Follow me on Instagram! @Hanie_Ly

20 June 2019 (16 Syawal) - Wallpaper ooohhh wallpaper

A few days sebelum raya hari tu, gigih I panjat turun panjat turun tangga tukar wallpaper...
Wallpaper lama tu gam dia kuat lagi actually but ada certain angle yang terkopek...
so nampak sangat hodoh...

Mr. H berkenan dengan wallpaper batu bata tu so ikutkan aje ler...
Belinya dari January hari tu... tapi biasalah, manusia hina... duk tangguh-tangguh...
sampai da 6 bulan...
So, sebab nak raya, kita gigihkan jugak pasang...
Wallpaper beli kat DIY je... memang mahal kalau compare to Kaison atau Ecoshop... tapi dia tebal and gam sangat kuat...
Kaison punya I suka jugak but I pakai untuk bilik tidur and ruang tamu... murah pun murah.... 😍

After 3 hari buat sesikit...sesambil masak mandi dll, siaplaaa dinding raya....


Semenggah la sikit rupanya....
Kurus terus main panjat-panjat... hehe
Gigih kan? 

Till then,

Assalamualaikum... 
XoXo
❤️❤️❤️

12 June 2019 (8 Syawal) - Resepi kuah kacang

Resepi kuah kacang original ada 4 bahan jee... senaaang sangat nak buat... tapi kite sendiri buat bertahun2 baru menjadi... sebab apa? Sebab tak ikut tips utama, lebihkan minyak skit...

Masa kita kekecik dulu arwah tuk kita jual sate, ini la resepi kuah kacang nye...

Simpan sini, esok senang nak refer... 😁

Cara:
1. Kacang tanah dah siap bersih kulit 500gm goreng tanpa minyak... jangan sampai hangus tau... kacaaaau je sampai dai da coklat2 sikit....
2. Pastu blend kan dengan air... kalau suka krup krap krup tu, jangan blend sampai halus... boleh tinggal skit kacang besar2... lepas tu letak tepi dulu...
3. Goreng kan bawang besar 2 biji yang da dihiris halus dalam minyak yang lebiiiih skit... jgn lebih banyak2 sangat sebab nanti kacang pun akan keluarkan minyak.... asal terendam kacang yg kita blend tu dah ok...
4. Bila bawang dah garing, masukkan cili boh sikit... kalau cili tu pedas gilaaaaa masuk la sikit... kalau cili tu tak berapa pedas, letak la 2 sudu besar ke... cantik warna cili tu nanti, seri la sikit kuah kacang kite...
5. Lepas cili da pecah minyak, masukla kacang yg kita da blend dengan air tu... lepas tu kacau je jangan sampai berkerak kat bawah... kalau pekat sangat tambah je air mengikut kepekatan yg kita suka... jangan cair sangat tak sedap..
6. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa...
7. Siapppp!!!! Camne nak tau masak ke tak? Rasa je... kalau ada rasa kacang mentah tu, belum masak laaa jawabnye... masak lama2 sikit pun x ape... tambah je air supaya x pekat sangat...
8. Lepas tu... Call encik asben suh beli roti... makan dengan roti... 🤤🤤🤤

Senang kan? Ada kacang, bawang, cili boh, garam gula, jadilaaa kuah kacang made in Kajang with loveee 😘😘😘

Image may contain: food

Selamat mencuba!!

Till then,

Assalamualaikum... 
XoXo
❤️❤️❤️

5 May 2019 - Long awaited lesson...

Yesterday mark another special occasion in my life...
The first time ever I go to sewing class!!!
😄
Can you tell I'm excited?

Sangat excited sampai me and Mr. H orang pertama yang sampai...
Cikgu belum bukak pintu pun lagi, kitorang dah tercangak kat depan pintu... 😅
Belajar apa semalam?
The basic of sewing... which is basically:
1. Amik measurement
2. Belajar buat pola...
3. Cara nak jahit lisu (dart)
3. Cara nak surih pattern atas kain...
4. Cara nak tambah basi (seam allowance)
5. Cara potong kain...
6. Cara jahit waistband... I didn't know there is such thing as pengeras pinggang... this is what people use to sew together with the waistband if they don't want a full band around the waist...
7. Cara tambah zip pada waist band...
8. And cara membulatkan hem untuk skirt... sebab skirt tak boleh petak aje, nanti bahagian tepi akan jadi labuh...
And I learn all of this while making an A line skirt... Ta dah~~~! Skirt raya... 😆
Oh meet blu... my first ever dress form... kite cerita pasal dia panjang sikit lain kali ok? 😊


Also some tips dari cikgu:
1. Kalau saiz dewasa biasa, untuk baju kurung 4 meter cukup dah untuk kain bunga tabur... kalau kain berkaki kena lebihkan 4.5 meter... sebab banyak kain yg akan dibuang... coz we will only take bahagian yg berkaki...
Kalau dewasa saiz besar kena la lebihkan kain ikut saiz...
2. Kalau nak jahit bulat... contoh hem untuk skirt, tak boleh lipat besar nanti dia berkedut... so kena hem kecik aje... dalam 1/4 - 3/4 inch...


Kalau berminat boleh tengok website sekolah ni kat sini... dorang ada banyak pakej... boleh pilih yang sesuai...



Snippets of cara jahit getah pinggang

I have been learning from google and youtube... and there is thousands of tutorials but nothing beat practical learning with a teacher where you can ask endless questions...
And cikgu Yati ni sangat best... I can ask anything! 😁

I like this school sebab walaupun satu sesi kelas ada ramai (but still limited to 8 je)...cikgu ajar one on one...
So we are free to ask whenever we have doubts or questions...
At the end of the class I can't wait for the next class already...
Unfortunately next week I can't attend sebab plan nak balik kampuuunnngggg!! 😁
Semalam  sempat siapkan A line skirt tu dan draft pola untuk  kurung traditional tapi tak berpesak...
Nak potong kain tak bawak extra... So bersabarlah hati sampai next class...

This is my journey of fighting depression with sewing... and hopefully chasing my dream...
And I have to thank Mr. H for supporting me all the way without hesitation 😍😍😍
I will not let you down, InshaAllah

I end this post wishing all Muslims selamat menyambut Ramadhan... semoga ibadah kita diberkati Allah...

Till then,

Assalamualaikum... 
XoXo
❤️❤️❤️