah...tinggal kemaskan bahagian tepi je...
Im so happy! Spent RM200++ on the curtain... this is for the sliding door...
Aku rasa murah la... hopefully can last for another couple of years...

Then took Qishie to the clinic coz she has been complaining of chest pain... I suspect its just gastric...
Since Qishie pun bagi vague description je to the doctor, so the doctor advised us to do ECG...

Lepas tu lari pergi ke Jalan TAR jap dengan Mr H...
We parked at Dang Wangi and took LRT to Masjid Jamek...
Kalau nak drive pergi sana memang carik pasal...
And berbaloi coz the same skirt that we saw at Ampang Point was only RM35... Compared to the price at Ampang Point, RM69.. Compare to the price at AEON Alpha Angle, RM89... sheesshh

Then we rushed home to buy them some food for nenek and the kids buka puasa...
Atuk buka puasa kat rumah Uncle.. nenek as usual tak nak ikut...
So duk rumah with the kids...
Nak beli McD, sekali McD kat depan International School tu tutup pulak..renovate..
So we bought KFC instead...
Then we rushed to Seri Kembangan... Dah janji dengan kawan² Mr H nak buka puasa sama...
Sampai sana da pukul 7PM... but Chop N Steak managed the food well...
The food arrived right before azan Maghrib... and the drinks came shortly after...
My chicken was a bit dry...overcooked... but it was OK...

On Sunday, pagi² (well, takde la pagi sangat) dah pergi TESCO stock up groceries dulu...
Then bawak my parents and the kids to AEON Alpha Angel shopping barang dorang pulak...
As long as they're happy, Im happy...
I'll worry about the rest of the month Later...
Haha

Dapat la ibu and atuk baju sepasang and kasut...
Dah itu aje yang dia berkenan...

Happy faces

After that, ngam ngam gerak ke Chop N Steak Kg Bharu...
Semalam Chop N Steak Seri Kembangan, hari ni Chop N Steak Kg Bharu plak...
I dunno why but my parents love it there...
Alhamdulillah Allah mudahkan urusan kitorang hari ni...
Dari takde parking, tiba² dah masuk ada orang nak keluar...
Food pun sampai just on time...




My beloved


My all

Balik rumah, kaki badan semua dah sengal²...
Mesen jahit pun tak usik this week...
Luckily office dah announce cuti from 4th until the 8th of July...
And I still have 1 more weekend to settle barang dapur pulak...

Last year tak berapa nak beraya...
This year I am blessed with the presence of Mr H...
Takde la aku nak ke hulu ke hilir sensorang sampai tak cukup kaki...

XoXo


23 June 2016 (18 Ramadhan) - Warna warni Aidilfitri...

Semalam cuti Nuzul Al Quran...
Ingat nak jahit langsir sliding door... sian langsir tu dah rabak di kerjakan Mia...
Agaknye langsir tu da reput...
Dah berapa tahun dah pun...

So when Mr H fetch me from work on Tuesday, ajak dia singgah Spotlight Ampang Point...
Konon-konon nak beli kain...
But they are not like a fabric store where they can recommend the measurement etc etc.
We have to know the actual measurement sebab kain dia dah siap labuh... tinggal jahit tepi je...
So tak jadi la jahit langsir...

I spent a couple of hours sewing new cushion covers instead...
memang dah potong kain sikit² so tinggal potong sikit lagi and jahit je...
Memang Qishie pun kata Mama ni time nak raya je rajin jahit... :P

By noon siap sudah cushion warna warni ku ini...
Sila abaikan encik Qaiser yang masam tu...


Then Qishie nak buat kuih raya pulak...
Dalam malas² tu suruh la jugak dia carik resepi...
Nasib baik dia pilih resepi yang tak yah bake²...
Legaaaaa.... Beli barang RM23... dapat 4 balang... jimat tak?? :P
Ni pun ngam2 time nak masak baru siap...


Jadilah... yang lain nanti beli je kot...
Kalau datang rajin esok boleh la buat lagi...

Ofis baru announce yang ofis akan di tutup bermula 4hb sampai 8hb...
Mood raya tak sampai lagi...
Camne nak buat ni?

XoXo


20 June 2016 (15 Ramadhan) - New beginning...

So many things has changed in the past 2 years...
I am a single mom now... I left my job of 5 years to a new job...
Challenging but that was the reason why I wanted to make the move anyway... 

Kejap je dah 15 Ramadhan... Alhamdulillah Qis puasa penuh so far..
Qaiser manja terlajak skit so tak puasa... dapat 2 hari je tu pun time aku cuti...
Kalau duduk dengan atuk & nenek, dia mintak susu je cair atuk & neneknye...
Rasenye nak kene stop susu dulu baru boleh puasa...
InshaAllah by next year...
He is 5 this year... Dah start sekolah...
Alhamdulillah no problem waking up in the morning...

On to puasa.. Alhamdulillah baju budak2 semua dah settle... 
Aku da start beli sikit-sikit since 2-3 bulan lepas...
Tinggal cari jeans je for the kids..
Aku, as usual, beli baju siap...
Order from Zalora je... :P
Tak tau nape still tak sampai lagi mood raya tahun ni...
Radio da start main lagu raya... duk kat ofis ni lemau je dengar...

Alahai hati...
BTW, nak bukak pose ape eh hari...?

XoXo

24 August 2014 (28 Syawal) - The easiest brownies recipe

Alkisahnya hari Jumaat hari tu aku tertengok BBC Lifestyle...
Kan hari berkabung Malaysia.. so most channels tak ada..
Tu yang terlayan BBC Lifestyle..
Chef ni jalan gi Boston and visit this bakery that have the best brownies is Boston...
Tengok citer ni punye pasal tetiba aku teringin nak makan brownies...
Not the cakey ones that we can easily buy in Secret Recipe... but the chewy with chocolate chunks that I just dont know where to find..
So aku pun google lah resepi... and I found one..
Memang senang nak buat...memang sedap and tidak mengecewakan...
And the ingredients pun sangat la simple...
Since ot is so good, Id like to share the recipe here...

Ingredients
400g caster sugar
225g butter melted
60g cocoa powder
1 teaspoon vanila extract
4 eggs
225g plain flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
60g walnut halves
200g chocolate chunks

Method
1. Mix all ingredients in the order given
2. Bake at 180 C for 25 minutes in a square 10x10 inches rectangular greased baking tin
3. Cool and slice into equal square portion

Yeap.. it's that simple..
Aku dapat recipe ni dari Allrecipes.co.uk cuma aku tambah chocolate chunks tu..

Makan sampai puas..
Janji dapat puaskan hati and tekak yang teringin ni... :p



XoXo

5 August 2014 (9 Syawal) - Salam Aidilfitri yang belated

Salam..
Lamanya la hai tak de entry ye...
Actually aku start cuti dari Khamis sebelum raya hari tu...
Lepas tu tak tau la duk busy buat ape sampai tak bleh nak blog.. malas la kot..

Citer pre raya, tahun ni 3 hari sebelum raya baru meredah Jalan TAR carik baju kurung aku dengan Qis..
Baju melayu Qaiser and Daddy senang je..
Kedai kat rumah ni pun ada.. kejap je settle...
Siang tu beli baju melayu dorang warna kelabu ..
Malam baru pergi Jalan TAR carik baju kurung...
Ya ampun... susahnye nak cari baju budak..
Dengan jalan sesak sesesaknya...
So next year kalau panjang umur, InsyaAllah aku akan settlekan baju aku dengan Qis dulu...
Haa tu dia... setahun awal dah planning...
Bahaha

Then sempat gak la aku jahit alas meja..
Nasib baik kain langsir blackout untuk bilik yang aku beli hari tu ada banyak lebih...
So aku keje kan jadi alas meja...
Ada gak la aku cari2 alas meja...
Tapi tak berkenan...
Yang aku berkenan harga dia plak seratus lebih dan ke atas...
Seratus lebih dan ke atas untuk alas meja???
Memang no no la..
So ni lah dia alas meja yang aku jahit...
Jadilah dari bogel je meja aku tu...


Amcam OK tak?
OK la kan... dah pakai buat raya pun...
Semangat je siap scallop2 bagai...

Malam raya lepas dah masak segala, kitorang balik kampung...
Jauh benar kampung nye... siap tapau food..
Kampung kat Rawang nun...
Bahaha... tahun ni giliran beraya dengan mertua dulu...
Alhamdulillah adik beradik daddy 5 org semuanya ada tahun ni...
Memang kalau nak compare kemeriahannya, belah daddy lagi meriah...
Sebab cucu nye saje ada 18 org...
Kalau belah aku, anak2 adik je la 4 org... bahaha...
Tapi Alhamdulillah bersyukur panjang jugak umur kita nak beraya dengan family tahun ni ye...

Syawal belum habis, aku dah rindu Ramadhan lagi...
Hmm..

Anyway, nilah gamba buat kenangan tahun ni...
Selamat hari raya kengkawan yang sudi baca blog aku ni... kalau ada..
Kalau ada coretan aku yang terkecikkan hati korang, aku mintak maaf ye...





XoXo

18 July 2014 (20 Ramadhan) - Aikkk

Lately ni aku busy sangat sampai tak sempat nak capture my history kat blog ni...
Balik rumah terus pergi param, then masak...
Mandikan Qaiser..
Tup tup dah bukak puasa..
Lepas dah bukak puasa, mata pun berat...
Kekadang tak larat pun nak terawih.. bantal dah panggil-panggil...

Since esok cuti, aku pun sesaje la bukak lappy ni since takde citer best kat TV nun...
Charlie's Angel??
Seriously..aku dah hafal dah jalan cerita dier...
So sesaje la tengok traffic blog..
Tengok keywords apa yang dorang pakai sampai landed kat blog aku nih...
Today I noticed ada orang searched for Hanie Rosly...!
Nampak tuu??


Aiyooo scary OK..
I hope it's not someone from work! hahaha
I like to keep my personal life, private..
Well, at least from the people I know lah... :P

Walapun normally I like to share about my life experiences, hoping that it will be able to help other people too..
Sometimes ada jugak posts about rasa tak puas hati ke ape..
Biasa lah manusia..
But I rather channel it here.. share it with strangers...
than argue with the faces that I have to see everyday...
How awkward will it be?

By the way, I read about MH17 right after sahur this morning...
I was shocked and sad of course..
My prayers are for the affected family of the tragedy..
Tuhan je tau perasaan mereka..
Innalillah...
And this tragedy affected the life of someone from work too.. just like MH370..
Be strong dear colleague..
My deepest condolences for you and your family...
Al-Fatihah..

Another sad day in Malaysia...

Not so XoXo

16 July 2014 (18 Ramadhan 2014) - Apron! Lotsa aprons!

The story about apron started on the day we went to Spotlight's grand opening last Saturday..
Qis suka sangat with this one plastic apron yang berharga RM50..
Plastic OK!!
I will not buy her a piece of plastic for RM50!
Memang lah cute... ada gambar cupcakes all over it..
But RM50!! for a piece of PLASTIC!!
No way...
 
So aku cakap tak payah la kakak... nanti aku jahitkan je..
SInce semalam cuti, dia pun tuntut lah apron yang aku janji nak jahit tu...
Maka bersemangatlah mama ni pun menjahit apron...
Senang je pun nak membuatnye...

 

* potong *

* jahit *

* siap! Qaiser pun dapat satu... well, most master chefs in the world are male right? *
 
Lepas tu aku pun happily post it on FB..
Tak sampai seminit ada sorang kawan adik aku mintak jahitkan for her 2 nieces..
Tak sampai hati plak nak kata tak... so I said yes..
Aku tau if I put it aside, entah la bila nak siap apron tu, so aku pun jahitlah terus...
Sempat gi param, masak semua, ngam² sebelum bukak puasa siap apron² tu...



* ta da~! *
 
Maka, ke laut lah plan aku nak jahit alas meja tuk raya...
Maybe this weekend?
 
XoXo